Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Background

Γεράσιμος Μπετίνης
Δικηγόρος

Για την παραβίαση του μέτρου, της παραμονής στο σπίτι, προβλέπεται φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια

Δε 9/03/2020

<
  • Για ποιο λόγο δεν γίνεται απολύμανση στα σχολεία; Αν δεν είναι θέμα οικονομικό τότε θα το εντάξω σε καταστάσεις ψυχοπνευματικής διαταραχής.
  • Για να αποδείξει ο δήμαρχος ότι είναι η αρχή του δήμου θα πρέπει να δείχνει και την αντίστοιχη ευθύνη απέναντι στους συνδημότες του.
  • Ο δήμος ζητά από καρκινοπαθή καταστηματάρχη να πληρώσει πρόστιμο την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για να ανακουφίσει την κοινωνία.
  • Μιλάμε για απάνθρωπες καταστάσεις. Δεν είναι μπίζνες ο δήμος. Οι άνθρωποι αυτοί ή δεν ξέρουν που βρίσκονται ή βρίσκονται σε άλλο πλανήτη.
  • Είναι η ώρα που θα πρέπει να ξεφύγουμε από την απλή διαχείριση, να αναβαθμίσουμε την λειτουργία μας στην αντιμετώπιση κρίσης.

«Οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι φέρουν τον Κορωνοϊό έχουν ανάγκη από την συμπαράσταση, τον ανθρωπισμό, την αρωγή και την κατανόησή μας. Οφείλουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε εγωιστικά κτήνη αλλά συμπάσχουμε.

Ακούω ότι μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες μας στους οποίους έχει επιβληθεί το μέτρο της παραμονής στο σπίτι τους και οι οποίοι παρόλα αυτά κυκλοφορούν έξω. Ο νομοθέτης σε αυτές τις περιπτώσεις, απειλεί με πολύ σκληρές ποινές. Με το άρθρο 285 του ποινικού κώδικα, το οποίο έχει σχέση με παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, σύμφωνα με το οποίο, όποιος παραβιάζει μέτρα που επιβάλει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται. Μόνο και μόνο για την παραβίαση του μέτρου, δηλαδή να πάει μέχρι το σούπερ μάρκετ, τιμωρείται αυστηρότατα με φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια. Εάν από αυτή την παραβίαση, επέλθει το πρόβλημα και γίνει μετάδοση, τότε πλέον το αδίκημα γίνεται κακούργημα.

Η υπόθεση δεν είναι αστεία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρό τρόπο και υπεύθυνο. Θα πρέπει να καταλάβει αυτός ο οποίος θα σκεφτεί να παραβιάσει το μέτρο ότι αν κάποιος συμπολίτης μας τον δει και κάνει τηλεφώνημα στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία θα συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Όπου εκδηλωθεί ανευθυνότητα έρχεται ο πέλεκυς του νόμου με τις αυστηρότατες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για να ανακουφίσει την κοινωνία, τους Νομούς όπως και ο δικός μας, που επλήγησαν από τον Κορωνοϊό, όπως αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την ίδια ώρα που επιχειρήσεις στο νησί μας είναι κλειστές, την ίδια ώρα που τα καταστήματά είναι άδεια από πελάτες, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της κάθετης πτώσης του τουρισμού στο νησί μας, έχουμε το εξής τραγικό ζήτημα…
Την ίδια ώρα ο Δήμος Ζακύνθου αποστέλλει ατομικές ειδοποιήσεις χρεών ενάντια σε αυτούς τους καταστηματάρχες.
Έχω στα χέρια μου μια τέτοια ατομική ειδοποίηση με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2020 όπου έχει σταλεί σε καρκινοπαθή από τον οποίο ζητούν να πάει να πληρώσει πρόστιμο που του έχουν επιβάλει. Οι άνθρωποι αυτοί ή δεν ξέρουν που βρίσκονται ή βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Είναι ότι χειρότερο να στέλνεις πρόστιμο σε καρκινοπαθή ο οποίος αναγκάζεται να πηγαίνει κάθε τόσο στην Αθήνα για να κάνει χημειοθεραπείες.

Μιλάμε για απάνθρωπες, για ρομποτικές καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με ανθρώπινα μέτρα και ανθρώπινα υποκείμενα.

Την ώρα που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που υπάρχει στις πληττόμενες περιοχές όπως και η Ζάκυνθος, την ώρα πο ο κάθε ένας από εμάς βλέπει τα μαγαζιά να είναι άδεια, είναι εντελώς αδιανόητο να  στέλνονται αυτές οι ατομικές ειδοποιήσεις. Όποιος το κάνει αυτό έχω τη γνώμη ότι λειτουργεί σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο που λέει ότι το χρήμα είναι πάνω από όλα. Βέβαια έρχεται ο κορωνοιός και τον διαψεύδει με τρόπο εξαιρετικά πανηγυρικό.

Αν ήμουν στην θέση του δημάρχου θα ήξερα ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και ποιοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουνε προβλήματα. Ο δήμος δεν είναι μονάχα επιχείρηση για να βγάζουμε χρήματα, είναι μια κοινωνική οντότητα η οποία έχει κοινωνικά άτομα που είναι σε ευαίσθητη κατάσταση και τα άτομα αυτά είναι προεχόντως οι καρκινοπαθείς. Θα παρακολουθούσα αυτούς τους ανθρώπους, σε σχέση με τι οικονομικές δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που έχουν, αν μπορούν να ανταποκριθούν ή όχι για να είμαι αρωγός. Έτσι νοείται ο δήμος. Δεν είναι μπίζνες ο δήμος. Είναι κοινωνική οντότητα που έχει βασική αποστολή να συνεισφέρει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πάσχοντες συνδημότες του.

Δεν λέω να σβηστούν οι παραβάσεις, ούτε το κράτος λέει να μην πληρωθεί ο ΦΠΑ, λέει ότι θα τον αναστείλει.

Δεν άκουσα κανέναν από αυτούς που είναι στην δημοτική αρχή να προβληματίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως τους ακούω να λένε ότι δεν θα κάνουν απολύμανση των σχολικών κτιρίων, που έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να γίνεται στην αρχή κάθε χρόνου, αλλά ότι θα βάλουν τις καθαρίστριες με το Κλινέξ και με τα συμβατικά καθαριστικά να καθαρίσουν.

Για ποιο λόγο δεν γίνεται απολύμανση στα σχολεία; Είναι θέμα οικονομικό;
Γιατί αν δεν είναι θέμα οικονομικό τότε θα το εντάξω σε καταστάσεις ψυχοπνευματικής διαταραχής.

Θα περιμένουμε να έρθει οδηγία για απολύμανση από το παράκλητο πνεύμα; Εμείς γιατί γινόμαστε δημοτικές αρχές;

Υπάρχει έγγραφο από την ΚΕΔΕ που απευθύνεται στους δημάρχους, το οποίο κάνει αναφορά για απολυμάνσεις μόνον εκεί όπου υπάρχουν κρούσματα. Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη και πρέπει να αναλαμβάνει την απόφαση κάθε τόπου, για αυτό και λέγεται Δή-μα-ρχος. Τεράστιος τίτλος. Για να αποδείξει ο δήμαρχος ότι είναι η αρχή του δήμου θα πρέπει να δείχνει και την αντίστοιχη ευθύνη απέναντι στους συνδημότες του.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες στο νησί μας με προβλήματα υγείας που τους κατατάσσουν στην πρώτη κατηγορία καθώς και άλλοι που ανησυχούν με την εξέλιξη που υπάρχει. Είναι η ώρα που θα πρέπει να ξεφύγουμε από την απλή διαχείριση, να αναβαθμίσουμε την λειτουργία μας στην αντιμετώπιση κρίσης, διότι πλέον λειτουργούμε με κόκκινο.

Η πίστη είναι υπερ-λογική, η πίστη φεύγει από την επιστήμη. Υπάρχουν πιστοί οι οποίοι στην πίστη τους επενδύουν την σωτηρία της ψυχής τους μέσα από το δόγμα του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. Δεν μπορώ εγώ σε αυτόν το πιστό να αναιρέσω την φύση του δόγματος του μυστηρίου της θείας κοινωνίας. Η λογική και η πίστη έχουν μια τεράστια απόσταση, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους. Η πίστη πιστεύει στο θαύμα, η επιστήμη δεν το δέχεται διότι σκοπός της λογικής και της επιστήμης είναι να ερμηνεύει τα φαινόμενα και όχι να τα αντιμετωπίζει σαν θαύματα. Η καθολική εκκλησία έχει κάνει διάφορα βήματα, από την εποχή εκείνη με την θεωρία του Δαρβίνου τα πράγματα έχουν πάρει πολύ μεγάλη διάσταση.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 74 times, 1 visits today)