Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Μαλλιάς
Αρχιμουσικός

Άδικη η απόφαση μετακίνησης μου στην Φιλαρμονική Αρετεμισίων – Ίσως προέκυψε λόγω κάποιας εμπάθειας

Πε 8/08/2024



«Η απόφαση για τη μετακίνησή μου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων στη Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων, κοινοποιήθηκε από τον Δήμο σε μένα με έγγραφο στις 2 Αυγούστου. Σε αυτό το έγγραφο δεν αναφέρονται οι λόγοι της μετακίνησης αυτής.

Προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, αλλά δεν κατέστη αυτό δυνατό, καθώς έλειπε στο εξωτερικό. Χθες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση για την παράδοση-παραλαβή, παρουσία εμού, του Αρχιμουσικού κ. Αγαλιώτη, του Δημάρχου κ. Στασινόπουλου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βρυώνη, του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Φιλαρμονικής της Πόλης κ. Μούτσιου και της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Πολιτισμού του Δήμου.

Δεν είχε προκύψει κάτι το σοβαρό πριν την απόφαση αυτή και δεν νομίζω ότι είχα κακές σχέσεις με τη Δημοτική Αρχή, ούτε προσωπικά με τον Δήμαρχο. Από εκεί και πέρα, όταν ζητώ κάτι για την εξέλιξη της Φιλαρμονικής, και αυτό συνέβαινε όχι μόνο με τον κ. Στασινόπουλο, αλλά διαχρονικά με όλους τους Δημάρχους, κάποιες φορές δημιουργείται μια ένταση. Όταν ο εκάστοτε Δήμαρχος ζητά επιτακτικά να πάει η μπάντα κάπου, όπως συνέβη και πριν από 4 μήνες με τον σημερινό Δήμαρχο στο γραφείο του, ενδέχεται να σημειωθεί ένταση. Επαναλαμβάνω ότι αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Υπήρξε ένα θέμα το βράδυ της Μαλλιαρής, όπου η μπάντα δεν μπορούσε να παραστεί σε μια συναυλία, γιατί εγώ, αλλά και κάποια μέλη της Φιλαρμονικής είχαμε κολλήσει covid. Ο Δήμαρχος με ρώτησε γιατί δεν τον είχα ενημερώσει, αλλά του είπα ότι ήταν ενημερωμένη η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολιτισμού και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Μμπροστά στη συζήτηση ήταν και ο κ. Μούτσιος.

Όταν για κάποιον λόγο λείπει ο αρχιμουσικός μιας Φιλαρμονικής, υπάρχει ο βοηθός που τον αντικαθιστά, ή κάποιος άλλος μουσικός, συνήθως ο αρχαιότερος, τον οποίο υποδεικνύει ο αρχιμουσικός, αλλά αυτό συμβαίνει για μια κατάθεση στεφανιών, όχι για μια συναυλία.

Χθες κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ρώτησα τον Δήμαρχο γιατί γίνεται η μετακίνησή μου και η απάντησή του ήταν για το καλό των Φιλαρμονικών του νησιού. Θεωρώ ότι αυτή η απάντηση δεν εξηγεί τους λόγους. Ήταν άδικη αυτή η απόφαση του Δημάρχου, όχι μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά και για τον συνάδελφο αρχιμουσικό κ. Αγαλιώτη.

Είμαι 22 χρόνια στη Φιλαρμονική της Πόλης, ενώ ήμουν και για 2 χρόνια στη Φιλαρμονική του Δήμου Αρκαδίων. Ο κ. Αγαλιώτης είναι 16 χρόνια μαέστρος στη Φιλαρμονική του πάλαι ποτέ Δήμου Αρτεμισίων. Οι Φιλαρμονικές χτίζονται και λειτουργούν με βάση το πρόσωπο του μαέστρου. Τα μέλη των Φιλαρμονικών, οι μουσικοί που είναι παιδιά αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, δένονται με τον εκάστοτε μαέστρο. Ασφαλώς και αν προκύψει κάποιο σοβαρό ζήτημα αλλάζει ο αρχιμουσικός, αλλά το απότομο είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να φέρει και αποχωρήσεις μουσικών. Αν για παράδειγμα προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είχε συμβεί με εμένα στο παρελθόν, με κάποιο πρόβλημα καρδιάς, αντικαθίσταται ο μαέστρος από τον βοηθό.

Αν ο Δήμαρχος ήθελε να αναβαθμιστεί η Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων, θα μπορούσε να μου ζητήσει να βοηθήσω και φυσικά θα το έκανα, όπως αντίστοιχα το έκανα και για τη Φιλαρμονική του Δήμου Αλυκών.

Άξιος συγχαρητηρίων για το έργο που έχει προσφέρει ο μαέστρος κ. Μαρούδας στη Φιλαρμονική του Δήμου Αλυκών, όπως άξιος και ο μαέστρος κ. Αγαλιώτης στη Φιλαρμονική των Αρτεμισίων.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις σε όλη τη Ζάκυνθο για την απόφαση αυτή του Δημάρχου και σε κανέναν άλλον Δήμο δεν γίνονται με έναν τέτοιο τρόπο αλλαγές μαέστρων. Με πήραν τηλέφωνο μαέστροι της Δυτικής Ελλάδας, της Κέρκυρας και του Πύργου και θεωρούν αδιανόητη αυτή την απόφαση.

Θεωρώ ότι είναι άδικη αυτή η απόφαση για το πρόσωπό μου, ίσως προέκυψε λόγω κάποιας εμπάθειας. Επίσης, έχουν ακουστεί κάποια πράγματα εναντίον μου τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τη πραγματικότητα. Ακούστηκε ότι εγώ έπιασα τον Δήμαρχο από το πέτο και τον ταρακουνούσα. Αν είναι δυνατόν, δεν έκανα ποτέ κάτι τέτοιο και λυπάμαι που το λένε κάποια μέλη της Δημοτικής Αρχής, κάποια άτομα του συνδυασμού του.

Η κάθε Φιλαρμονική είναι μια οικογένεια, κλαίνε μικρά παιδιά και γονείς επειδή φεύγω και υπάρχουν παιδιά που λένε ότι θα απέχουν από τη Φιλαρμονική της Πόλης γιατί αρνούνται να δεχτούν την απομάκρυνσή μου. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και στη Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων.

Εγώ ίδρυσα τον Σύλλογο Φίλων της Φιλαρμονικής του Δήμου στον οποίο είμαι και Αντιπρόεδρος. Ενώ συλλογικά βγάλαμε απόφαση στήριξης του μαέστρου της Φιλαρμονικής, χθες κατά τη τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μούτσιος είπε ότι θα στηρίξει τον νέο μαέστρο, χωρίς να υπάρχει τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, θα πρέπει να αλλάξει την απόφασή του ο Δήμαρχος. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να πάμε στις νέες μας θέσεις. Ευχαριστώ όλους τους Ζακυνθινούς που στηρίζουν αυτά τα παιδιά της Φιλαρμονικής, που προσφέρουν με τον εθελοντισμό τους απέναντι στη κοινωνία. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Τσουρουνάκη και τον κ. Αρμένη για την στήριξή τους.»


Current track

Title

Artist

Background