Στέλιος Φενέκος (Ναύαρχος εν αποστρατεία Πρόεδρος «Κοινωνία Αξιών»)
Τε 7/03/2018
«Θα σκέφτεται ο κάθε πολίτης, ο κάθε γονιός, ότι το παιδί του που υπηρετεί την πατρίδα κινδυνεύει; Ότι τον έχει εγκαταλείψει η πατρίδα του;
Είναι σοβαρό το ζήτημα, που άπτεται του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ασφαλώς και υπάρχει η πιθανότητα να έχει στηθεί το όλο επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο από τη Τουρκία. Μπορεί να μπήκαν οι Τούρκοι σε Ελληνικό έδαφος και να πήραν τους δύο στρατιωτικούς, ή ενώ τους παρακολουθούσαν, να τους άφησαν να μπουν σε Τουρκικό έδαφος χωρίς προειδοποίηση, να ήταν δηλαδή προετοιμασμένοι για το συμβάν.
Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται ένα γεγονός που θα μπορούσε εύκολα να λυθεί σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά επιδιώκουν την δικαστική και πολιτική επίλυσή του, για αυτό προσάπτουν και την κατηγορία της κατασκοπείας. Υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για μεθοριακά επεισόδια, βάση διεθνών συμφωνιών. Παλαιότερα είχαμε αρκετά ανάλογα συμβάντα, τα οποία έλυναν εύκολα οι τοπικές διοικήσεις, αλλά προφανώς οι Τούρκοι τραβούν το σχοινί με πρακτικές Βόρειας Κορέας.
Δεν είναι ορθό να κάνει δημόσια αναφορά στις συνθήκες του επεισοδίου ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμένος, για την υπόθεση των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών, από τη στιγμή που έχει αποφασισθεί από το ΓΕΕΘΑ η διενέργεια ΕΔΕ για το τι επακριβώς συνέβη. Η ΕΔΕ θα δει ανακριτικά και με ένορκες καταθέσεις όλα τα στοιχεία του επεισοδίου, επομένως ήταν λάθος η τοποθέτηση του κ. Καμένου, δεν είναι ανακριτής.
Ήταν μεγάλο λάθος η καθυστέρηση για ένα 24ωρο μιας ανακοίνωσης από την κυβέρνηση για το συμβάν.
Είναι αναγκαίες οι λιτές ανακοινώσεις από τα αρμόδια όργανα, αλλά οι πολιτικές ανακοινώσεις διαφόρων είναι λάθος. Καλό είναι να σιωπήσουν όλοι και να αφήσουν την υπόθεση στον ΑΓΕΕΘΑ και στους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.
Είναι καλές οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε.
Τρία είναι τα όπλα που διαθέτουμε.
Πρώτο, επιστολή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι απλά προσφυγή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όπως έγινε.
Δεύτερο, να θέσουμε το θέμα στο ΝΑΤΟ αφού είμαστε με τη Τουρκία κράτη μέλη, αλλά με συγκεκριμένο αίτημα και στόχευση. Τρίτο, μια πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση. Ήδη θα έπρεπε η Ε.Ε να πιέζει θεσμικά την Τουρκία.
Σήμερα, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ε.Ε είναι Έλληνας. Τι κάνει για το ζήτημα που προέκυψε;
Μπορεί θεσμικά να παρέμβει και να προσπαθήσει να βρεθεί μια λύση. Τι κάνει λοιπόν; Μόνο για τις δεξιώσεις τον έχουμε; Φοβάται να παρέμβει;»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: