Current track

Title

Artist

Background

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Αναγκαιότητα η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων – Οικόπεδα υπάρχουν αλλά πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις

Πε 12/09/2024



«Είχαμε προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι κλειστά τα Νηπιαγωγεία του Βανάτου και του Ρωμιρίου, γιατί οι εργασίες συντήρησης που ξεκίνησε ο Δήμος δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω και της πρόσφατης κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να μπουν νερά. Έγινε κανονικά χθες ο αγιασμός σε αυτά τα σχολεία, οι εργασίες συνεχίζονται στις οροφές και στα προαύλια και θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα αυτές οι εργασίες, ώστε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά είναι γνωστό ότι αυτές οι διαδικασίες καθυστερούν.

Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε όρθιο το 2ο Δημοτικό, μετά το γνωστό πρόβλημα στο κτήριο. Μοιράσαμε τις τάξεις σε αίθουσες άλλων σχολείων, μέχρι να έρθουν οι Προκάτ αίθουσες στη Ζάκυνθο. Λύσαμε και το πρόβλημα με το παράρτημα του Νηπιαγωγείου του 2ου Δημοτικού, όπου θα λειτουργήσει προσωρινά στην αίθουσα της Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης. Επίσης στη Δερματούσα υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί χωρίσαμε το σχολείο σε δύο κομμάτια, στο Τραγάκι και στον Πλάνο.

Θέλουμε να έχουμε νέες σχολικές μονάδες αλλά εμείς ως Υπηρεσία δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν οικόπεδα για την ανέγερση νέων σχολείων. Θα έπρεπε ίσως να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και τον Δήμο, μέσω των Κτηριακών Υποδομών. Ο Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος έχει από την πρώτη στιγμή ενδιαφερθεί για το ζήτημα.

Βιβλία έχουμε, δεν υπάρχει καμιά έλλειψη. Προσλήφθηκαν και εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, όμως έχουμε κενά, διότι κάποιοι εκπαιδευτικοί θα πάρουν άδειες για ιατρικούς λόγους. Θα προσληφθούν άλλοι αναπληρωτές, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, ενδέχεται να επηρεαστεί το ολοήμερο εκπαιδευτικό ωράριο σε κάποια σχολεία.

Τα παιδιά εννοείται ότι δεν πρέπει να έχουν κινητά μέσα στο μάθημα. Αποφασίσαμε στις μεγάλες τάξεις να μπορούν να έχουν τα παιδιά τα κινητά μαζί τους, αλλά μέσα στις τσάντες τους.

Υπάρχει πενταμελής επιτροπή που εξετάζει περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας και bulling αλλά και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου στην οποία υποβάλλονται καταγγελίες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια καταγγελία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Έχουν γίνει επιμορφώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σε εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα θέματα. Αναμένουμε και τη πρόσληψη του επόπτη ποιότητας που θα συντονίζει τους εκπαιδευτικούς για τέτοια ζητήματα.

Έχουμε αίθουσες με ανώτερο αριθμό 25 μαθητών. Γενικά έχουμε μεγάλο συνωστισμό στα σχολεία της Πόλης, όπως για παράδειγμα στο Καραμπίνειο, όπου υπάρχουν 270 μαθητές, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.»


Current track

Title

Artist

Background