Τα εμβόλια κατά του κορωναϊού είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα
Τρ 29/12/2020
«Τα εμβόλια κατά του κορωναϊού είναι μια αρχή, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα. Απαιτείται χρόνος για να αποκτήσει ο γενικός πληθυσμός την ανοσία κατά του συγκεκριμένου κορωναϊού. Όταν θα έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού, κάτι που υπολογίζουμε ότι θα έχει επιτευχθεί μέσα σε ένα εξάμηνο, θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχει σηματοδοτηθεί το τέλος της πανδημίας.
Σε πρώτη φάση εμβολιάζονται οι υγειονομικοί, την επόμενη εβδομάδα θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και ιδιώτες γιατροί. Υπολογίζουμε ότι περίπου τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, πρώτα των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και εν συνεχεία των υπολοίπων.
Οι εμβολιασμοί των πολιτών θα γίνουν από το υπάρχον προσωπικό στα δύο κέντρα υγείας, στο πρώην ΙΚΑ στην πόλη και στο κέντρο υγείας Κατασταρίου. Αν βεβαίως κριθεί απαραίτητο, μπορεί να ανευρεθεί και τρίτος χώρος.
Όλα τα εμβόλια που θα λάβουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ασφαλή και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα όποια ευφάνταστα σενάρια κάποιων και οι ανόητες συνωμοσιολογίες. Ο μόνος στόχος του εμβολιασμού είναι η καταπολέμηση του κορωναϊού και η προστασία της δημόσιας υγείας. Παρενέργειες υπάρχουν σε όλα τα εμβόλια, ακόμα και στα πιο απλά φάρμακα. Έχουν παρατηρηθεί σε λίγες περιπτώσεις, κάποιας ήπιας μορφής αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά τίποτα το σπουδαίο ή ανησυχητικό. Η 2η δόση του εμβολίου θα γίνεται μετά από περίπου 30 ημέρες. Θα δούμε στην πάροδο των επόμενων μηνών, αν αυτό το εμβόλιο θα γίνεται κάθε χρόνο όπως το εμβόλιο της γρίπης ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα περάσουν μήνες για να πούμε ότι έχουμε μια ομπρέλα προστασίας κατά του κορωναϊού. Ακόμα και αν κάποιος κάνει τα εμβόλια, δεν σημαίνει ότι μετά δεν πρέπει να προσέχει. Η προφύλαξη πρέπει να υπάρχει ούτως ή άλλως.
Είναι χαζομάρες οι όποιες αντιδράσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι πολύ ισχυρός νομικά. Προβλέπεται η συναίνεση του πολίτη για κάθε ιατρική πράξη και αφού ο εμβολιασμός θεωρείται ιατρική πράξη δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Όμως πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το κράτος μπορεί να επιβάλλει κάποιες εγγυήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας, με το βιβλιάριο εμβολιασμού. Μπορεί κάποιος, αν θέλει, να μην εμβολιαστεί, αλλά αν εμβολιαστεί, τότε πρέπει το κράτος να γνωρίζει τα δεδομένα.
Παρατηρώ μια χαλάρωση και μια αδικαιολόγητη αισιοδοξία και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στη Ζάκυνθο είμαστε σε ένα σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο, αλλά για να διαφυλάξουμε αυτή την εικόνα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ εύκολο αυτή η εικόνα να αλλάξει προς το χειρότερο, όπως είδαμε σε άλλες περιοχές της χώρας. Καμιά επείγουσα χειρουργική επέμβαση δεν έχει ανασταλεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Θα περιμένουμε για να δούμε την επιδημιολογική εικόνα μετά τις γιορτές. Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα δούμε αν έχουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση, και αν υπάρχει, μόνο τότε θα εξετάσουμε κάποια μερική έναρξη δραστηριοτήτων, με πολύ προσεκτικά βήματα. Το άνοιγμα των σχολείων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μπορεί τα καθημερινά κρούσματα να έχουν μειωθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Το σημαντικό θα είναι να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων και διασωληνομένων.
Έχω επί 40 χρόνια υπηρετήσει το εθνικό σύστημα υγείας και γνωρίζω ότι διαχρονικά όλα τα Νοσοκομεία της χώρας έχουν προβλήματα, κάποια εξ αυτών σοβαρά. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου έχει και αυτό προβλήματα που όμως κανείς δεν πρέπει να τα δραματοποιεί, ή να τα μηδενίζει. Η κατάσταση σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, έχει σαφώς βελτιωθεί, σε σημαντικό βαθμό. Έχει έρθει διοικητικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κάποιοι γιατροί. Τρέχουν συνεχώς προκηρύξεις για θέσεις γιατρών, όμως το όλο σύστημα των προκηρύξεων πρέπει να μεταρρυθμιστεί, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, που δεν απελευθερώνουν τις όποιες διαδικασίες, και δημιουργούν και φασαρίες. Ο πολίτης μόνο για δύο πράγματα ενδιαφέρεται. Να έχει δωρεάν υγεία και υψηλής ποιότητας ιατρικές παροχές.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: