Current track

Title

Artist

Background

Αργύρης Φαλίδας
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

Aρκετές χωματερές δεν έχουν καθαρισθεί – Ο Δήμος και οι Κοινότητες γνωρίζουν που βρίσκονται

Πα 30/08/2024



«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το χθες μεσημέρι στη θέση «Καταλούπου» πριν το χωριό Κοιλιωμένος, προήλθε από κεραυνό, αφού είχαμε έντονη δραστηριότητα κεραυνών στη περιοχή. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ένα δύσκολα προσβάσιμο σημείο. Επιχείρησαν επτά εναέρια μέσα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της υπηρεσίας αποτελούνταν από επτά οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και την ομάδα ΕΜΟΔΕ. Μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος προσέγγισε το σημείο και τελικά μετά από κάποιες ώρες οριοθετήσαμε τη φωτιά, η οποία αργά το βράδυ κατασβέστηκε. Κάηκαν τέσσερα στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Οι περιπολίες που κάνουμε σε όλο το νησί είναι συνεχείς.

Είχε αποτέλεσμα η πίεση που ασκήθηκε φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό αυτών που ανέβασαν στη σχετική πλατφόρμα τον καθαρισμό που έκαναν, ενώ ακόμα και τώρα καθαρίζονται οικόπεδα.

Αναδείξαμε το πρόβλημα των χωματερών που υπάρχουν στο νησί, κάποιες εκ των οποίων καθαρίστηκαν. Τελευταία καθαρίστηκε μια μεγάλη χωματερή στον Άγιο Ανδρέα στα ορεινά, με τα μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τοποθετήθηκε και σήμανση που υποδεικνύει το σημείο στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να εναποθέτουν τα σκουπίδια, σε κάδους και όχι ανεξέλεγκτα όπου θέλουν.

Υπάρχουν ακόμα χωματερές που δεν έχουν καθαρισθεί και είναι αρκετές. Ο Δήμος και οι Τοπικές Κοινότητες γνωρίζουν που βρίσκονται. Κάποιες χωματερές επιχωματώθηκαν, αλλά δεν είναι και η πλέον κατάλληλη λύση, γι’ αυτό και δεν την προτείνουμε.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα AntiNero III, το οποίο θυμίζω ότι αφορά καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, διάνοιξη οδών διαφυγής και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Έχει δοθεί παράταση για έναν ακόμα μήνα, ενώ ο Δήμος θα ζητήσει και νέα παράταση για έναν επιπλέον μήνα.

Έχουν γίνει καθαρισμοί δασικών εκτάσεων και διανοίξεις δρόμων που ήταν αδιέξοδοι από την Άνω Βολίμα έως τον Κοιλιωμένο. Καθαρίσθηκαν επίσης δύο νέες οδοί διαφυγής στο Κορακονήσι, ένας δρόμος προς τον Σκοπό, ενώ θα καθαρισθεί και ένας δρόμος προς το Καμπί. Θα ανοίξουμε έναν δρόμο και προς τον Λιμνιώνα. Τα μηχανήματα είναι σε καθημερινή χρήση.

Σε ότι αφορά την Μπόχαλη, η Δασική Υπηρεσία έχει κάνει καθαρισμούς από την πλευρά της Πικριδιώτισσας, αλλά και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Κάστρου. Έχουν κοπεί και κάποια δέντρα και αν χρειασθεί θα κοπούν και άλλα.

Δεν με αγγίζουν αυτά που αναφέρει η παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ», ούτε με ενδιαφέρει αν πρόσκεινται σε κάποιο κόμμα ή όχι.

Υπό στελέχωση δεν υπάρχει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από 1η Μαΐου ήρθαν έξι μόνιμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, ενώ έχουμε και 14 εποχικούς. Έχουμε καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το οργανόγραμμα της υπηρεσίας.

Όταν μας καλούν για βοήθεια, λειτουργούμε ως υπηρεσία παροχής βοήθειας. Αυτό προβλέπεται βάση των κανονισμών. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Όταν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα ενός πολίτη ή ενός τουρίστα, κάνουμε πλύσεις πεζοδρομίων και οδοστρώματος όπου ενδεχομένως υπάρχουν διάφορα υπολείμματα που αν παραμείνουν ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος.

Οι μόνιμοι ένστολοι υπάλληλοι, έχουν το δικαίωμα του τροχονομικού ελέγχου και μάλιστα μπορούν να επιβάλλουν και διοικητικά πρόστιμα. Αυτό προβλέπεται από την νομοθεσία, όπως επίσης και πρόστιμα για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως εναπόθεση απορριμμάτων σε έναν χώρο που δεν επιτρέπεται. Τέτοια πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 1.200-1.300 ευρώ κατά περίπτωση, επιβλήθηκαν φέτος σε πολίτες για τις χωματερές.

Όταν διαπιστώνεται κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, απολογείται ο συνάδελφος και υπόκειται στις ανάλογες συνέπειες.

Τόσο εγώ, όσο και ο αξιωματικός κ. Χαλκίδης στον οποίο αναφέρονται οι συνδικαλιστές, έχουμε διαγράψει μια υπηρεσιακή πορεία που δεν διαταράσσεται από κανέναν. Εγώ θέλω να κριθώ για το πυροσβεστικό μου έργο όταν φύγω από τη Ζάκυνθο. Για ότι άλλο λένε, θα βρουν τοίχος.»


Current track

Title

Artist

Background