Current track

Title

Artist

Background

Αντώνης Κασσιμάτης (Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής Ζάκυνθος-Ανατροπή-Αναγέννηση)

Τρ 8/10/2019


«Η λογική που λέει, να αποκρούσουμε τους εισβολείς που θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά μας, δεν μπορεί να ακούγεται στην πατρίδα του Σολωμού, του Κάλβου και του Ούγγο Φώσκολο, ο οποίος έντεκα χρονών μπήκε στο Εβραϊκό γκέτο και είπε ότι είναι απαράδεκτο οι Εβραίοι να ζουν απομονωμένοι στα γκέτο.

Επειδή είμαι περήφανος που είμαι Ζακυνθινός, αν και κατά 50% έχω μικρασιατική καταγωγή, είμαι με τον Σολωμό, τον Κάλβο και τον Φώσκολο, με τις αρχές του διαφωτισμού που είναι η ισότητα η ελευθερία και η αδελφοσύνη.

Υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τα τουριστικά καταλύματα, αν θέλουν, με μία επιδότηση από το κράτος, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες κατά τον ίδιο τρόπο που φιλοξενούν και τουρίστες. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση. Η πατρίδα μας και τα νησιά του Αιγαίου δοκιμάζονται από τις προσφυγικές ροές.

Προφανώς και δεν υπάρχει στην Ζάκυνθο ένας μεγάλος χώρος, με σωστές προδιαγραφές, για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, το παλιό νοσοκομείο είναι ακατάλληλο. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να φιλοξενηθούν άνθρωποι.

Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, ότι ξαφνικά θα εμφανιστούν στο λιμάνι της Ζακύνθου ορδές ανθρώπων οι οποίοι θα κάνουν εισβολή στο νησί και προκαλέσουν πρόβλημα στην Ζάκυνθο. Ακούω τέτοιες περιγραφές και καλλιέργεια ενός ξενοφοβικού κλίματος, στο δημοτικό συμβούλιο πετάχτηκαν κάποιες κορώνες.

Κάθε χρόνο, έρχονται στη Ζάκυνθο ένα εκατομμύριο τουρίστες, φιλοξενούνται και δεν είναι πάντα η παρουσία τους μόνο με τα θετικά, υπάρχουν περιοχές στις οποίες εμφανίζονται παραβατικές συμπεριφορές όπως στο Λαγανά. Ας μην πανικοβάλλεται ο κόσμος.

———————————-

Ξεκάθαρα λέω, ότι παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι στον Λίβα και θεωρούμε ότι όλο αυτό το σύστημα λειτουργίας αυτής της κινητής μονάδας, δεν θα έχει πολύ ζωή ακόμη.

Εμείς δεν λέμε ότι κακώς γίνεται αποκομιδή, προφανώς και πρέπει να μαζεύονται τα σκουπίδια από τους δρόμους, αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να γίνεται ανακύκλωση και εν συνεχεία, επεξεργασία στον Λίβα.

Ας μην ξεχνάμε, πως στην καλύτερη των περιπτώσεων, το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ θα είναι έτοιμα σε περίπου τρία χρόνια, και μέχρι να γίνει αυτό το έργο, κάτι άμεσα πρέπει να κάνουμε τώρα στον Λίβα.   

Πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη-αυτοψία στον χώρο της κινητής μονάδας στον Λίβα, πέντε μήνες μετά την τελευταία φορά που είχαμε επισκεφθεί τον χώρο, τον περασμένο Μάϊο. Πάντα παρακολουθούσαμε το τι γίνεται εκεί, γιατί έπρεπε και πρέπει, να προστατευθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, για να μην έχουμε και πάλι το έγκλημα του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.

Η εικόνα που είδαμε, είναι πολύ πιο επιβαρυμένη από αυτήν του περασμένου Μαΐου. Αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, όλο το σύστημα εκεί θα καταρρεύσει. Δεν αρκεί το φιλότιμο και η πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια των εργαζομένων.

Αυτή η κινητή μονάδα, είχε πάρει μια άδεια για 30 μήνες και είναι φανερό, ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε περαιτέρω αδειοδότησή της, γιατί δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Έχουμε υπερ συσσώρευση, που συνεχώς διογκώνεται, σύμμικτου σκουπιδιού, αφού δεν λειτουργεί η ανακύκλωση. Μόνο δεματοποίηση σύμμικτου απορρίμματος γίνεται, χωρίς επεξεργασία. Πέραν του ότι δεν λειτουργεί ο τεμαχιστής, δεν λειτουργεί επαρκώς ούτε ο συμπιεστής, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερους όγκους δεματοποιημένων απορριμμάτων από ότι θα έπρεπε.

Υπάρχουν σε μια πλατεία, εξακόσιοι με επτακόσιοι τόνοι σκουπιδιών, χύμα στον χώρο, άρα έχουμε μια χωματερή, τα σκουπίδια  παραμένουν έτσι μέχρι να δεματοποιηθούν, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης. Όταν βρέχονται αυτοί οι όγκοι σκουπιδιών, έχουμε στραγγίδια, απόβλητα δηλαδή, τα οποία και δεν καταλήγουν στον βιολογικό. Επίσης δεματοποιημένα απορρίμματα σκίζονται, ενώ υπάρχει και θέμα με την έλλειψη στεγάστρου, που δημιουργεί πρόβλημα, τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν, αφού συνεχώς βρέχονται και πολλές φορές, φοβούνται οι εργαζόμενοι να τα βάλουν και μπροστά.   

Κάναμε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο, με μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «Βραχίωνας» και κατοίκους του Κατασταρίου, και μετά από συζήτηση, αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση από τον Δήμαρχο, ώστε να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, τι άμεσα μπορεί να δρομολογηθεί.

———————————-

Το προηγούμενο Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ έσκαβε τον λάκκο του κ. Αρετάκη και του άφησε την καυτή πατάτα του Λίβα.
Ελπίζω στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, να έχουμε την εκλογή ενός νέου Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ, με ανθρώπους που θα επιλέξει η Δημοτική Αρχή.

Δεν μασάω τα λόγια μου. Υπάρχει ένα σχέδιο από κάποιους, για να αποτελέσει η θητεία του κ. Αρετάκη μια παρένθεση.

Έχω πει, πως ο κ. Αρετάκης, όπως και ο κάθε Δήμαρχος, θα κριθεί στη διάρκεια της θητείας του, για το έργο που θα κάνει, αλλά εδώ μιλάμε για μια Δημοτική Αρχή, που έχει αναλάβει μόλις πριν από σαράντα ημέρες. Βλέπω όμως ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να ολοκληρώσει κανένα έργο. Ήταν σωστή η κίνηση του Δημάρχου, να αφαιρέσει από τη δημοπράτηση του έργου για το εργοστάσιο στον Λίβα, την λειτουργία του από τον ίδιο εργολάβο που θα το κατασκευάσει.

Προφανώς και δεν πρέπει να μεταφέρεται λυματολάσπη από τον Λίβα στον Σκοπό, από την στιγμή που ο Σκοπός έχει κλείσει, είναι σαφές αυτό.

———————————-

Είναι αστεία πράγματα αυτά που είπε ο κ. Τσίπηρας δημόσια, ότι εγώ έκανα πλεκτάνη και έβαλα τον Δασάρχη να υποβάλλει μήνυση σε αυτόν και σε άλλα πρόσωπα, για το δρόμο που διαμόρφωσε ο δήμος στον Λίβα. Είναι μυθεύματα αυτά που λέει ο κ. Τσίπηρας, ότι πίσω από την μήνυση αυτή κρυβόμουν εγώ και προφανώς αυτά τα λέει σε μία προσπάθεια να αποκρούσει αυτά τα οποία του καταλογίζω για το ρόλο του στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ. Τον καλώ να σοβαρευτεί. Λυπάμαι πολύ για τα όσα λέει ο κ. Τσίπηρας και ελπίζω δημόσια να τα ανασκευάσει, γιατί διαφορετικά θα υποχρεωθώ να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά για να αναγκαστεί να τα ανασκευάσει σε άλλον χώρο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: