Current track

Title

Artist

Background

Φώτης Προβής
Πρόεδρος Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Να πει δημόσια ο Βουλευτής, πως και από ποιους ενημερώνεται, πως και σε ποιους παρεμβαίνει

Τε 28/08/2024



«Πράγματι φέτος έχουμε μείωση των τμημάτων στη Ζάκυνθο γιατί υπάρχει μείωση του αριθμού των μαθητών, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε τμήματα στα οποία στοιβάζονται 26 και 27 μαθητές, όπως για παράδειγμα στο 2ο ΓΕΛ.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν εγγυάται κάποιος για την ασφάλεια των μαθητών σε σεισμό ή πυρκαγιά. Ο νόμος προβλέπει τουλάχιστον δύο τετραγωνικά μέτρα ελεύθερα για την ασφάλειά των μαθητών, που δεν υπάρχουν. Προβλέπει ότι σε ενδεχόμενο σεισμό, ο μαθητής θα μπορεί να βγαίνει και από τις δύο πλευρές του θρανίου στο οποίο κάθεται. Στη Ζάκυνθο, σε ποιο σχολείο συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα για την πυρασφάλεια των σχολείων; Το συμπέρασμα είναι πως οι εφαρμόζονται οι νόμοι με τον τρόπο που βολεύει τη κυβέρνηση.

Πέραν αυτών υπάρχει και πρόβλημα στη μετακίνηση των μαθητών σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, κάτι που είναι θέμα της Περιφέρειας. Για όλα τα προαναφερθέντα, την ευθύνη την έχει ο Δήμος και η κυβέρνηση.

Η ΕΛΜΕΖ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια για τα προβλήματα στα σχολεία και τα προβλήματα τα γνωρίζουν άριστα ο Βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ, η τοπική διοίκηση της ΝΔ και η κυβέρνηση.

Στην αυτοκρατορία των προκάτ στη Ζάκυνθο, για την οποία κάποιοι επαίρονται, δεν ασχολείται κανείς με την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων.

Είναι ψέμα η δικαιολογία ότι φέρνουμε προκάτ αίθουσες για να λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα. Έχουμε προκάτ στο 1ο Λύκειο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αυτό θεωρείται μια προσωρινή λύση ή μια μόνιμη λύση; Πως γίνεται να χτίζονται κάθε χρόνο τόσα ξενοδοχεία και να μην χτίζεται ένα σχολείο; Πολύ απλά δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Μόνο να πασαλείβουν ξέρουν, με μαυρογιαλούρικες μεθόδους «κατόπιν δικών μου ενεργειών».

Το 2ο Δημοτικό σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο, αλλά τι έλεγαν όλοι αυτοί οι κύριοι τα προηγούμενα χρόνια, όταν εμείς καταγγέλλαμε ότι έχει προβλήματα; Μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα τι σκοπεύουν να κάνουν; Πάλι προκάτ; Αυτοί λοιπόν που μιλούν με ύφος χιλίων καρδιναλίων, καλό θα ήταν να σταματήσουν τους πανηγυρισμούς και τις περικοκλάδες.

Βιώνουμε την εξαθλίωση των εκπαιδευτικών. Ο καθαρός μισθός του πρώτοδιοριζόμενου είναι 776 ευρώ. Ρωτώ, ποιος μπορεί με αυτά χρήματα και με τα ενοίκια που υπάρχουν στο νησί, να επιβιώσει; Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για τους αισχρούς μισθούς των εκπαιδευτικών.

Και πάλι φέτος θα έχουμε το ζήτημα των αναπληρωτών. Θεωρούμε ότι ο αριθμός τους θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση με τη μείωση των τμημάτων επιχειρεί να περάσει την εικόνα ότι επαρκεί ο αριθμός τους.

Προσωπικά, δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πόθο για υπόθεση παρενόχλησης μαθήτριας από συνάδελφο εκπαιδευτικό. Επειδή ο Βουλευτής Ζακύνθου χθες αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου, θα του πω, ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ ενημερώνεται επισήμως από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για υπηρεσιακά θέματα και ζητήματα των εκπαιδευτικών. Τώρα αν ο Βουλευτής κ. Ακτύπης, πέραν των αρμοδιοτήτων του, έχει κάποια ενημέρωση ή και παρέμβαση σε κάποιο κρατικό φορέα, να βγει δημόσια και να πει τι ξέρει για το θέμα της παρενόχλησης μαθήτριας από εκπαιδευτικό. Να ενημερώσει δημόσια τι γνωρίζει για να τελειώσουν και οι όποιες φήμες. Να πει δημόσια ο Βουλευτής, πως και από ποιους ενημερώνεται, πως και σε ποιους παρεμβαίνει. Γιατί όταν γίνεται λόγος για Ένορκη Διοικητική Εξέταση, τότε μιλάμε για ανακριτικό υλικό, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτηρίζεται ως εμπιστευτικό.»


Current track

Title

Artist

Background