Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Τσίπηρας
Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ζακύνθου

OpenMall: Είναι αδιανόητο να σέρνουμε τον Δήμαρχο για να υλοποιήσει ενταγμένα έργα τα οποία κινδυνεύουν με απένταξη

Τε 12/01/2022


«Είναι αδιανόητο να σέρνουμε τον Δήμαρχο για να υλοποιήσει ενταγμένα έργα, τα οποία με ευθύνη του κινδυνεύουν με απένταξη. Είναι προσωπικά υπόλογος ο Δήμαρχος απέναντι στο νόμο, γιατί το έργο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει τo έργο του OpenMall. Ο Δήμος δημοπράτησε μόνο το ένα υποέργο που αφορά πλακοστρώσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το έργο του OpenMall συνολικού προϋπολογισμού 1.900.000€ αφορά συνολικά δεκατέσσερα σημαντικά υποέργα τα οποία όταν υλοποιηθούν θα αναβαθμίσουν και θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Δυστυχώς από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα η Δημοτική Αρχή έδειξε την απροθυμία της να υλοποιήσει το έργο. Το ίδιο συνέβη και με το συνοδό έργο ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη. Ένα έργο που ο Δήμαρχος δεν το ήθελε, με το επιχείρημα ότι δεν θέλω να κάνω πεζοδρόμιο για να βάζουν την πραμάτεια τους οι έμποροι της περιοχής. Σύρθηκε ο κ.Αρετάκης στην υλοποίηση του έργου αυτού και έτσι τις επόμενες μέρες εγκαθίσταται ο εργολάβος. Θα πρέπει να συρθεί για μία ακόμα φορά ο κ.Αρετάκης για το OpenMall.

Το έργο του OpenMall δεν είναι έργο του Δήμου είναι ένα κοινό έργο και για αυτό υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Επιμελητηρίου. Το σύνολο της υλοποίησης βαραίνει και τους δύο φορείς. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο Δήμος δεν ενημέρωσε ως όφειλε το Επιμελητήριο, δεν υπάρχει πλέον χρόνος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη και καταλογισμό.
Απαιτούμε έγγραφες απαντήσεις από τον κ.Αρετάκη και αν δεν τις λάβουμε εντός πέντε ημερών θα συνεχίσουμε με εξώδικα και στη συνέχεια με δικαστικά μέτρα.

Ο σχεδιασμός του OpenMall είχε να κάνει και με την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία τα δύο τελευταία χρόνια λιμνάζει τα γραφεία της Αποκεντρωμένης. Απαιτείται κανονισμός λειτουργίας των πεζόδρομών και μελέτη σήμανσης για να γίνει η απαιτούμενη αλλαγή χρήσης ώστε να έχουμε νόμιμους πεζόδρομους. Ο κ. Αρετάκης όταν ανέλαβε καθήκοντα περίμενε να τελειώσει ένας μηχανικό τις σπουδές του για να τον προσλάβει με σκοπό να φτιάξει την κυκλοφοριακή μελέτη, τον προσέλαβε τελικά αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αύριο συνεδριάζει η διοικητική επιτροπή για να εκλέξει τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου στην Επιτροπή που θα συσταθεί για το Ναυάγιο. Ο κάθε φορέας διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται ώστε οι αποφάσεις να είναι νόμιμες. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την νομιμότητα των αποφάσεων της επιτροπής. Οι αντιπαραθέσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή του Ναυαγίου ενδέχεται να οδηγήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα αμφισβητήσουν αποφάσεις της επιτροπής. Για αυτό και πρέπει οι διαδικασίες να είναι τυπικές και απόλυτα σύννομες διαφορετικά βάζουμε σε κίνδυνο αυτό που με πολύ κόπο δημιουργήθηκε.

Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση του Δήμου στην επίμαχη επιτροπή για το Ναυάγιο και επειδή ακούω ότι δεν συγκαλείται έκτακτό δημοτικό συμβούλιο με το επιχείρημα ότι το προεδρείο το οποίο ορίστηκε την περασμένη Κυριακή δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την εμπειρία μου ως πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου γνωρίζω ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εκτελεστέες από την στιγμή που αυτές λαμβάνονται. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν εγκρίνει αποφάσεις αλλά ασκεί έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων. Όταν 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβούλιο ο πρόεδρος που πρέπει να είναι πρόεδρος όλων των μελών είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικού Συμβούλιο.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: