Σπύρος Πλέσσας (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων)
Πε 17/11/2016
«Στον ΧΥΤΑ διαπιστώσαμε μια κατάσταση εκτός πλαισίων υγειονομικής ταφής. Στο πάνω μέρος του Σκοπού υπήρχε εναπόθεση απορριμμάτων εκτός μεμβράνης, κάτι που σημαίνει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων που βρίσκονται εκτός μεμβράνης.
Σήμερα στους δρόμους της πόλης της Ζακύνθου και στα χωριά, υπάρχουν δεκάδες τόνοι σκουπιδιών. Αυτή η ιστορία της μη αποκομιδής των απορριμμάτων δεν πρέπει να τραβήξει για πολύ. Πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Νοεμβρίου, ζητήσαμε οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με το τι πρέπει άμεσα να γίνει με τα σκουπίδια, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία. Πριν από λίγο λάβαμε το σχετικό έγγραφο με τις οδηγίες που αναφέρει και θα το διαβιβάσουμε στον ΦΟΔΣΑ.
Το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων, μικροοργανισμών και εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών.
Κρίνεται σκόπιμη η άμεση λήψη μέτρων, όπως το ράντισμα των σκουπιδιών και η προσπάθεια απολύμανσής τους, που όμως θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αφού θεωρείται απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο ΦΟΔΣΑ ως αρμόδιος φορέας είναι υποχρεωμένος να λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα, μέχρι να ξεκινήσει η αποκομιδή.
Η κήρυξη του νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όμως επαναλαμβάνω ότι ο αρμόδιος φορέας για την εξεύρεση της λύσης είναι ο ΦΟΔΣΑ.
Ακόμα και να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων, απαιτείται αδειοδότηση για περαιτέρω εναπόθεσή τους στον Σκοπό.
Η υπηρεσία μας ζήτησε και την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να επισπευτούν οι διαδικασίες.
Ο Δήμος Ζακύνθου, πέραν της επιλογής Λίβα, θα μπορούσε όταν θα παραλάβει τα μηχανήματα της κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, να τα εγκαταστήσει στις Ορθωνιές ή στο Γαλάρο».