Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγια του νερού – Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την ποιότητα και τα επίπεδα κατανάλωσης

Πε 12/09/2024



«Τα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκης για το νερό, θα επηρεάσουν την Ζάκυνθο στο 100%. Το νομοσχέδιο που προωθείται να ψηφιστεί τον Οκτώβριο αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και έναν χρόνο. Τελικά φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη λύση, που θεωρώ ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προβλέπεται συνένωση των ΔΕΥΑ στην ηπειρωτική χώρα με έναν θα έλεγα συναινετικό χαρακτήρα. Εμείς ως νησί, από ότι φαίνεται θα παραμείνουμε ως έχουμε, αλλά θα υπάρχει η τεχνική στήριξη της ΕΥΔΑΠ, κάτι που ούτως ή άλλως είχαμε ξεκινήσει την εποχή της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ασχοληθεί με την τιμή του νερού σε όλη τη χώρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Εμείς είμαστε στη διαδικασία αποστολής στοιχείων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Δεν ξέρω αν θα αυξηθεί η τιμή του νερού παντού. Προβλέπεται να αυξηθεί σε περιπτώσεις υψηλών καταναλώσεων από μεγάλες επιχειρήσεις. Ίσως να υπάρξει μια τιμολογιακή πολιτική προς τα πάνω για σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε μεγάλη κατανάλωση νερού για εμπορικές ανάγκες. Στα νοικοκυριά, δηλαδή στα οικιακά τιμολόγια θεωρώ πως δεν θα έχουμε αυξήσεις αλλά αντίθετα ίσως υπάρξουν και μειώσεις.

Εφόσον προκύψει πρόγραμμα χρηματοδότησης για οποιοδήποτε έργο μπορούμε να κάνουμε ως ΔΕΥΑΖ θα το αξιοποιήσουμε, ακόμα και αν αφορά αφαλάτωση.

Εμείς αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι επισκευές των δικτύων από τις βλάβες, οι γεωτρήσεις και η ποιότητα του νερού που δίνουμε. Οι πηγές νερού είναι 700 στα Ιόνια Νησιά και 200 στη Ζάκυνθο, αλλά δεν έχουμε τα στοιχεία της ποσότητας που αντλείται.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση νερού, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη που έχει το νησί. Η ΔΕΥΑΖ για πολλούς λόγους αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες με τις δικές της γεωτρήσεις, αποτέλεσμα αυτού, είναι το εμπόριο του νερού από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε και αποκαταστήσουμε όλες τις βλάβες λόγω της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο, ζητήσαμε από το κράτος περίπου ένα εκατομμύριο. Τελικά μας εγκρίθηκε ένα ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ. Η διαδικασία πληρωμής των υδρομεταφορέων που συνέδραμαν στη μεταφορά του νερού την περίοδο εκείνη έχει ξεκινήσει και καλύπτεται από τα έσοδα του Δήμου.»


Current track

Title

Artist

Background