Πρόστιμα ύψους 1.400.000€ επιβλήθηκαν στο Δήμο Ζακύνθου – 281 παραβάσεις λόγω έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης
Δε 8/11/2021
- Πάρα πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα συμμορφώθηκαν – Δυστυχώς στη Ζάκυνθο δεν πήγαν καλά τα πράγματα.
- Ναυαγοσώστες υπάρχουν, αν κάποιος Δήμος ενδιαφερθεί σοβαρά θα βρει.
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις παραλίες όλης της χώρας το 2020 σημειώθηκαν 173 πνιγμοί, ενώ για το 2021 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 89 επί συνόλου 326 θανατηφόρων δυστυχημάτων. Θα έχουμε τον ακριβή αριθμό των πνιγμών όταν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις οι οποίες αναμένονται. Το 80% των πνιγμών στη χώρα μας αφορά Έλληνες με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 78% των θανάτων λαμβάνουν χώρα σε παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη.
Τα αρνητικά δεδομένα προηγούμενων ετών οδήγησαν στην αυστηροποίηση των μέτρων, με το Προεδρικό Διάταγμα 71 του 2020, που αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες της χώρας μας, αλλά και την κάλυψη των ναυαγοσωστών με τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Ενώ το 2018 είχαμε ναυαγοσωστική κάλυψη στο 60% των παραλιών, φέτος με τη νέα νομοθεσία και σε 530 παραλίες, πετύχαμε κάλυψη 82%. Σε ότι αφορά την κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών, από τις 836 συνολικά θέσεις πληρώθηκαν οι 636, δηλαδή ποσοστό 76%.
Η ευθύνη για την κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών με ναυαγοσώστες ανήκει στους Δήμους και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Για κάθε έλεγχο που το Λιμεναρχείο διενεργεί σε πολυσύχναστη παραλία και στον οποίο διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, το πρόστιμο είναι δύο χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Αναγκαία βέβαια δεν είναι μόνο η πρόσληψη ναυαγοσώστη, αλλά και η ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού. Τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται από τις Λιμενικές Αρχές διαμορφώνονται ανάλογα την περίπτωση, ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ. Μπορεί τα ποσά να ακούγονται υπέρογκα, αλλά είναι επιβεβλημένα καθώς οι κατά τόπους Λιμενικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διενεργούν ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση.
Ο Δήμος Ζακύνθου είχε την υποχρέωση να επανδρώσει με 25 ναυαγοσώστες και επτά επόπτες τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Τελικά μόνο ένας ναυαγοσώστης προσλήφθηκε φέτος και αυτός μόνο για δύο περίπου μήνες.
Οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί στον Δήμο Ζακύνθου είναι 281, και το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί αγγίζει το 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν δεν έχουμε το ακριβές ποσό γιατί η όλη διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά το ύψος των προστίμων είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ο κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά, αλλά θεωρώ ότι πολύ δύσκολα ένας Δήμος μπορεί να επικαλεστεί το οτιδήποτε για να αποφύγει τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Πάρα πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα φέτος, συμμορφώθηκαν με τα νέα αυστηρά δεδομένα και κάλυψαν τις παραλίες τους, σε συνεργασία και με ναυαγοσωστικές σχολές. Δυστυχώς στη Ζάκυνθο δεν πήγαν καλά τα πράγματα.
Ναυαγοσώστες υπάρχουν και αν κάποιος Δήμος ενδιαφερθεί σοβαρά θα βρει, όμως θέλει προετοιμασία μήνες πριν, από τον χειμώνα ή το αργότερο την άνοιξη. Κανένας Δήμος δεν μπορεί να βρει τον απαραίτητο αριθμό ναυαγοσωστών, αν ενδιαφερθεί Ιούνιο ή Ιούλιο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: