Παύλος Καψαμπέλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα Νοσοκομείου Ζακύνθου)
Τε 13/03/2019
«Ευτυχώς που υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα. Έχω μηνύσει όλους τους εμπλεκόμενους για αυτή την άθλια σκευωρία που έστησαν εις βάρος μου, το θέμα δεν έχει λήξει καθώς θα ακολουθήσει η αναζήτηση και ποινικών ευθυνών.
Όχι μόνο ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, αλλά και η κοινωνία της Ζακύνθου αντέδρασε στη λάσπη και τον πόλεμο που δέχθηκα. Οι ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη δεν ήταν νόμιμες. Όχι μόνο δημοσιοποίησε την απόφαση του πειθαρχικού, αλλά ανέφερε ο ίδιος διαφορετικά πράγματα, από όσα η απόφαση έλεγε, δηλαδή παραπληροφορούσε.
Είμαστε σε μια φθίνουσα πορεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ένας χειρουργός ανέστειλε τελευταία στιγμή την απόφασή του να παραιτηθεί, μόλις πληροφορήθηκε ότι επιστρέφω στα καθήκοντά μου, ευελπιστώντας μήπως και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Όμως υπάρχει μία νέα παραίτηση αφού παραιτήθηκε ο Διευθυντής κ. Παγανόπουλος, ένας έμπειρος γιατρός, ωτορινολαρυγγολόγος, και αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το Νοσοκομείο μας, που έμεινε πλέον με έναν ωρλ. Από ότι πληροφορούμαι, στα σκαριά βρίσκεται και μια ακόμα παραίτηση ενός ακόμα εμπειρότατου γιατρού.
Αφού λένε ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε την ΜΕΘ, γιατί δεν το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια;
Δικαιούμαι βέβαια να αναρωτιέμαι για το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα, θέλουμε να ανοίξουμε την ΜΕΘ για να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας στους πολίτες ή το κάνουμε για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Δεν μπορεί στο Νοσοκομείο να ανοίξει ΜΑΦ όταν στον οργανισμό προβλέπεται ΜΕΘ. Άλλωστε άτυπα, λειτουργούν ήδη ΜΑΦ στο Νοσοκομείο. Υπάρχει η καρδιολογική ΜΑΦ και η ΜΑΦ μετα-αναισθητικής φροντίδας. Επίσης θα ανακύψουν και νομικής φύσεως ζητήματα, αν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, θα αναζητηθούν ευθύνες από την οικογένεια του εκλιπόντος. Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν εντατικολόγο, ο δεύτερος δεν έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.
Η πραγματικότητα είναι ότι μια ΜΕΘ αν ανοίξει αύριο το πρωί, δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί όπως πρέπει αφού απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Θα μπορούσε ίσως να ανοίξει μια ΜΕΘ Παθολογικού ή Χειρουργικού ενδιαφέροντος.
Εδώ και έναν χρόνο έλεγα ότι κινδυνεύουμε να δώσουμε πίσω στην Ε.Ε. τα κονδύλια που δόθηκαν για την κατασκευή του Νοσοκομείου Ζακύνθου, από τη στιγμή που δεν λειτουργεί ΜΕΘ. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, και όταν εμείς τα λέγαμε η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι κινδυνολογούμε.
Η υπόθεση με την Παιδιατρική του νοσοκομείου ούτε έχει κλείσει ούτε υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη αφού ακόμη δεν έχει στελεχωθεί με ειδικευμένο προσωπικό, η μοναδική παιδίατρος του ΤΟΜΥ που εργάζεται παράλληλα στο νοσοκομείο δεν έχει αποδεχτεί μέχρι σήμερα τον διορισμό της και δεν υπάρχει επιστημονικά υπεύθυνος της κλινικής όπως ορίζει ο νόμος με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι.»