Current track

Title

Artist

Background

Κατερίνα Μοθωναίου
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Στόχος η υλοποίηση του έργου μας στη Περιφέρεια

Τε 19/10/2022


«Η Περιφέρεια φέτος στη Ζάκυνθο, έχει κάνει τις μεγαλύτερες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ. Σε συνεργασία με τους Κοινοτάρχες οι οποίοι γνωρίζουν που ακριβώς υπάρχουν τα προβλήματα στις κοινότητες τους, έχουμε κάνει σημαντικά έργα καθαρισμών, παρεμβαίνοντας ακόμα και σε σημεία που δεν είναι αρμοδιότητάς μας αλλά του Δήμου. Παράλληλα, σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, σε συνεργασία με ιδιώτες έχουμε θέσει σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου, για να παρέμβουμε άμεσα όποτε και όπου χρειαστεί.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κράτσα, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, το θέμα του αρχοντικού Ρώμα, την διάσωση της συλλογής και την έκθεση της στο ίδιο ακίνητο, το οποίο πρέπει να αγοραστεί από το κράτος και να μετατραπεί σε μουσείο. Με τη συμβολή και του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, έγινε μια συζήτηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το Υπουργείο να αναλάβει την αγορά της συλλογής και παράλληλα η Περιφέρεια, με κρατική χρηματοδότηση, να αγοράσει το ακίνητο. Έγινε ένα τεχνικό δελτίο και κατατέθηκε. Το Υπουργείο μέσω εκτιμητή καθόρισε την αξία της συλλογής στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Όμως πρέπει να προχωρήσει και η αγορά του ακινήτου. Είναι απολύτως συνδεδεμένα αυτά τα δύο, καθώς δεν γίνεται να αγοραστεί η συλλογή χωρίς να έχει αγοραστεί και το ακίνητο στο οποίο θα εκτεθεί. Όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, πήρε την σχετική απόφαση για να μας προσκομίσει η οικογένεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να δώσουμε την εντολή σε πιστοποιημένο μηχανικό-εκτιμητή, να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου. Εν συνεχεία, θα κληθεί η οικογένεια στην Οικονομική Επιτροπή, για να καθοριστεί η τελική τιμή που θα αγοραστεί το ακίνητο, κάτι που επαναλαμβάνω θα γίνει μέσω κρατικών πόρων. Όλα αυτά όμως απαιτούν χρόνο, οι διαδικασίες δεν είναι τόσο γρήγορες όσο ο καθένας επιθυμεί.
Επειδή για αυτό το θέμα μας ασκεί κριτική ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος, θα του πρότεινα να πάει να φωτογραφηθεί και στην οικία Σολωμού, ώστε να αγοράσουμε και εκείνο το ακίνητο.

Το έργο της αποκατάστασης στο καστρομονάστηρο των Στροφάδων υλοποιείται κανονικά, το έργο παρακολουθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και χθες πληρώθηκε και ο 2ος λογαριασμός. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, ούτε κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Προχωρά και το έργο της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο επίσης παρακολουθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στα σχέδια μας είναι, και το λέω για πρώτη φορά, να κάνουμε μια ακόμα σημαντική παρέμβαση, ένα νέο τοιχίο αντιστήριξης στην στροφή του Κρυονερίου παράλληλα με διαπλάτυνση του εκεί δρόμου, από την στροφή μέχρι το πάρκινγκ. Σχεδιάζουμε και άλλες παρεμβάσεις, θα φτιάξουμε το πεζοδρόμιο στο Καταστάρι, θα ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία στο βόρειο τμήμα του νησιού, με ασφαλτοστρώσεις και δια πλατύνσεις δρόμων. Θα ενώσουμε τα Πηγαδάκια με τον δρόμο Ξύγκια-Αλυκές. Έχουμε εξασφαλίσει ένα εκατομμύριο ευρώ για δημοπράτηση του δρόμου της Ρίζας και άλλες 950 χιλιάδες ευρώ για πεζοδρόμια και ασφαλτοστρώσεις στο Αργάσι.

Υπάρχει μελέτη για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου, αλλά για την υλοποίηση της απαιτείται μια χρηματοδότηση ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, για αυτό και αναζητούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν συμφέρει να γκρεμιστεί το κτήριο για να φτιαχτεί ένα καινούργιο, γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος, για αυτό και η μελέτη προβλέπει την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου. Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου, βέβαια το ακίνητο, το κτήριο και ο περιβάλλοντας χώρος, δεν είχε παραχωρηθεί στο σύνολό του στην Περιφέρεια, κάτι που εμείς ολοκληρώσαμε. Πλέον το ακίνητο αυτό ανήκει στην Περιφέρεια. Έχουμε έρθει σε επαφή με υπηρεσίες που θα ήθελαν να στεγαστούν εκεί, ενώ υπάρχει και η σκέψη να δημιουργηθούν χώροι διαμονής υπαλλήλων του δημοσίου που έρχονται στη Ζάκυνθο για να εργαστούν. Τα εξετάζουμε όλα, αλλά το κρίσιμο είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση.

