Στέλιος Κούλογλου (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Πα 15/07/2016
«Έχω την πάγια άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση του πολιτικού με τον πολίτη. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι να μην το υπόσχεσαι και όταν υπόσχεσαι κάτι να το κάνεις.
Δεν είναι σήμερα το μεγάλο θέμα η απλή αναλογική, αλλά τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση.
Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει σωστά η δικαιοσύνη. Δεν είναι ένα από τα προβλήματα, είναι το κυρίαρχο κατ εμέ πρόβλημα. Η παθογένειες στον τομέα της δικαιοσύνης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, είναι χρόνιο πρόβλημα, όμως όταν κυβερνάς, κάποια στιγμή παύει το επιχείρημα ότι τα βρήκα όλα διαλυμένα από τους προηγούμενους, πρέπει εσύ ως κυβέρνηση να προχωρήσεις σε αναδιάρθρωση.
Δεν επιτρέπεται σοβαρότατες υποθέσεις, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, ή το σκάνδαλο Siemensνα κινδυνεύουν με παραγραφή επειδή η δικαιοσύνη λειτουργεί σε αργούς ρυθμούς. Έπρεπε να παρακολουθείται από την κυβέρνηση, τόσο η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όσο και της Siemens.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το χθεσινό χτύπημα στη Γαλλία ήταν μια οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση ή μια μεμονωμένη ενέργεια ενός ψυχασθενή, όμως σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη περνάει εκ νέου σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και φόβου.
Θα έλεγα ότι γενικότερα παρατηρούμε σε όλο τον πλανήτη, εικόνες τρέλας και παρακμής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ που διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία στις ΗΠΑ, συνεχώς μιλά προσβλητικά για τους μουσουλμάνους ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Η κρίση που βιώνουμε είναι παγκόσμια και δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως, αλλά και κρίση αξιών.
Ο κ. Μπαρόζο που έπαιρνε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου 15 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, προσελήφθη από την GoldmanSachs, που δημιούργησε την παγκόσμια κρίση κεφαλαίου. Ο Ολάντ που δηλώνει σοσιαλιστής, και μόνο αυτό δεν είναι, πληρώνει τον κουρέα του με 10 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.
Ζούμε την εποχή της παγκόσμιας τρέλας σε όλα τα επίπεδα.
Ταυτόχρονα έχουμε έναν Σόιμπλε και μια Γερμανία, που παρά το brexit, με εμμονή θέλει τη συνέχιση μιας πολιτικής λιτότητας που δεν βγάζει πουθενά, κυρίως απέναντι σε χώρες του νότου, όπως σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.
Η αριστερά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλει να αντιδράσει. Μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ομάδας, που θα προσπαθήσει να αλλάξει την ανισσοροπία που σήμερα επικρατεί στην Ευρώπη.»