Παναγιώτης Μάργαρης (Πρώην πρόεδρος Κοινότητας Πλάνου)
Δε 11/06/2018
«Ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στον Πλάνο έχουν και ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χαβούζα. Αν πάει κάποιος και περπατήσει στην κεντρική παραλία του Τσιλιβί, θα αναρωτηθεί πως έρχονται τουρίστες, θα πει από μόνος του ότι δεν πρέπει να ξαναέρθει τουρίστας εδώ.
Ρωτώ, το έργο του αποχετευτικού δικτύου Πλάνου είναι παράνομο; αν είναι παράνομο, πως εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΖ για την χρήση του; Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας; Για την Περιφέρεια, τον περασμένο Φεβρουάριο το δίκτυο ήταν παράνομο; και τώρα που δόθηκε η άδεια τομής έγινε νόμιμο;
Τι κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση για τον επιχειρηματία; Ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι θα του παρέχει αποκομιδή απορριμμάτων, ύδρευση και αποχέτευση, αλλά τελικά δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά, αντιθέτως του επιβάλλει και αύξηση 38% στα δημοτικά τέλη.
Τελικά η μόνη υπηρεσία που κάνει την δουλεία της είναι το ΣΔΟΕ, ελέγχει τον επιχειρηματία και επιβάλλει πρόστιμα. Οι άλλες υπηρεσίες τι κάνουν; παρέχουν τις υπηρεσίες που οφείλουν; γίνονται έλεγχοι;
Είμαι 16 χρόνια μέλος του τοπικού συμβουλίου, τον περασμένο χειμώνα το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνουν δεκτές άλλες συνδέσεις ξενοδοχείων γιατί δεν το αντέχει το δίκτυο Πλάνου. Όμως η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ αποφάσισε να γίνουν οι συνδέσεις.
Γνωρίζαμε ότι απαιτείται η άμεση αναβάθμισή του αντλιοστασίου του πλάνου με δύο νέες μεγαλύτερες αντλίες και στη συνεχεία έργα βελτίωσης του υπάρχοντος αποχετευτικού δικτύου. Τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε, Ξαφνικά σε μια μέρα έσκαψαν τον δρόμο Τραγακίου-Πλάνου και έκαναν τη σύνδεση όλων των επιχειρήσεων στο δίκτυο. Αμέσως μετά άρχισαν τα παρατράγουδα, με διαρροές αρχικά στο ύψος του «Κάραβελ» και στη συνέχεια και σε άλλα σημεία.
Όταν το 2002 οι επιχειρηματίες της περιοχής αποφάσισαν να κατασκευάσουν το αποχετευτικό δίκτυο, με δικά τους έξοδα, αυτό έγινε διότι είχε μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, λόγω των βιολογημένων ή μη, λυμάτων που έπεφταν στα ρέματα και οπουδήποτε αλλού.
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Πλάνου έχουμε 8,5 χιλιάδες κλίνες. Αν ο δήμος παρείχε πραγματικά ανταποδοτικές υπηρεσίες και εισέπραττε τα δημοτικά τέλη, τα χρήματα αυτά θα έλυναν μια σειρά από προβλήματα. Δυστυχώς η περιοχή μας δεν έχει ούτε ένα άτομο στη πεζή καθαριότητα.
Όταν ο Πλάνος έχει πρόβλημα με τα λύματα, έχει κατ επέκταση και η Ζάκυνθος πρόβλημα. Αν δυσφημιστεί ο Πλάνος για μόλυνση του περιβάλλοντος, θα δυσφημιστεί και ολόκληρο το νησί.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: