Current track

Title

Artist

Background

Στέλιος Κούλογλου (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Τρ 28/03/2017



«Δεν θα κάνουμε διαγωνισμό ποιος είναι πιο αριστερός. Αυτά είναι παιδιάστικες αντιλήψεις.

Ασφαλώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο ασφαλές λιμάνι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, πολλές χώρες που είναι εκτός θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή ένωση, μόνο η Μ. Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό γίνεται από έναν πολιτικό οπορτουνισμό, θα έλεγα από μια βλακεία. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, σήμερα οι διεθνείς προκλήσεις είναι τέτοιες που χρειάζεται κανείς να κάνει συμμαχίες και να συμμετέχει σε ευρύτερους συνασπισμούς για να τις αντιμετωπίσει, μια χώρα μόνης της δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είναι δυστυχώς πια μόδα η  Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ λιγότερο ελκτική από ότι παλιότερα λόγω πολλών πραγμάτων, αλλά παρόλα αυτά παραμένει μια ασφαλής σχετικά επιλογή.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ευρώπη σήμερα αν το Βερολίνο αποφάσιζε να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από αυτή της λιτότητας. Παλιότερα η Γερμανία και η Γαλλία έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις και αυτό εξασφάλιζε μία ισορροπία. Η απόφαση να το ρίξουμε στην λιτότητα είναι του Βερολίνου και έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα 27 πλέον κράτη μέλη είναι υπέρ της ανάπτυξης, δεν υπάρχουν χώρες που θέλουν να έχουν λιτότητα αλλά δυστυχώς έχει επιβληθεί η λιτότητα που θέλει ο Βορράς και το Βερολίνο, που κερδίζει από την διατήρηση της κρίσης. Η Γαλλία που ήταν ο άλλος πόλος άρχισε να χάνει σε επιρροή και έτσι έχουμε αυτούς τους τριγμούς.
Στην Γερμανία έχει επικρατήσει μία συντηρητική πολιτική ομάδα οι χριστιανοδημοκράτες και μαζί με τους  Βαυαρούς έχουν επιβάλει αυτή την πολιτική που βοηθάει τους λίγους και κάνει φτωχούς τους περισσότερους. Γιατί ακόμη και στην Γερμανία οι φτωχοί υποφέρουν, για αυτό ανεβαίνει η ακροδεξιά.

Η εκλογή της Λεπέν στην Γαλλία θα ήταν τραγωδία αυτή την στιγμή, θα διέλυε την Ευρώπη στην πραγματικότητα. Μετά από μία εκλογή της Λεπέν η ευρωπαϊκή ένωση που ξέρουμε δεν θα υπήρχε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα γίνει. Βεβαίως οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στους Γάλλους ψηφοφόρους δεν είναι ιδιαίτερα ελκτικές. Και μιλάω κυρίως για τον Εμανουέλ Μακρόν, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο. Φοβάμαι μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο με την Αμερική και τον Τραμπ, όπου απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν μέρος τους συστήματος και μάλιστα από τα πιο διεφθαρμένα και φθαρμένα μέλη του, οι Αμερικανοί ψήφισαν αυτόν τον απίστευτο άνθρωπο για πρόεδρο.

Παραποίησαν τη δήλωση μου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία. Ήταν μια προσωπική μου άποψη. Δεν ήλπιζα να βγει ο Γκερτ Βίλντερς. Ήλπιζα ότι η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς θα αφύπνιζε την ηγεσία της Ευρώπης. Ο Βίλντερς ουσιαστικά κέρδισε τις εκλογές, έτσι και αλλιώς, μπορεί να μην ήρθε πρώτο κόμμα, όμως κέρδισε πολιτικά γιατί κατάφερε και μετατόπισε όλο το φάσμα προς τα δεξιά, μετατόπισε την συζήτηση στην πολιτική του ατζέντα.
Ήλπιζα ότι η άνοδος του Τράμπ θα αφύπνιζε την δημοκρατική Αμερική να κάνει κάτι.
Ελπίζω ότι η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία θα αφυπνίσει όλη την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική. Η Λεπέν δημαγωγεί σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Δημαγωγεί πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η λιτότητα.

Είναι αστείο να λέγεται ότι το προσφυγικό ρεύμα γιγαντώθηκε λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές από τον αδιέξοδο συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Δεν μπορεί μία χώρα όπως η Ελλάδα να ρυθμίσει τις προσφυγικές ροές. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη. Εμείς δεν καλέσαμε τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα όπως έκανε η κυρία Μέρκελ επειδή ήθελε φθηνά εργατικά χέρια. Μετά, όταν πήγαν οι πρόσφυγες με τις οικογένειες τους στην Γερμανία και δημιουργήθηκε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, αποφάσισε η κ Μέρκελ να κλείσει τα σύνορα αναγκάζοντας και άλλα κράτη να την ακολουθήσουν, εγκλωβίζοντας έτσι τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι αστείο πράγμα να λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις προσφυγικές ροές.

Ο Ντάισεμπλουμ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κουλτούρας Βόρειου Ευρωπαίου. Με εκφραστή αυτόν και όχι μόνο, με αφορμή την κρίση, επικράτησαν τα στερεότυπα, που κορυφώθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά αφορούσαν όλες τις χώρες του νότου, πως όλοι οι Νότιοι είναι τεμπέληδες, δουλεύουν λιγότερο σε σχέση με τους Βόρειους, παίρνουν περισσότερες άδειες και πάνε πιο πολλές διακοπές.
Αυτό που είπε ο κ. Ντάισεμπλουμ, το έχει πει λιγότερα χυδαία και η κ. Μέρκελ το 2011, όταν έλεγε ότι δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και άλλοι να παίρνουν περισσότερες χρονοδιακοπές και μεγαλύτερες συντάξεις, αναφέροντας τις χώρες του νότου. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Δυστυχώς αυτά τα στερεότυπα επικράτησαν. Οι ηγεσίες της Γερμανίας και των άλλων χωρών του βορρά όταν ξέσπασε η κρίση ή έπρεπε να πούνε, ότι εμείς σώζουμε τις τράπεζες, αλλά είναι δύσκολο και δεν είναι πολύ δημοφιλές, είπαν ότι  σώζουμε τους τεμπέληδες του νότου, ενώ στην πραγματικότητα έδιναν χρήματα για να σώσουν τις τράπεζες.
Αυτό δημιούργησε μια πολλή αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υπάρχει και εμποδίζει ακόμη και αυτές πλέον τις ηγεσίες της Γερμανίας να κάνουν σοβαρές και λογικές κινήσεις.
Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν θέλουν να συζητήσουν το ζήτημα του χρέους έχει να κάνει με τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Γερμανίας, και με το τέρας που έχουν οι ίδιες οι ηγεσίες δημιουργήσει που οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα θα τους στοιχίσει πολιτικά.
Στην Ελλάδα δουλεύουμε περισσότερο αλλά παράγουμε λιγότερο, εμείς έχουμε μικρότερο κοινωνικό κράτος, μικρότερους μισθούς και συντάξεις. Αυτά όφειλαν να αναδείξουν διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή.  

Ευτυχώς, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή για δυσάρεστα μέτρα που δεν συνάδουν με τις αντιλήψεις μας και τα πιστεύω μας, αλλά το κάνεις για να σωθεί η χώρα. Εμείς οι ευρωβουλευτές έχουμε την τύχη να βλέπουμε πιο αποστασιοποιημένα τις εξελίξεις.

Οι δανειστές σε κάθε αξιολόγηση, συνεχώς προσθέτουν νέες απαιτήσεις, με τελευταίο παράδειγμα την ΔΕΗ. Στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 δεν υπήρχε η πώληση της ΔΕΗ. Όταν βάζουν συνεχώς νέα ζητήματα φυσικά καθυστερεί η αξιολόγηση. Εκτός αν αποφασίσεις να κάνεις αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, να κάνεις περισσότερα, οπότε να μην σου λένε τίποτα, να κόβεις μόνος σου συντάξεις, να πουλάς δημόσια περιουσία.  
Η πρώτη αξιολόγηση καθυστέρησε γιατί ζήτησαν τον κόφτη, που δεν υπήρχε στην αρχική συμφωνία, έτσι καθυστέρησε η πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καθυστερημένα και η δεύτερη.
Στην δεύτερη αξιολόγηση έχουν βάλει όχι μόνο κόφτη, στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, αλλά μας ζητούν να αποφασίσουμε από τώρα να κόψουμε τις συντάξεις για μετά το 2019, από τώρα να αποφασίσουμε να κατεβάσουμε πολύ το αφορολόγητο, και τώρα βάζουν τη ΔΕΗ.
Σε κάθε καινούριο γύρο της ίδια αξιολόγησης μας ζητούν νέα πράγματα. Ότι κάνει το Ισραήλ, από θέση ισχύος, στις διαπραγματεύσεις με τους παλαιστινίους για το παλαιστινιακό, το ίδιο κάνουν και σε εμάς. Τι να κάνει η κυβέρνηση;
Μα αν ήθελε κάποιος να κλείσει η αξιολόγηση αυτή είναι η κυβέρνηση, γιατί αυτή η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην πραγματικότητα ροκανίζει όλο το σχέδιο της για έξοδο από την κρίση, που ήταν να κλείσει η αξιολόγηση να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μήπως κινηθεί και η οικονομία και έτσι προχωρήσει η κατάσταση και να βγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση που είναι σήμερα.
Κατηγορούν την κυβέρνηση και είναι κρίμα, οι δανειστές φταίνε βασικά.»


Current track

Title

Artist

Background