Current track

Title

Artist

Current show

Night Tracks

04:00 05:00

Current show

Night Tracks

04:00 05:00

Background

Αντώνης Κασσιμάτης (Δημοτικός Σύμβουλος)

Τρ 10/12/2019


«Χρειάζονται συνθέσεις, όλοι μας οφείλουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και η Δημοτική Αρχή. Η αποχώρηση του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο δεν βοηθά.

Η κρίση των απορριμμάτων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ακόμα δεν έχει λυθεί. Στον πυρήνα αυτής της κρίσης, βρίσκεται το μαγικό νούμερο σαράντα. Ο μέσος όρος ανακύκλωσης που γίνεται σε Ευρωπαϊκές χώρες, είναι στο 40%, όταν στην Ελλάδα είναι στο 19% και στην Ζάκυνθο, μόλις στο 2 με 3%. Καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο πρόβλημα που προκαλείται, αφού ουσιαστικά δεν έχουμε ανακύκλωση, ανεβαίνουν στον Λίβα όλα τα σύμμικτα, δεματοποιούνται και έχουμε τεράστιους όγκους. Αν δεν συνδέσουμε οποιαδήποτε λύση, είτε αυτή λέγεται ενδιάμεση, είτε οριστική, με την ανακύκλωση, δεν θα λύσουμε απολύτως τίποτα. Η λογική του να πετάμε κάπου τα σύμμικτα για να τα κρύβουμε και να μην φαίνονται, είναι μια παθογένεια.

Εμείς ως παράταξη, είχαμε περιγράψει επακριβώς την κατάρρευση της ενδιάμεσης λύσης, από τις 5 Οκτωβρίου, όταν και είχαμε επισκεφθεί τον Λίβα και είχαμε δει τι γίνεται. Επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς, σε όλα όσα λέγαμε και η κατάρρευση αυτή έχει δύο λόγους που έγινε. Ο πρώτος είναι, διότι από την αρχή υπήρξε ουσιώδης απόκλιση των περιβαλλοντικών όρων, βάση των οποίων και δόθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας. Ο δεύτερος λόγος είναι, διότι κατέρρευσε αρχικά η ανακύκλωση. Είχαμε την τραγική απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, να δοθεί η λειτουργεία του ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο σε έναν ιδιώτη, που ουδέποτε υλοποίησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Το ΚΔΑΥ ήταν ήδη πεπαλαιωμένο, δεν αναβαθμίστηκε τεχνολογικά ποτέ και ουδέποτε ενισχύθηκε με προσωπικό.
Πρέπει τώρα να βρεθεί ένας νέος χώρος για να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ με σύγχρονο βέβαια εξοπλισμό. Θα ήταν λάθος να χωροθετήσουμε το νέο ΚΔΑΥ στον Λίβα.

Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει ανακύκλωση και πολύ καλά κάνει που το προσπαθεί. Η ανακύκλωση είναι ένα αξιακό ζήτημα. Εκτός όμως του να στηθεί ένα νέο ΚΔΑΥ, πρέπει παράλληλα να γίνουν πράξη τα πράσινα σημεία, οι πράσινες νησίδες, καθώς και να εισαχθεί ο καφές κάδος. Μόνο με έναν τέτοιο σχεδιασμό, θα μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων που θα ανεβαίνει στον Λίβα. Δεν γίνεται να έχουμε εναπόθεση χιλίων τόνων σύμμικτου απορρίμματος στον Λίβα, εν είδη χωματερής, όπως συμβαίνει σήμερα.

Χρειαζόμαστε έναν νέο δεματοποιητή, βιολόγηση στραγγιδίων, συνεχής ηλεκτροδότηση και βέβαια κατασκευή στεγάστρου αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστή επεξεργασία.

Ποτέ δεν λειτούργησε ο βιολογικός στον Λίβα και για όλα αυτά έχουν τραγικές ευθύνες η πρώην Δημοτική Αρχή και η πρώην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Είχαμε ζήσει απίστευτες καταστάσεις με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τραγελαφικές θα έλεγα.

Θυμίζω την υπόθεση του εργολάβου κ. Αυγέρη, ο οποίος είχε υποστεί μια τρομοκρατική επίθεση την οποία και είχε αρχικά καταδικάσει η τότε διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος δεν πληρώθηκε ποτέ για χωματουργικές εργασίες που είχε κάνει στον Λίβα, ύψους 160 χιλιάδων ευρώ και που τελικά κατέληξε και μηνυμένος.

Γνωρίζω για την συμφωνία που επετεύχθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Δήμο και την εταιρεία «Μεσόγειος».
Χρειαζόμαστε μια συμφωνία κυρίων. Να πληρωθεί η εταιρεία, και αν δεν έχει χρήματα ο Δήμος, να τα αναζητήσει από την κυβέρνηση, αρκεί βέβαια και η εταιρεία να υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία συμμόρφωση, από τον Δήμο και την «Μεσόγειος» απέναντι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Πάντως, από την αρχή κάποια πράγματα λειτουργούσαν στραβά στον Λίβα. Είχαμε επισκεφθεί την μονάδα τον περασμένο Μάιο, όπου βέβαια δεν είχαμε δει την τραγική εικόνα που έχουμε σήμερα, αλλά και τότε υπήρχαν πολλά δέματα, από τότε φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τώρα, θα πρέπει πέραν του κυττάρου που επιθυμεί ο Δήμαρχος να κατασκευαστεί, να γίνει και μια νέα σύμβαση με την «Μεσόγειος» καθώς και να αναζητηθεί η προμήθεια νέων μηχανημάτων, ενδεχομένως και με έξοδα της εταιρείας, αν αυτό είναι εφικτό.

