Το θέμα δεν είναι αν γενικά είναι κάποιος υπέρ ή κατά μιας επένδυσης, αλλά για ποια συγκεκριμένη επένδυση μιλάμε, και με ποιους όρους αυτή γίνεται.
Δε 10/02/2020
«Το θέμα δεν είναι αν γενικά είναι κάποιος υπέρ ή κατά μιας επένδυσης, αλλά για ποια συγκεκριμένη επένδυση μιλάμε, και με ποιους όρους αυτή γίνεται. Αν είναι νόμιμη, αν καταπατά περιουσίες, αν σέβεται το περιβάλλον. Μια επένδυση αποτελεί μια σύνθετη υπόθεση, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βασίζεται στη νομιμότητα, να σέβεται το περιβάλλον και την χωροταξία μιας περιοχής.
Στην περίπτωση της επένδυσης στα ορεινά της Ζακύνθου, ακόμα δεν ξέρουμε για τι μιλάμε, διότι ούτε ξέρουμε τι είδους επένδυση θέλουν να κάνουν, και κυρίως, γιατί έχουμε μια καραμπινάτη παράνομη συμβολαιογραφική πράξη. Εδώ έχουμε πρωτοφανή πράγματα. Δεν γίνονται έτσι τα συμβόλαια. Πρέπει να υπάρχει στο τοπογραφικό σαφής προσδιορισμός των ορίων των περιουσιών και για να γίνει μια αγοραπωλησία πρέπει να υπάρχει δήλωση μηχανικού, μια βεβαίωση που είναι υποχρεωτική, που να αναφέρει ότι εντός της έκτασης είτε δεν υπάρχουν κτίσματα, είτε υπάρχουν και είναι νόμιμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγράφονται, και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν καταγραφεί. Δεν ξέρω γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι, ίσως να μην έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο.
Έρχεται τώρα η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία, και λέει ότι έχουν μειωθεί οι εκτάσεις της πωληθείσας περιοχής. Αυτό αποδεικνύει ότι από την αρχή γνώριζε, ότι το ένα συμβόλαιο ήταν ψευδές, ότι έγινε με ένα ψευδές τοπογραφικό. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρώτη ήττα των φερόμενων αγοραστών. Είναι γεγονός, ότι στην Ελλάδα άργησε πολύ η εφαρμογή του Κτηματολογίου και του Δασολογίου, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε έναν επενδυτή να καταπατά ξένες περιουσίες.
Το να λέει τώρα η κυβέρνηση, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης, αλλά και η Περιφερειάρχης κα Κράτσα, που προφανώς μιλάνε μεταξύ τους, και συνεννοούνται στο τι θα πουν, και άλλωστε είναι αμφότεροι υπέρμαχοι αυτής της επένδυσης, ότι τελικά θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για την υπόθεση, είναι μια τακτική ήττας από αυτούς. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαν αντιδράσει, όπως είχαμε κάνει εμείς ως Περιφερειακή Αρχή.
Τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για αυτό το ψευδές συμβόλαιο και πρέπει ως πολιτεία, να στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς όλους αυτούς που ακολουθούν τέτοιες μεθόδους, ότι δεν θα είναι αποδεκτές. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε, την παρανομία αυτής της αγοραπωλησίας. Μην ξεχνάμε, ότι και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει περιουσία στα ορεινά στη φερόμενη ως πωληθείσα έκταση.
Δεν οργανώσαμε εμείς το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης, ούτε φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι αστεία πράγματα.
Δεν υιοθετώ, ούτε λέω ότι δεν ισχύουν, τα όσα ειπώθηκαν στο συλλαλητήριο. Τέθηκαν σοβαρά ζητήματα.
Ένα από τα μειονεκτήματά μας ως Περιφερειακή Αρχή, ήταν ότι δεν καταφέραμε να επαναλειτουργήσουν τα δύο από τα τέσσερα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, αυτά της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου. Είχα δώσει πολλές φορές την εντολή στο να γίνει αυτό, αλλά είτε γιατί υπήρχαν κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις του ΚΤΕΟ προς μια συγκεκριμένη εταιρεία, είτε γιατί δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό, κολλούσε το ζήτημα και δεν προχωρούσε. Δεν έχω μια ξεκάθαρη εικόνα στο γιατί δεν επαναλειτούργησαν. Αν ίσχυσαν αυτά που είπα πριν, ή έπαιξαν ρόλο αυτά που καταγγέλθηκαν στο συλλαλητήριο, είναι κάτι που δεν ξέρω. Υπήρχαν και πολλά προβλήματα στην Υπηρεσία Μεταφορών. Από εκεί και πέρα, έγινε μια δημόσια καταγγελία στο συλλαλητήριο, και υπάρχουν οι αρμόδιοι να την διερευνήσουν.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: