Current track

Title

Artist

Background

Ροδάνθη Σπινθάκη
Γιατρός Εργασίας Δήμου

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ικανές να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο

Τε 26/10/2022



«Το βίντεο με τα χιλιάδες ποντίκια που είδαν οι Ζακυνθινοί, στον χώρο εργασίας αυτών των ανθρώπων, των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου, είναι μια απλή καθημερινότητα για αυτούς. Ο χώρος του ΚΔΑΥ πλησίον του αεροδρομίου, θα πρέπει να απολυμανθεί, να γίνει μια γενικευμένη μυοκτονία, όχι για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, αλλά για να βελτιωθεί η κατάσταση. Είχε υπογραφεί σύμβαση με έναν επαγγελματία για να κάνει μυοκτονία στο χώρο, αλλά δεν ξέρω αν έγινε ποτέ.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και λεπτοσπείρωση, ασθένειες που μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων, ακόμα και θάνατο. Από τα περιττώματα και μόνο των τρωκτικών στον χώρο, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Εγώ, ως γιατρός εργασίας, δεν θα συναινέσω ποτέ στο να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον χώρο, υπό αυτές τις συνθήκες.

Έχει ληφθεί ήδη η απόφαση να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι από την πλαζ του ΕΟΤ στο παλιό ΚΔΑΥ, αλλά δεν κατανοώ πως θα γίνει αυτό, αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα, ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος για να πληρούνται οι προδιαγραφές. Έχω ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή πως αυτός ο χώρος σήμερα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να φιλοξενήσει εργαζόμενους.

Ο γιατρός εργασίας του Δήμου, σε ότι αφορά το εύρος των αρμοδιοτήτων του, δεσμεύεται από την σύμβαση που έχει συνάψει με τον Δήμο. Στην σύμβαση αυτή προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του. Η δική μου σύμβαση έληξε τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά την λήξη της, και παρότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία υπέβαλα μόνο εγώ πρόταση, δεν έχει ακόμα ανανεωθεί.

Φρονώ ότι η νέα σύμβαση θα καλύπτει και τα όσα αναφέρονται στη συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων, του Δήμου και εμού, ενώπιον του δικαστηρίου. Πρέπει δηλαδή, να γίνει μια επέκταση της αρχικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει και όλα αυτά, γιατί αν μιλάμε για μια συνεργασία, στην οποία δεν θα προβλέπονται εξετάσεις και εμβολιασμοί για τους εργαζόμενους, θα είναι σαν να μην υπάρχει επί της ουσίας γιατρός εργασίας, αφού δεν θα μπορεί να εκτελεί τις υποχρεώσεις του.

Βάση της συμφωνίας των εργαζομένων με τον Δήμο, θα έπρεπε ήδη εδώ και έναν μήνα να είχα συνταγογραφήσει ως γιατρός εργασίας τις εξετάσεις των εργαζομένων ώστε να είχαμε προχωρήσει τη διαδικασία των εμβολιασμών. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.

Φτάσανε στο σημείο οι εργαζόμενοι να κληθούν σε απολογία από τη δικαιοσύνη, για να προασπίσουν το δίκιο τους. Ο Δήμος δείχνει πλήρη αδιαφορία.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background