Current track

Title

Artist

Background

Αναστάσιος Μποτώνης (Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου, Αντιδήμαρχος Λαγανά)

Πα 25/11/2016«Για το ότι σήμερα έχουμε σκουπίδια στους δρόμους, μεγάλη ευθύνη έχουν οι κρατικές υπηρεσίες, που μας υπόσχονται μέρα παρά μέρα ότι θα μας εγκρίνουν την άδεια για την εγκατάσταση της ενδιάμεσης λύσης στον Λίβα και δεν το κάνουν. Από τον Μάιο έχουμε υποβάλει το σχετικό αίτημα και αν η ανταπόκριση ήταν άμεση σήμερα δεν θα ζούσαμε με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Το ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχει δοθεί η άδεια για την ενδιάμεση λύση στον Λίβα οφείλεται σε πολιτικό δάκτυλο.

Μας λένε συνεχώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι έχουν φόρτο εργασίας και μας ζητούν συνεχώς πρόσθετα έγγραφα, τα οποία και έχουμε στείλει.
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιωτόπουλος έλεγε πριν λίγες μέρες στον σταθμό σας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, η ενδιάμεση και η οριστική διαχείριση πρέπει να εγκατασταθούν στον Λίβα.
Δεν μπορώ να βρω έναν λόγο για να μην μας εγκρίνουν την άδεια για την ενδιάμεση λύση στον Λίβα.

Αν το ελεγκτικό συνέδριο μας προτείνει Ορθωνιές ή Γαλάρο, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει.

Στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, επαναβεβαιώσαμε την απόφασή μας για να εφαρμοσθεί η ενδιάμεση διαχείριση απορριμμάτων στον Λίβα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε εκεί την ενδιάμεση λύση, σεβόμενοι την περιοχή και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεν θα πάμε να θάψουμε σκουπίδια, θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Κάποιοι έχουν πληροφορήσει λανθασμένα τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή, σχετικά με το όλο πλάνο μας για την ενδιάμεση λύση. Υπάρχουν και κάποια ΜΜΕ που παραπληροφορούν σκόπιμα.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Δημάρχου κ. Κολοκοτσά για να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε λύσεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ο Υπουργός ζήτησε προφορικά να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων και η εναπόθεσή τους στον Σκοπό.
Θυμίζω ότι ο Σκοπός έκλεισε με κυβερνητική απόφαση το 2014, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση για το που θα πάνε τα σκουπίδια.

Η εντολή του κ. Σκουρλέτη για την αποκομιδή είναι προφορική και όχι γραπτή. Αυτό σημαίνει, ότι αν ο οποιοσδήποτε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ανοίγματος του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, τότε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο.
Δεν μας τρομάζει κάτι τέτοιο, είμαστε προετοιμασμένοι, προέχει η δημόσια υγεία, όμως θα έπρεπε και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Με κλιμάκιο μηχανικών χαρτογραφήσαμε τον Σκοπό, υπάρχει όντος ένας όγκος απορριμμάτων εκτός κυττάρου, θα τα μεταφέρουμε εντός κυττάρου και εν συνεχεία θα προβούμε σε μια μικρή επέκταση του κυττάρου με χρηματοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπως η ίδια έχει υποσχεθεί.

Υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να γίνει αυτό, στα πλαίσια της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε δοκιμαστικά και η λειτουργία του βιολογικού στον ΧΥΤΑ.
Όμως ακόμα και έτσι, ο Σκοπός θα μπορεί να δέχεται απορρίμματα ακόμα για 3 μήνες το πολύ. Να το γνωρίζει η κυβέρνηση αυτό, όσο μας καθυστερεί την έγκριση της άδειας για την εφαρμογή της ενδιάμεσης διαχείρισης στον Λίβα.

Θα συζητήσουμε με τους κατοίκους του Καλαμακίου για να βρούμε μια λύση, δεν γίνεται να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις συζητήσεις αυτές.

Σύντομα ολοκληρώνονται και οι εργασίες αποκατάστασης της χωματερής του Αγαλά.»


Current track

Title

Artist

Background