Προσπάθεια έγινε για να παραχωρηθεί στη Περιφέρεια και το κτήριο της Στρατολογίας, όμως δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Συνεχίζω να πορεύομαι για τη υλοποίηση του έργου μας στη Περιφέρεια και θέλω να πιστεύω πως όλοι μαζί οι Αντιπεριφερειάρχες θα συνεργαστούμε σε αυτή τη κοινή πορεία. Άκουσα το ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καποδίστρια για τον Δήμο όπως έχω ακούσει και για την πρόθεση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στασινόπουλου. Ίσως η υποψηφιότητά τους να είναι η λύση για τον Δήμο, αλλά ίσως και η λύση να είναι ένα τρίτο πρόσωπο. Εύχομαι καλή τύχη στον κ. Καποδίστρια και στον κ. Στασινόπουλο, αν τελικά είναι υποψήφιοι για τον Δήμο, είναι συνεργάσιμοι και οι δύο τους.
Θεωρώ ότι κάποιος που σκέφτεται σοβαρά να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος, θα πρέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να έχει δημιουργήσει την ομάδα του και να έχει καταρτίσει το πλάνο του για τη λύση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που έχει ο Δήμος. Ένας υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί καλά, να γνωρίζει τα προβλήματα, να έχει τις λύσεις και να ξέρει την ανθρωπογεωγραφία των υπαλλήλων του Δήμου. Αν εγώ ανακοίνωνα οριστικά ότι θέτω υποψηφιότητα για τον Δήμο, θα είχα παραιτηθεί από Αντιπεριφερειάρχης, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό θα έκανα εγώ.

Άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές και άλλο οι αυτοδιοικητικές. Στις εθνικές εκλογές τα κόμματα δίνουν χρίσματα, στις αυτοδιοικητικές κλείνουν το μάτι στους υποψηφίους.

Είμαι βέβαιη ότι η κα Κράτσα και θα είναι εκ νέου υποψήφια Περιφερειάρχης και θα επανεκλεγεί. Έχουμε και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Οι κακές γλώσσες που προέρχονται από άλλους χώρους, λένε ότι μπορεί και να μην είναι υποψήφια, ή ότι δεν τη θέλουν οι Κερκυραίοι. Εγώ δεν λαμβάνω τέτοια μηνύματα. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά, τα λένε γιατί δεν έχουν και τίποτα άλλο να πουν.

Είναι πράγματι έντονο το πρόβλημα της υποστελέχωσης πολλών υπηρεσιών μας. Ζητάμε συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνουν προσλήψεις στην Περιφέρεια. Για να καταλάβει κάποιος πόσο αργά κινείται το κράτος σε τέτοιου είδους ζητήματα, θα σας αναφέρω ότι φέτος μας εγκρίθηκαν τρεις προσλήψεις που είχαμε αιτηθεί το 2019.
Η υπηρεσία Πρόνοιας στην Περιφέρεια, δεν είναι υποστελεχωμένη. Η προϊσταμένη κ. Τρούσα, μαζί με  το προσωπικό που διαθέτει καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν, λειτουργώντας με άψογο και υποδειγματικό τρόπο.

Η Περιφέρεια όπου χρειάσθηκε στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους της καθαριότητας, αυτό θα κάνει και στο μέλλον. Λύσαμε οριστικά το μεγάλο ζήτημα της εργασιακής ομηρείας των εργαζομένων του πρώην συνδέσμου καθαριότητας. Έγιναν πλέον μόνιμοι υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα κάνουν μια τρομερά δύσκολη δουλειά και σωστά διαμαρτύρονται για μια σειρά ζητημάτων. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι συνδέθηκε το ρεύμα στο κτήριο του ΦΟΔΣΑ στην περιοχή του αεροδρομίου. Είναι λάθος να καταλήγουμε στον Πρόεδρο ενός Δικαστηρίου για να λύνουμε τα προβλήματα με τους εργαζόμενους.

Περιμένουμε την έγκριση της περιβαλλοντικής που είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να δημοπρατήσουμε το έργο της αποκατάστασης του Σκοπού.

Για να πετύχουμε τους στόχους λειτουργίας του εργοστασίου στον Λίβα, πρέπει να ενισχύσουμε την ανακύκλωση. Το κτήριο του πρώην ΚΔΑΥ, πρέπει να ανακαινισθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα για αυτό το σκοπό. Πρέπει επίσης να φτιάξουμε όσα περισσότερα σημεία ανακύκλωσης γίνεται σε όλο το νησί.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background