Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Μαρούδας
Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Δήμαρχος Λαγανά

Αποδείχτηκε ότι το αφήγημα του Δημάρχου για 22 εκατομμύρια στο ταμείο του Δήμου είναι ένα παραμύθι

Πα 21/04/2023  • Κλίνω προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Τσουρουνάκη, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να συνεργαστώ

«Το βασικό συμπέρασμα που βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγκριση των ισολογισμών για τα έτη 2015 και 2016, είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί και δεν πρέπει να αναθεματίζουμε όλους τους παλαιότερους. Πρέπει να αναφερόμαστε με σοβαρότητα και προσοχή όταν μιλάμε για τους προηγούμενους αυτοδιοικητικούς. Όπως αποδείχτηκε από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, παρά τα όσα κατά καιρούς έλεγαν κάποιοι, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό για τις δύο αυτές χρήσεις, και είναι αξιοσημείωτο, ότι το αποτέλεσμα των ελέγχων αποδέχτηκαν και ψήφισαν όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Στις μέρες μας δίνονται δύο καραμέλες για να μασήσουν οι Ζακυνθινοί, η νοικοκυροσύνη και η εντιμότητα.
Σε ότι αφορά την νοικοκυροσύνη, σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, ο Δήμαρχος μας έλεγε ότι έχει διαθέσιμα 12 εκατομμύρια ευρώ για έργα. Στην πορεία αυτά τα 12 εκατομμύρια έγιναν 22 εκατομμύρια ευρώ. Αν αναλύσουμε τα οικονομικά δεδομένα, αποδεικνύεται ότι τα 13,4 εκατομμύρια είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω της υπόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς, άρα δεν είναι διαθέσιμα και δεν μπορεί κανείς να τα αγγίξει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Τα 5 εκατομμύρια αθροιστικά, αφορούν ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών, δηλαδή χρήματα που δίνει κάθε χρόνο το κράτος για έργα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν και αυτό μόνο θετικό δεν είναι καθώς δείχνει ανικανότητα. Ένα εκατομμύριο και πλέον, είναι το ποσό που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα οι πολίτες για το σχέδιο πόλης Λαγανά, για το οποίο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού. Αθροιστικά όλα αυτά αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μας μένουν 2 εκατομμύρια για να φτάσουμε τα 22 που λέει ο Δήμαρχος και εδώ τίθεται ένα ερώτημα, κατά πόσο αυτά τα 2 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα, γιατί δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόσα χρήματα, σε πόσους και ποιους χρωστά ο Δήμος σήμερα, σε προμηθευτές και άλλους.
Ξέρουμε βέβαια κάποια χρέη, όπως το ένα περίπου εκατομμύριο στην εταιρία Globiled για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, και την μεγάλη οφειλή προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Άρα όλα αυτά που αναφέρει ο Δήμαρχος περί νοικοκυροσύνης είναι ένα παραμύθι.

Για να πάμε όμως και στη καραμέλα της εντιμότητας, θα πω ότι την εντιμότητα θα την κρίνει ο χρόνος, όταν θα έρθουν προς έγκριση οι ισολογισμοί των ετών της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Ο κ.Αρετάκης ισχυρίζεται ότι είναι μόνος έντιμος, αλλά βέβαια υπήρξαν έντιμοι άνθρωποι που υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση στο παρελθόν και αν δεν θέλει να τους κατονομάσει, τουλάχιστον να μας πει ποιους θεωρεί ανέντιμους. Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί να είναι κάποιος έντιμος, θα πρέπει να κάνει και έργα, και όπως γνωρίζει ο Ζακυνθινός σήμερα έργα επί Δημαρχίας Αρετάκη δεν υπάρχουν. Οι παρεμβάσεις που σήμερα γίνονται με καθυστέρηση, είναι έργα για τα οποία οι μελέτες και οι χρηματοδοτήσεις εξασφαλίστηκαν από τους προηγούμενους. Ειδικά τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν ερημώσει.

Προβληματίζομαι για το τι θα κάνω στις ερχόμενες εκλογές. Δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με τα κοινά. Χρειάζονται και οι παλιοί με την εμπειρία που διαθέτουν. Πιστεύω ότι η ιδανική αυτοδιοικητική ομάδα θα πρέπει να είναι ένα κράμα παλιών και νέων. Μου έχουν γίνει προτάσεις και κλίνω προς την πλευρά του υποψηφίου Δημάρχου κ. Τσουρουνάκη. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να συνεργαστώ, το έχω κάνει και στο παρελθόν όταν ήμουν Δήμαρχος. Πιστεύω ότι ακόμα και το ατομικό του συμφέρον, ταυτίζεται με το γενικότερο συμφέρον της Ζακύνθου.»


Current track

Title

Artist

Background