Current track

Title

Artist

Background

Κατερίνα Μοθωναίου
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή θα ήταν Δημοτικοί Υπάλληλοι σήμερα αν ήθελε ο Δήμος – Το «δεν τους θέλουμε» δεν υπάρχει

Πα 10/12/2021



«Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων μας απασχόλησε το θέμα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είχαμε ενημερώσει σχετικά το αρμόδιο Υπουργείο και στο ΦΕΚ σύστασης του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι μεταφέρονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για ένα χρονικό διάστημα, δύο συν δύο έτη στον Δήμο Ζακύνθου, ο οποίος τους πληρώνει για να συνεχίσουν την αποκομιδή. Άρα στις 31 Δεκεμβρίου 2021 που συμπληρώνονται τα πρώτα δύο χρόνια, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό.

Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία, οι εργαζόμενοι της αποκομιδής, πρέπει να ανήκουν και ανήκουν στον Δήμο Ζακύνθου. Συζήτησα προχθές εκ νέου το θέμα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Διαμαντοπούλου, η οποία για να ολοκληρώσει την σχετική νομοθετική ρύθμιση ήθελε να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα, γιατί υπάρχουν κάποια ζητήματα, όπως το ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί στον παλιό ΦΟΔΣΑ με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν για να γίνει η τροπολογία, μέσω της οποίας οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν μόνιμα και θα πληρώνονται από τον Δήμο.

Δεν τίθεται θέμα «δεν τους θέλουμε». Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει νομοθεσία απόλυσης αυτών των εργαζομένων. Ακόμα και αν κάποιοι εργαζόμενοι λέγανε ότι θέλουν να μεταφερθούν στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, και πάλι θα πληρώνονται από τον Δήμο Ζακύνθου γιατί δουλεύουν στην αποκομιδή του Δήμου αυτού. Στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ο κάθε Δήμος πληρώνει τους εργαζόμενους που τον εξυπηρετούν.

Θα μπορούσαν βέβαια οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή να είχαν αποκτήσει ήδη προσωποπαγείς θέσεις στον Δήμο, ως υπάλληλοι. Θα μπορούσε ο Δήμος να είχε προχωρήσει τη διαδικασία, χωρίς να περιμένει την τροπολογία. Δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω γιατί αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σας διαβεβαιώ πάντως, ότι κανείς εξ αυτών των εργαζομένων στην αποκομιδή, δεν θα μείνει χωρίς δουλειά.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε και επίσημα το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μεταφορά απορριμμάτων του Λίβα εκτός Ζακύνθου, η ανάδοχος εταιρεία θα καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά και την εγγυητική και σε μια εβδομάδα από τώρα θα ξεκινήσει την μεταφορά.

Συνεχίζονται χωρίς πρόβλημα οι εργασίες στην οδό Φιλικών. Θεωρώ ότι πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενδεχομένως σε δέκα μέρες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σε κυκλοφορία τον δρόμο, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι εργασίες, οι οποίες θεωρούμε πως θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα.

Έχουμε πλέον ανάδοχο για το έργο στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και μέχρι το τέλος του έτους οι εργασίες θα ξεκινήσουν. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο στο λιμάνι των Στροφάδων. Τώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού ο ανάδοχος εργολάβος θα αναλάβει το μεγάλο έργο της αναστύλωσης του Καστρομονάστηρου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background