Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Μουρούτης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ΝΔ

Η ΝΔ είναι ένα κλασικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που εκφράζει όλους τους Έλληνες

Τρ 4/06/2024



«H ανάμνηση που μου έμεινε από την περίοδο που ήμουν διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που είχε αποτυπωθεί και στον τουρισμό, όμως καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα και να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Εκείνη την περίοδο είχα έναν τεχνοκρατικό ρόλο. Στη συνεχεία αποσύρθηκα από την πολιτική, όταν όμως με κάλεσε ο Πρωθυπουργός και μου πρότεινε να είμαι υποψήφιος, δεν μπορούσα να το αρνηθώ, το θεωρώ ύψιστη τιμή.

Η ΝΔ είναι ένα κλασικό χριστιανοδημοκρατικό, συντηρητικό κόμμα, μια παράταξη που εκφράζει πάρα πολύ κόσμο. Είναι το κόμμα που εκφράζει όλους τους Έλληνες, κάτι που αποτελεί μεγάλη ευθύνη.

Η θέση του Ευρωβουλευτή δεν είναι κομματική, αλλά Εθνική. Θα ήθελα όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές ενωμένους, να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα. Στην Ε.Ε υπάρχουν 25 επιτροπές, η Ελλάδα θα εκλέξει 21 Ευρωβουλευτές, η ΝΔ θα εκλέξει 8 έως 9 Ευρωβουλευτές, επομένως τι θα πρέπει να γίνει; Δεν θα υπάρχουν Ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων στις άλλες επιτροπές; Πρέπει να υπάρχει συνεργασία.

Τα περασμένα χρόνια είχαμε δει Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταγγέλλουν και μάλιστα ατεκμηρίωτα την Ελλάδα. Ελπίζω αυτό να εκλείψει.

Δεν έχουμε παρουσιάσει την Ε.Ε όπως είναι, δηλαδή ένας οργανισμός συνεργασίας και ασφάλειας. Λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, Νοσοκομεία και Σχολεία χτίστηκαν από χρήματα της Ε.Ε.

Η Ε.Ε ήταν κοντά μας και την περίοδο της πανδημίας, όμως το πρόβλημα που εντοπίζω είναι στο ότι λόγω γραφειοκρατίας οι αποφάσεις της λαμβάνονται με αργούς ρυθμούς.

Σήμερα η Ε.Ε έχει χάσει τον προσανατολισμό της, έχουν αμφισβητηθεί βασικές της αξίες. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τις εκλογές, επαναπροσδιορίσουν αυτές τις βασικές αξίες, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι τα Σκόπια, είναι ένα σημαντικό θέμα. Δεν βλέπω να προχωρά αυτή η διεύρυνση, ενώ ακούω φωνές για μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων, όπου στη 3η ταχύτητα θα μπουν οι χώρες που προανέφερα, κάτι που το θεωρώ άδικο. Επίσης θα μπορεί η Ευρώπη να αποβάλλει μια χώρα αν αυτή δεν είναι συνεπής με τις αρχές της Ε.Ε, ειδικά για τις χώρες της 3ης ταχύτητας. Υπάρχει και το θέμα της εμβάθυνσης και σε άλλα ζητήματα, όπως τον ευρωστρατό, την κοινή άμυνα και ασφάλεια, το μεταναστευτικό, την αγροτική πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Αν εκλεγώ θα ασχοληθώ πρωτίστως με τα εθνικά ζητήματα, αλλά και με άλλα, όπως το δημογραφικό πρόβλημα, αφού η Ελλάδα και η Ευρώπη γερνάνε, θα αναλάβω πρωτοβουλίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση, για την κλιματική αλλαγή, για τον πολιτισμό που γνωρίζω πολύ καλά. Επίσης και το θέμα της υγείας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει μια αξιοπρεπή πρόσβαση στα Νοσοκομεία, με όλες τις παροχές που απαιτούνται. Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η κοινωνική πολιτική και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για καλύτερες αμοιβές των υγειονομικών, όταν θα υπάρχει και η δημοσιονομική δυνατότητα.

Η νίκη για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές δεν είναι αριθμητική. Θα είναι να παραμείνει δυνατή την επομένη των εκλογών, για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.»


Current track

Title

Artist

Background