Current track

Title

Artist

Background

Ιωάννα Αρβανιτάκη
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο»

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των επισκεπτών

Τε 19/10/2022«Δυστυχώς, για ένα ακόμα καλοκαίρι, δεν είχαμε καθαρά νερά στο νησί. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των επισκεπτών. Είχαμε σοβαρά προβλήματα με τον βιολογικό, που δεν άντεχε τη ποσότητα των λυμάτων που δεχόταν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Παράλληλα είχαμε και περιστατικά ρύπανσης από ημερόπλοια, αν και πρέπει να πω πως φέτος ήταν βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πρόβλημα και με το νερό. Όχι μόνο δεν έχουμε πόσιμο νερό, αλλά ούτε καν καθαρό για τις οικιακές ανάγκες, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε χαράτσι για να αγοράζουμε εμφιαλωμένο. Γίνεται υπεράντληση στο νησί μας με αποτέλεσμα να έχουμε στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας κακής ποιότητας αλμυρό νερό. Πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί για όλα αυτά στις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν, όμως όλοι μας δίνουν την ίδια απάντηση, πως είναι υποστελεχωμένες και κάνουν ότι μπορούν.

Είχαμε επισκεφθεί τον χώρο εργασίας των υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση ήταν άθλια. Δεν υπήρχε ρεύμα, δεν είχαν τουαλέτα, ούτε καν νερό για να πλύνουν τα χέρια τους. Ο χώρος ήταν γεμάτος με διαβρωμένα ανακυκλώσιμα υλικά, η δυσοσμία ήταν τρομερή και η επικινδυνότητα για την υγεία των εργαζομένων πολύ μεγάλη. Είδαμε απορριμματοφόρα με ακατάλληλα λάστιχα, οχήματα που δεν είχαν πλυθεί ποτέ. Οι δικαστικές αρχές του νησιού ενημερώθηκαν από τη δράση μας και κλήθηκα από την Εισαγγελία Ζακύνθου να καταθέσω για τα όσα διαπιστώσαμε. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Κατέθεσα όλα όσα είδα και υλικό με φωτογραφίες και βίντεο. Το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πολύ φοβάμαι ότι και πάλι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Όπως μας είπε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Αρβανιτάκης, είναι χαοτική η κατάσταση. Αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων που σε λίγο χρονικό διάστημα λήγουν, θα έχουμε και πάλι μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζει, όπως μας είπε ο κ. Αρβανιτάκης, να κάνει κάποια πράγματα ο Δήμαρχος, αλλά γίνονται όλα με ρυθμούς χελώνας. Είμαι απαισιόδοξη.

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε ζητήσει και λάβαμε τον λόγο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ρωτώντας για τα ζητήματα στον χώρο του πρώην ΚΔΑΥ. Έχουν καταστραφεί τα μηχανήματα και δεν γίνεται ανακύκλωση, δεν γίνεται διαλογή και δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών. Είχα ρωτήσει την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κα Μοθωναίου για το ΚΔΑΥ και μας είχε πει ότι εκεί θα γίνει ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης. Όταν την είχαμε ρωτήσει για το που θα γίνεται η ανακύκλωση μας είχε πει ότι θα γίνεται στον Λίβα. Χαίρομαι όμως που την άκουσα σήμερα να λέει ότι στο παλιό ΚΔΑΥ θα γίνεται ανακύκλωση και συμπληρωματικά θα γίνεται και στον Λίβα. Θα πρέπει να οριστούν και πράσινα σημεία στο νησί για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.

Ο σύλλογος μας σε συνεργασία με το σύλλογο φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, συγκεντρώνει υφαντουργικά υλικά τα οποία θα αποσταλούν στην εταιρεία recycom στην Αθήνα. Εκεί γίνεται διαλογή, το μεγαλύτερο ποσοστό ρούχων διανέμεται σε ευπαθείς ομάδες που τα έχουν ανάγκη και τα υπόλοιπα αποστέλλονται στο εξωτερικό για δημιουργία πρώτων υλών. Δεχόμαστε ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, λευκά είδη σπιτιού, ζώνες, καπέλα, φουλάρια, τραπεζοκαθίσματα και άλλα. Αυτά τα είδη αν είναι σε καλή κατάσταση, είτε θα φορεθούν άμεσα από ανθρώπους που τα χρειάζονται, είτε θα ανακυκλωθούν.
Τα σημεία συγκέντρωσης των ειδών είναι, στις οδούς Φώσκολου και Αγίου ελευθέριου 11 γωνία στο «driving art» απέναντι από το πάρκινγκ, στον Αθλητικό Σύλλογο Ζακύνθου Ταε Κβον Ντο «Αλκίμαχος» στην οδό Στραβοπόδη 26, στον Κινηματογράφο «Φώσκολος» στη Πλατεία Σολωμού και στο «revoil» βενζινάδικο στο Τσιλιβί. Η δράση θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background