Current track

Title

Artist

Background

Νικήτας Σπίνος
Αναπληρωτής Δήμαρχος

Οφείλουμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή του Ναυαγίου – Η δήλωση του Υπουργού κ.Κικίλια είναι σεβαστή

Πε 11/08/2022«Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος που επισκέπτεται τη παραλία του Ναυαγίου δεν αφήνει σκουπίδια. Η επίμαχη φωτογραφία στο Ναυάγιο έδειχνε σκουπίδια μίας έως δύο ημερών.

Ο Δήμος δεν αρνήθηκε ποτέ τη συνδρομή του σε ότι του ζητήθηκε, όπως και για τη λειτουργία του Ναυαγίου. Εμείς τοποθετήσαμε ναυαγοσώστη στη παραλία του Ναυαγίου, όπως και σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Μέχρι και πριν από ένα μήνα, είχαμε εργαζόμενο ο οποίος αφού μάζευε τα σκουπίδια από την παραλία, φεύγοντας με το σκάφος τα έπαιρνε μαζί του και θεωρώ ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Όμως πριν από έναν μήνα, ανέλαβε τη διαχείριση του Ναυαγίου η Επιτροπή. Εφόσον όπως λένε η Επιτροπή δεν έχει την ευθύνη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την παραλία, τότε πως εδώ και έναν μήνα που έχει αναλάβει τη διαχείριση δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, παρά μόνο αυτό το μεμονωμένο περιστατικό που φωτογραφήθηκε; Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε προκύψει πρόβλημα με τα σκουπίδια; Αν δεν μπορεί η Επιτροπή να διαχειριστεί το θέμα, με τους τέσσερεις φύλακες που διαθέτει, δύο ανά βάρδια, να μας το πει. Είναι άχαρο να συζητάμε τώρα για το ποιος έχει την ευθύνη να μαζεύει τα σκουπίδια στο Ναυάγιο.
Η Επιτροπή έως πρόσφατα, δεν μας είχε ζητήσει τέτοιου είδους συνδρομή, αυτό τώρα προέκυψε μετά τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε. Θυμίζω ότι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι και η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με την Επιτροπή του Ναυαγίου και έχουμε επικοινωνία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

Έχω πει και εντός της Δημοτικής Αρχής, στις μεταξύ μας συναντήσεις, ότι ο Δήμος οφείλει όπου πρέπει να παρεμβαίνει, γιατί αυτός είναι ο τελικός αποδέκτης των πάντων στο νησί. Το Ναυάγιο όμως έχει ένα ειδικό καθεστώς σε σύγκριση με τις άλλες παραλίες ως προς τη χρήση τους. Λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα της Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται να έχουμε τέτοιες εικόνες με σκουπίδια στο Ναυάγιο.

Η δήλωση του κάθε Υπουργού, όπως και του κ. Κικίλια, είναι σεβαστή, οπότε πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. Πρέπει θεσμικά να λύσουμε το πρόβλημα, χθες αν είναι δυνατόν. Να μην ξανασυζητήσουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Θα πρέπει σήμερα, ή αύριο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μεγάλο μέρος των Δημοτικών Συμβούλων, είναι συνεπής στην ασυνέπειά τους. Φωνάζουν για να ενημερωθούν και όταν καλούνται για να ενημερωθούν δεν έρχονται στις συνεδριάσεις. Αυτό συνέβη και χθες, στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν έγινε. Δυστυχώς οι επιλογές των συμπεριφορών τους είναι ευκαιριακές. Ελάχιστη η ουσία. Πρέπει όλοι μας να επιμείνουμε ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορεί να γίνει με λιγότερο απαιτούμενο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων. Ο νόμος τα έχει προβλέψει όλα.

Σε ότι αφορά τους καθαρισμούς τράφων, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν γνωρίζω αν έχει προκύψει πρόβλημα σε άλλη Δημοτική Ενότητα, αλλά σε ότι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Αλυκών για την οποία είμαι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, έγινε συνάντηση με τον εργολάβο και τους Προέδρους των Κοινοτήτων, μετά το πέρας των εργασιών ελέγχθηκαν από εμένα, τους Προέδρους και την επιτροπή παραλαβής. Οι εργασίες έγιναν κανονικά στην δημοτική μας ενότητα και ο εργολάβος πληρώθηκε βάση της σχετικής σύμβασης.

Υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια της υδροδότησης των χωριών της ορεινής Ζακύνθου και δη του Αγίου Λέοντα. Έχουν προκύψει κάποιες βλάβες, οι οποίες είναι και επαναλαμβανόμενες, και επιδιώκουμε την άμεση επιδιόρθωσή τους. Υπάρχει υδροφόρα που βοηθά, όμως προφανώς αυτό δεν επαρκεί.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background