Current track

Title

Artist

Background

Χάρης Δημητριάδης
Υπεύθυνος επιστημονικής έρευνας στο Ε.Θ.Π.Ζ, Διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας και οικολογίας

Υπάρχει ρύπανση της θάλασσας στη Ζάκυνθο, αλλά σε ποσοστό 95% οι εικόνες που παρουσιάζονται ως δείγμα ρύπανσης είναι φυτοπλαγκτόν

Πε 27/06/2019



«Είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι φυσικά και υπάρχει ρύπανση της θάλασσας στη Ζάκυνθο, αλλά σε ποσοστό 95% οι εικόνες που παρουσιάζονται ως δείγμα ρύπανσης είναι φυτοπλαγκτόν.

Δεν λαϊκίζω ούτε να προσπαθώ να γίνομαι αρεστός στον κόσμο, δεν υποστηρίζω την άποψη κανενός, υποστηρίζω το περιβάλλον.

Κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, έχουμε έξαρση της εμφάνισης φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες μας και αυτό είναι ένα παγκόσμιο οικολογικό φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του αυτή την εποχή. Βέβαια η έξαρση αυτή οφείλεται και στην ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων που συμβάλει στην αύξηση αυτού του φαινομένου. Μόλις το φυτοπλαγκτόν σταματήσει να τρέφεται, και θεωρώ ότι αυτό θα γίνει σε λίγες ημέρες, θα εξαφανιστεί. Το φυτοπλαγκτόν δεν έχει τη μορφή φούσκας ή σαπουνάδας.

Είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να πιστοποιήσει κάποιος μια ρύπανση στη θάλασσα, γιατί η κηλίδα μπορεί να εξαφανιστεί, να απορροφηθεί από την θάλασσα, ή να διαλυθεί, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Είναι μύθος οι βιολογικοί των σκαφών, γιατί είναι πολύ μικροί, και δεν γίνεται η απόλυτη βιολόγηση.

Το πρόβλημα είναι, ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η δυνατότητα υποστήριξης των δομών του νησιού, σε σχέση με τον όγκο των επισκεπτών που δέχεται. Όλη η Μεσόγειος έχει ήλιο και θάλασσα, εμάς όμως μας διαφοροποιεί το ότι έχουμε κρυστάλλινα νερά, έχουμε την χελώνα, το Ναυάγιο, και όλα αυτά πρέπει να τα προστατεύσουμε. Μπορούμε να βελτιώσουμε την φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο θέλει να σχεδιαστεί ένα στρατηγικό πλάνο, ώστε να δούμε πως θα βελτιώσουμε την φέρουσα ικανότητα του νησιού, σε σχέση με τον τουρισμό που δέχεται. Αυτό είναι και το αντικείμενο επιτροπής που συστήσαμε για αυτό το σκοπό. Περίμενα να ακούσω στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν τον άκουσα.

Οι γαλάζιες σημαίες δεν αποτελούν καμιά επίσημη νομοθεσία είναι ένας ακόμη τρόπος τουριστικής προβολής. Οι γαλάζιες σημαίες δεν χάθηκαν από τη Ζάκυνθο γιατί δεν έχουμε καθαρές παραλίες, αυτό είναι ένας ακόμα μύθος. Μόνο το 20% των προδιαγραφών για τις γαλάζιες σημαίες, αφορούν την ποιότητα του νερού της παραλίας και το 80% αφορά άλλους παράγοντες, όπως την ύπαρξη χημικών τουαλετών, ναυαγοσωστών κλπ.

θα μπορώ να απαντήσω, αν πρέπει κάποιος να κολυμπά στο Βροντόνερο με ασφάλεια, σε λίγες ημέρες. Σήμερα πήραμε δείγμα και σύντομα θα μάθουμε τα αποτελέσματα. Εγώ πάντως, πηγαίνω για μπάνιο με το παιδί μου στο Καλαμάκι.»

Γνωρίζουμε όλοι, ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι κομμάτι τις εθνικής πολιτικής της χώρας μας. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, τουλάχιστον προσπάθησε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς, σαν Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου δώσαμε γνωμοδότηση 20 σελίδων με παρατηρήσεις για πράγματα που δεν μας άρεσαν καθόλου. Καταφέραμε, με δική μας παρέμβαση, να αυξήσουμε την ζώνη προστασίας για τα Στροφάδια, από τα 500 μέτρα που ήταν αρχικά η απόσταση, στα πέντε χιλιόμετρα, και αναφέρομαι στα Στροφάδια, γιατί εκεί είναι το ένα θαλάσσιο οικόπεδο για τις γεωτρήσεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background