Current track

Title

Artist

Background

Γιώτα Λημνιού
Ταμίας Ζακυνθινού Ομίλου Μέριμνας Ζώων

Υπάρχουν μαρτυρίες για κακοποίηση του αλόγου: O οδηγός της άμαξας το χτυπούσε με σιδερόβεργα για να σηκωθεί

Πε 8/09/2022



«Γνωρίζουμε ότι το άλογο που υπέστη τραυματισμό τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 20 Αυγούστου στις Αλυκές, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται μαζί με τον άνθρωπο που φέρεται να το είχε κακοποιήσει.

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι παρά τα όσα έχουν αναρτηθεί δεν έχουν προκύψει μαρτυρίες για κακοποίηση ενώ οι άνθρωποι που κατέθεσαν μιλάνε για κακοποίηση. Είναι λίγο συγκεχυμένες οι πληροφορίες, αλλά εμείς ήρθαμε σε επαφή με μία αυτόπτη μάρτυρα και αυτό που είπε σε εμάς και το έχει καταθέσει και στην αστυνομία είναι ότι το άλογο το έβλεπε να δουλεύει από τις τρείς το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Κάποια στιγμή τα μεσάνυχτα ήταν ιδρωμένο, είχε αφρούς στο στόμα και κατέρρευσε. Αφότου κατέρρευσε, η γυναίκα αυτή και δύο ακόμα μάρτυρες που υπάρχουν, καταθέτουν το ίδιο πράγμα, ότι ο αμαξάς είχε μια σιδερόβεργα στην άμαξα με το οποίο χτύπησε το άλογο όταν αυτό ήταν πεσμένο για να το αναγκάσει να σηκωθεί. Εκεί ακριβώς έγινε και η κλήση στην Αστυνομία από ανθρώπους που είχαν μαζευτεί στο σημείο. Η Αστυνομία ανταποκρίθηκε, όταν έφτασε στο σημείο πρέπει να βρίσκονταν πάνω από σαράντα άτομα δίπλα από την άμαξα, έγινε σύλληψη και άνοιξε δικογραφία.

Από εδώ και πέρα και εμείς θα κινηθούμε, συγκεντρώνουμε στοιχεία και θα πάμε φάκελο στην εισαγγελία Ζακύνθου για να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Αυτό εμείς μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε. Ο ευσεβής μας πόθος είναι η αφαίρεση του ζώου, κανονικά ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έπρεπε να έχει ζώα και δεν θα έπρεπε να μεταφέρει και ανθρώπους. Κάνω έκκληση στους υπόλοιπους αμαξάδες που είναι επαγγελματίες, αγαπάνε τα ζώα τους και φροντίζουν τις άμαξές τους. Τέτοιους ανθρώπους πρέπει να τους απομακρύνουν γιατί στην ουσία αμαυρώνουν όλους τους υπόλοιπους. Δεν είναι μόνο το άλογο, αν είδατε τις φωτογραφίες και η άμαξα ήταν ένα μάτσο παλιοσίδερα και με αυτή την άμαξα μεταφέρονται οικογένειες.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος το 2018 ενεπλάκη και πάλι σε μία υπόθεση κακοποίησης. Τότε και πάλι το άλογο του είχε καταρρεύσει από κούραση και πέφτοντας κάτω το χτύπαγε με τέιζερ. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία και ο άνθρωπος αυτός συνελήφθη. Τότε με εντολή εισαγγελέα, του αφαιρέθηκε το άλογο. Το σωματείο «Ιππόθεσης» ανέλαβε το άλογο, το πήρε υπό την προστασία του, το υιοθέτησαν, το έχουν μέχρι σήμερα, το ονομάζουν Αλέξανδρο και σήμερα είναι μια χαρά. Όταν το παρέλαβαν ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, ένα ζώο ταλαιπωρημένο, που δεν είχε πάρει ποτέ αγωγή για ενδοπαρασίτωση, με εμφανή τραύματα και πληγές πάνω του από τα χτυπήματα, κάτι που βεβαίωσε και η νομοκτηνίατρος όταν το εξέτασε.

Το νομικό πλαίσιο για την κακοποίηση των ζώων έχει αυστηροποιηθεί αλλά είναι αρκετά γκρίζο. Στην ουσία τα ζώα αυτά δεν έχουν νομική προστασία ακόμη. Ο νόμος 4830 του 2021 προστατεύει για κακοποίηση τα ζώα συντροφιάς όμως τα άλογα ακόμα δεν θεωρούνται ζώα συντροφιάς. Θεωρούνται παραγωγικά ζώα και η νομοθεσία που τα καλύπτει είναι αρκετά παλιά από το 1981, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Υποτίθεται ότι από τον Οκτώβριο θα ισχύσει η εγγραφή στο μητρώο των ιπποειδών. Ώστε για κάθε ένα να υπάρχει ιδιοκτήτης γιατί αυτή τι στιγμή υπάρχουν άλογα για τα οποία δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους. Πουλιέται ή αγοράζεται ένα άλογο και η πράξη αυτή δεν υπάρχει πουθενά, δεν υπάρχει απόδειξη. Όλα γίνονται μαύρα.

Η πρόσφατη αυστηροποίηση της νομοθεσίας νομίζω ότι έχει φέρει αποτελέσματα για την προστασία των ζώων, η αρχή έχει γίνει. Η νομοθεσία δρα επικουρικά, πρέπει να εφαρμόζεται, αλλά πιο πολύ είναι θέμα παιδείας. Μια ολόκληρη κοινωνία πρέπει να μάθει να μην ανέχεται την κακοποίηση των ζώων.  Με το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια ένα γεγονός κακοποίησης παίρνει μεγάλη δημοσιότητα, κοινοποιείται, τα περιστατικά κακοποίησης έρχονται στο φως και έτσι διαμορφώνεται μία αντίληψη κυρίως στις νεότερες γενιές. Και πάλι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Καθημερινά επικοινωνούν μαζί μας τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Επικοινωνούν με το δικό μας και τα άλλα φιλοζωικά σωματεία γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα ζώα είναι αλυσοδεμένα. Βγαίνουν από το κατάλυμα τους και βλέπουν το σκυλί αλυσοδεμένο όλη την μέρα δίπλα σε ένα μπουρούκι με νερό ίσα για να μην πεθάνει και δίπλα πεταμένα αποφάγια. Δεν το κατανοούν αυτό και πλέον δεν είναι ότι μόνο διαμαρτύρονται, ψάχνουν την νομοθεσία και κάνουν καταγγελίες. Έχουμε πάρα πολλές έγγραφες καταγγελίες από τουρίστες, οι οποίοι μαθαίνουν την νομοθεσία και στέλνουν καταγγελίες στην Αστυνομία καθώς είναι ευαισθητοποιημένοι καθώς τα θέματα αυτά είναι λυμένα στις χώρες τους.

Στη Ζάκυνθο ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος, ακόμα και για τα δεδομένα της Ελλάδας. Τα αδέσποτα είναι χιλιάδες στο νησί και αυτό ξεκινάει από τα δεσποζόμενα ζώα και τις ανεξέλεγκτες γέννες. Παράλληλα συμβάλει ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός, πέρα από τους εθελοντές. Εμείς οι εθελοντές στα πλαίσια του ελευθέρου χρόνου που διαθέτουμε, γιατί όλοι έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις, κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Οι τρεις εθελοντικές οργανώσεις που είμαστε στη Ζάκυνθο στειρώνουμε πάνω από χίλια ζώα το χρόνο και παρόλα ταύτα υπάρχουν πολλά περισσότερα.

Υποτίθεται ότι υπάρχει και Δήμος στη Ζάκυνθο ο οποίος έχει ευθύνη για τα αδέσποτα. Για το καταφύγιο ζώων μάθαμε από ανάρτηση στο facebook. Από ανακοίνωση στο facebook διαβάσαμε επίσης ότι κάποιος εμποδίζει το έργο να γίνει. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε.

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση γιατί ο δημότης ξέρει εκ προοιμίου ότι αν πάρει τηλέφωνο στο Δήμο δεν θα κάνουν κάτι. Αυτό που απαντούν στο Δήμο, από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης, είναι καλέστε τις φιλοζωικές, για τις οποίες ξέρουν ότι δεν διαθέτουν καταφύγια και τα άτυπα καταφύγια που έχουμε είναι τα σπίτια μας.

Στον Δήμο δεν έχουν αντίληψη του προβλήματος γιατί δεν έχουν ασχοληθεί. Κανείς δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα εάν δεν έχει τη θέληση πρώτα να ακούσει. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου ο οποίος έχει συμβάσεις με κάποιους κτηνιάτρους για στειρώσεις αλλά ειλικρινά δεν επαρκεί. Καθημερινά έχουμε εφτά οκτώ γέννες που παρατιούνται εδώ και εκεί. Δεν δεχόμαστε αυτό που λένε ότι δεν έχουμε χρηματοδότηση και καταφύγιο και για αυτό σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Η πενταμελής επιτροπή που σύμφωνα με την νομοθεσία ορίζεται σε κάθε Δήμο για να διαχειρίζεται το πρόγραμμα περίθαλψης και περισυλλογής των αδέσποτων, έχει συσταθεί στα χαρτιά αλλά δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.»

Φώτο: Ifigeneia Anastasia Patiri  * Ο εικονιζόμενος είναι ο Κτηνίατρος που περιέλθαψε το ζώο.


 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background