Εμείς δεν θέλουμε μια νέα αποτυχία μιας ακόμα Δημοτικής Αρχής, και σε αυτή την λογική κινούμαστε. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, καλείται να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Θα πρέπει λοιπόν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, να βοηθήσουμε, να κάνουμε έναν διαγωνισμό εποικοδομητικών προτάσεων και ιδεών. Πρέπει να γίνονται συνθέσεις και όλοι μας οφείλουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και η Δημοτική Αρχή.

Όταν είχαμε κάνει λόγο για ένα μαύρο μέτωπο κατά του κ. Αρετάκη, το κάναμε γιατί κάποιοι είχαν αντιδράσει όταν ο Δήμαρχος αφαίρεσε την λειτουργία του εργοστασίου από το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Όταν ασκούσαμε πράγματι, κριτική απέναντι στην πρώην Δημοτική Αρχή και τον κ. Κολοκοτσά, είχαμε ένα άλλο πλαίσιο, μια άλλη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και μια Δημοτική Αρχή που είχε την πλειοψηφία.

Με δική μας πρωτοβουλία συναντηθήκαμε δύο φορές με τον κ. Αρετάκη. Ο κόσμος με σταματά και με ρωτά στον δρόμο «τι αποφασίσατε για τα σκουπίδια». Αυτό σημαίνει, ότι ο κόσμος μας βάζει όλους σε ένα κάδρο ευθύνης, θέλει από όλους μας να βρούμε λύσεις. Εμείς λέμε την γνώμη μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχουμε λάβει θέση ευθύνης, δεν έχουμε αναλάβει κάποια διοικητική θέση.

Η παράταξή μας, λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική μας ταυτότητα, από την πολιτική μας ιδεολογία, και έτσι πρέπει να γίνεται για όλους. Πολλές φορές σε μια συνέντευξη, τόσο εγώ, όσο και ο Συντονιστής του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραπάνος, εκφράζουμε την προσωπική μας άποψη, χωρίς απαραίτητα αυτή να εκφράζει μια συλλογικότητα.

Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής, έχει τοποθετηθεί δημόσια γύρω από τις πτυχές της υπόθεσης Novartis, αλλά και του νέου ποινικού κώδικα. Είναι δικαίωμά του, να αναπτύσσει τις προσωπικές του θέσεις, είναι κάτι το φυσιολογικό. Εγώ είχα εκφράσει μέσω Facebook, κάποιες διαφωνίες μου, σε αυτά που έλεγε για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής. Ουδέποτε είχα, ούτε έχω, κακές σχέσεις με τον Σταύρο Κοντονή. Δέχομαι την δήλωση του κ. Κοντονή ότι με στήριξε στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές.

Το σχέδιο της ΝΔ, να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κατήγορο σε κατηγορούμενο για την υπόθεση Novartis, δεν της βγαίνει. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο σχολίασα τα όσα είπε ο κ. Κοντονής.
Κατά την άποψή μου, θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε φρικαλεότητες από την κυβέρνηση, να αποδεσμεύει μαύρο χρήμα εμπλεκόμενων και κατηγορούμενων της υπόθεσης αυτής.

Εμείς, δεν κάναμε καμιά ένσταση προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο, όπως μας κατηγορεί ο πρώην Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνάς. Το ίδιο το όργανο έλεγξε, ως όφειλε, την σύμβαση και τους όρους του διαγωνισμού. Αυτές ήταν οι πρώτες παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τον διαγωνισμό. Εν συνεχεία, το Ελεγκτικό Συμβούλιο, δέχτηκε τις απαντήσεις του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ, κάτω υπό την πίεση που υπήρχε τότε, με δέκα χιλιάδες τόνους απορριμμάτων να είναι στους δρόμους.

Ο κ. Μυλωνάς παρέμεινε Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι ο κ. Αρετάκης ανέλαβε την προεδρία του φορέα μετά. Έτσι καθυστέρησε και η υπογραφή των τευχών δημοπράτησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Από εκεί και πέρα, το να συζητά ο Δήμαρχος με τον πρώην Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ δεν είναι κακό, ούτε επίσης είναι κακό να έχει ο Δήμαρχος μαζί του τον πρώην Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κατά τα ραντεβού του με την εταιρεία «Μεσόγειος».

Ο Τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, είπε από την πρώτη στιγμή, από το 2011, και υπάρχει ακόμα αυτό το πανό στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, «ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαλογή στην πηγή, και όχι νέα χωματερή στον Λίβα». Από τότε λοιπόν τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά, δυστυχώς δεν έγιναν πράξη. Αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: