Current track

Title

Artist

Background

Παύλος Καψαμπέλης
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου

Κορωνοϊός: Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία – Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι και οι πιο κρίσιμες

Τρ 31/03/2020



  • Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για να εργαστούν στο νοσοκομείο μας
  • Δεν επαρκούν οι ΜΕΘ που έχουμε στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε πάνω από χίλιες.
  • Προτείνουμε να απαγορευτεί η είσοδος στην Ζάκυνθο για την περίοδο του Πάσχα.

«Υπάρχει για την Ελλάδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία που πηγάζει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Συγκρίνοντας με άλλα κράτη ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτός ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Αυτό είναι και το στοίχημα, να μην πάθουμε ότι έπαθαν άλλες χώρες, όπου είχαν πάρα πολλά και μαζεμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα υγείας τους. Αυτό δεν θέλουμε να πάθουμε στην Ελλάδα, όπως επίσης πρέπει να αποφύγουμε την κόπωση, που παίζει τεράστιο ρόλο. Αυτή η πανδημία δοκιμάζει τα όρια αντοχών της υγείας και την οικονομίας. Από τη συνέπεια του κορωνοϊού θα χτυπηθεί η παγκόσμια οικονομία.

Προς το παρόν στην Ζάκυνθο είναι ήσυχα τα πράγματα, αφού τις τελευταίες 18 ημέρες δεν είχαμε άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στην παρούσα φάση, δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανθρώπους που θεωρούνται ασυμπτωματικοί. Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των νοσούντων, των διασωληνομένων και των θανούντων. Από αυτά τα δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα. Με βάση επιστημονικές μελέτες ο ασυμπτωματικός που φέρει τον ιό, έχει μικρό φορτίο μετάδοσης σε αντίθεση με αυτόν που νοσεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα, όπως η καραντίνα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι και οι πιο κρίσιμες, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάναμε προτάσεις πιο έγκαιρα και από τον ΕΟΔΥ. Θεωρώ ότι κυβέρνηση κάνει ενέργειες για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας. Πάντα φωνάζαμε για τις ΜΕΘ. Δεν επαρκούν αυτές που έχουμε στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε πάνω από χίλιες.
Έπρεπε να υπήρχαν ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στα Νοσοκομεία. Οι περισσότερες προκηρύξεις για το Νοσοκομείο Ζακύνθου κρίνονται άκυρες αφού δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από γιατρούς. Πρέπει να δουν οι αρμόδιοι τι φταίει, και κυρίως αυτό που φταίει είναι το οικονομικό. Πως θα ζήσει στη Ζάκυνθο ένας πρωτοδιοριζόμενος ιατρός όταν δεν έχει δικό του σπίτι, αναγκάζεται να νοικιάσει και αμείβεται 1.200 ευρώ μισθό;

Θα έπρεπε τόσο στις προκηρύξεις, όσο και για τις οργανικές θέσεις διευθυντών να κρίνεται και η εμπειρία. Στα προηγμένα κράτη υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ στην Ελλάδα έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να ισχύει αυτό.

Το Νοσοκομείο μας σήμερα, είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου άκουσε τις προτάσεις μας. Είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί ειδική κλινική για τον κορωνοϊό, πριν το αναφέρει η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Το Νοσοκομείο μας δημιούργησε αυτή την ειδική πτέρυγα στο ισόγειο, που είναι πλήρως εξοπλισμένη και απομονωμένη από το υπόλοιπο Νοσοκομείο. Επίσης προτείναμε, και αυτό εφαρμόζεται, να γίνονται οι εξετάσεις στο ισόγειο. Επίσης έχουμε και την λειτουργία της ΜΕΘ με πέντε κλίνες, όπου έχουμε και έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης, στον οποίο θα μπορούσε να νοσηλευτεί ένας ασθενής με κορωνοϊό. Τώρα αναμένεται να προσληφθούν άμεσα 25 άτομα στο Νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 15 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη έχουμε δύο νέους εντατικολόγους και θα γίνουν και άλλες προσλήψεις.

Θα έλεγα πως αν είχαμε μια πιο ανησυχητική κατάσταση, θα επιβαλλόταν να κάναμε απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους, αλλά η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε, δεν μας φέρνει σε ένα ανησυχητικό επίπεδο. Από την άλλη, η απολύμανση είναι ένα επιπλέον μέτρο, είναι ένα γενικότερο υγειονομικό μέτρο, όπως και η καθαριότητα, ή και η καραντίνα. Δεν είναι ένα εξειδικευμένο μέτρο κατά του κορωνοϊού.

Έχουμε διπλή ασπίδα σαν νησί, από τη μια, την καραντίνα σπίτι μας και από την άλλη την καραντίνα εισόδου στο νησί μας. Πρέπει να προφυλαχτεί η υγεία της κοινωνία μας. Έχουμε προτείνει να απαγορευτεί η είσοδος στην Ζάκυνθο για την περίοδο του Πάσχα, των μη μόνιμων κατοίκων του νησιού.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background