Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Κοπανάς
Διδάκτωρ Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το επίκεντρο του σεισμού στον ίδιο θαλάσσιο χώρο με τον σεισμό των 7 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 17-1-1983

Πε 8/09/2022



«Ο σημερινός σεισμός των 5,4 ρίχτερ, σημειώθηκε σε μια περιοχή βορειοδυτικά της Ζακύνθου, που δεν σχετίζεται με τον σεισμό του 1953, αλλά με τον επίσης πολύ ισχυρό σεισμό των 7 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1983. Το επίκεντρο βρίσκεται στον ίδιο θαλάσσιο χώρο, είναι το Ιόνιο τόξο που ξεκινά δυτικά της Κέρκυρας και καταλήγει ανοιχτά της Κρήτης.

Είναι θετικό το ότι έχουμε μετασεισμούς, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες. Πάντα στη Ζάκυνθο, όπως και στη Κεφαλονιά, πρέπει να ανησυχούμε για σεισμούς, και να μην θυμόμαστε τον σεισμό μόνο όταν κουνάει. Θα πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Έχουμε κατακρημνίσεις στα δυτικά της Ζακύνθου, όχι ακριβώς στη παραλία του Ναυαγίου. Είχαμε μια κατολίσθηση όπως εισερχόμαστε στον κόλπο του Ναυαγίου, στην αριστερή πλευρά. Είμαστε σε τουριστική περίοδο και υπάρχουν πολλά σκάφη γύρω από τις ακτές μας.

Δεν υπάρχει από κανέναν φορέα μια οδηγία για το τι πρέπει ο καθένας να κάνει σε περίπτωση σεισμού. Πληροφορούμε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες, οι ζώνες ασφαλείας στη παραλία του Ναυαγίου, όπως αυτές είχαν οριοθετηθεί από τον καθηγητή κ. Λέκκα. Ποιος ευθύνεται; Γιατί δεν γίνεται έλεγχος;

Υπάρχουν σημεία στις δυτικές ακτές του νησιού μας που τα πρανή, σε κάποιες περιπτώσεις με αρνητική κλίση, έχουν μικρή ή και μεγάλη επικινδυνότητα για να πέσουν. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένα ερευνητικό σεισμικό κέντρο στη Ζάκυνθο.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background