Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Παπανδρέου
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ΠΑΣΟΚ

Tο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δίπλα στον λαό για να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων

Τρ 4/06/2024



«Πράγματι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον τα τελευταία δώδεκα χρόνια έλειπε και κυριάρχησαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να λείψει η κοινωνική πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, χαριτολογώντας θα έλεγα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αφού βλέπουμε υποψηφίους σε άλλα κόμματα, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, χθες στην Πάτρα που ήμουν, μίλαγε ο κ. Χρυσοχοΐδης που είναι σήμερα στη ΝΔ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έφερε στη χώρα την πραγματική αλλαγή, την αναδιανομή του πλούτου. Θυμάμαι τον Ανδρέα που κάποτε έλεγε ότι «εμείς δημιουργήσαμε τη μεσαία τάξη και αυτή μια μέρα θα μας γυρίσει την πλάτη». Όντως ήταν προφητική η δήλωσή του. Πολλά από τα πράγματα που γίνονται σήμερα ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ. Όταν εμείς μιλούσαμε για πράσινη ανάπτυξη στη ΝΔ μας έλεγαν ότι μιλάμε για πράσινα άλογα. Τελικά αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο αφού τώρα ακολουθούν τα βήματά μας.

Δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε την πολιτική του κ. Κασσελάκη, είναι θολό ακόμα το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, αν και έχει κινηθεί πιο πολύ στο κέντρο τελευταία. Η διαφορά μας με τη ΝΔ είναι ότι εμείς θέλουμε και πάντα θέλαμε, να είμαστε με τον λαό, δίπλα στον λαό, σε αντίθεση με τη ΝΔ που θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει. Ποτέ δεν είχαμε τέτοια αντίληψη εμείς.

Από την δραστηριότητα μου στην Ευρωβουλή, ως εν ενεργεία Ευρωβουλευτής, ξεχωρίζω ως τα πιο σημαντικά, την εποχή που ήμουν παρατηρητής στις εκλογές στην Αλβανία, όταν και ο Ράμα έβαλε φυλακή τον Μπελέρη. Επίσης ασχολήθηκα με το ζήτημα των Αρμενίων, ενώ οι Κούρδοι με κάλεσαν ως τιμητικό ομιλητή στο μεγάλο συνέδριο που είχαν κάνει στην Άγκυρα. Ασχολήθηκα με τον παιδικό καρκίνο και τα φαρμακευτικά λόμπι, για οποία δώσαμε μια μεγάλη μάχη, ενώ επίσης ασχολήθηκα με την πράσινη ανάπτυξη.

Ουδέποτε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατηγόρησα την χώρα μου, αλλά κατηγόρησα την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δέχτηκε την ευθύνη της για τις υποκλοπές, αλλά ποτέ την ενοχή της για την τραγωδία των Τεμπών, για αυτή την συγκάλυψη που υπήρχε. Δεν συμφωνώ με τις ρητορικές περί φυλακίσεων και τις άλλες λαϊκίστικες απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχείρησε να ενταχθεί σε μια τέτοια πολιτική.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε στην επόμενη περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου, είναι να προσφέρει η Ευρώπη οικονομική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Εκεί θα έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες. Μέσω ενός Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, θα πρέπει να δοθεί βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της ανομβρίας. Ζητάμε από την Ευρώπη έξι δισεκατομμύρια ευρώ, έστω και με μορφή ευρωομολόγου. Είναι επείγον το ζήτημα.

Η ανισότητα καλπάζει σε όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε έναν πακτωλό χρημάτων, έναν τεράστιο πλούτο, όμως οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Δίνουμε μια συνεχή μάχη για να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα του καπιταλισμού.

Υπάρχουν νόμοι που πλήττουν μεγάλες εταιρείες, όπως ο νόμος για το πλαστικό, όμως είμαι της λογικής ότι πρέπει να συζητάς με αυτούς που επηρεάζονται από έναν νόμο και αυτό έπραξα εγώ.

Υπάρχουν οι λαϊκιστές και οι ευρώσκεπτικιστές, που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Πρέπει να αντισταθούμε στις προκλήσεις. Υπήρχαν και υπάρχουν ακραίες σκέψεις, όπως της Λεπέν, της Μελόνι και του Όρμπαν, που κατά καιρούς καταλαγιάζουν, αλλά το τέρας εξακολουθεί να κρύβεται από πίσω.

Στις εκλογές θέτουμε τον στόχο να είμαστε το 2ο κόμμα. Πιστεύω ότι η μάχη θα κριθεί στο φώτο φίνις.»


Current track

Title

Artist

Background