Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Γκλαβάς
Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικού Διαμερίσματος Αρκαδίων

Απότομη μείωση επισκεπτών τον Οκτώβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης – Διαρκές και συνεχώς επιδεινούμενο το πρόβλημα των υποδομών

Τρ 18/10/2022


«Μας τίμησαν αρκετές αγορές φέτος και στον μέγιστο βαθμό. Είχαμε εξωφρενικές καθυστερήσεις σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, που όμως δεν μας επηρέασαν τόσο πολύ. Σε χώρες όπως η Ισπανία, ακυρώνονταν συνεχώς πτήσεις. Σε αριθμητική κίνηση προσεγγίσαμε κατά πολύ το έτος 2019, αλλά είχαμε μια απότομη μείωση τον Οκτώβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Οκτώβριο έρχονται κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, και φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι βλέποντας να έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, προτίμησαν να μην ταξιδέψουν για να μην ξοδέψουν χρήματα.

Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την αύξηση σε ρεύμα και αγαθά. Στο ταμείο η κιλοβατώρα στοιχίζει ένα ευρώ, καλούμαστε να πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος, παρότι προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την σπατάλη. Βλέπουμε ότι δεν σταθεροποιείται η κατάσταση. Το φετινό καλοκαίρι, όλοι οι κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί, αύξησαν το αντίτιμο μιας υπηρεσίας που παρείχαν και οι αγορές απορρόφησαν αυτή την αύξηση, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούμε, και σε ποιον βαθμό, να πράξουμε το ίδιο και του χρόνου. Φέτος μειώθηκαν σημαντικά οι εγχώριοι επισκέπτες.

Το πρόβλημα με την μη εύρεση προσωπικού σε ξενοδοχεία είναι σημαντικό, ξεκίνησε λόγω της πανδημίας και φαίνεται να παγιώνεται. Φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο της παραίτησης ομάδων εργαζομένων, εν μέσω της τουριστικής σεζόν, για να εργαστούν σε άλλα νησιά που τους παρείχαν περισσότερα χρήματα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων που έρχονται στη Ζάκυνθο από άλλες περιοχές, καθώς και τις μισθολογικές παροχές τους. Προσπαθούμε να τους έχουμε ικανοποιημένους, ώστε να μην φεύγουν σε άλλα νησιά, ή να μην οδηγούνται επαγγελματικά σε άλλους κλάδους.

Το θέμα των υποδομών στο νησί είναι διαρκές και συνεχώς επιδεινούμενο. Βλέπουμε από τη κυβέρνηση να έχει τη διάθεση να βοηθήσει, να δώσει πόρους για έργα ή και για να μπαλώσει ανοίγματα Νομών και Δήμων, όμως θα πρέπει και οι τοπικοί φορείς να ενδιαφερθούν. Να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια Υπουργεία, να επισημάνουν ποια προβλήματα έχουν και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις.

Στο Τσιλιβί, σε μια τουριστική περιοχή, δεν διαθέτουμε κεντρική πύλη εισόδου. Οι δρόμοι που οδηγούν εδώ είναι επαρχιακοί και στενοί. Ζητάμε δια πλάτυνση δρόμων και φτάσαμε στο σημείο να λέμε στους αρμόδιους φορείς «φτιάξτε εσείς τη μελέτη και εμείς θα υλοποιήσουμε το έργο». Θα συνδράμουμε δηλαδή σε οικονομικό επίπεδο. Με μεγάλο κόπο καταφέραμε να μην γίνουν αντιληπτά στους τουρίστες τα προβλήματα σε απορρίμματα και ύδρευση. Φτιάχνουμε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα, και δεν διαθέτουμε τα χρήματα για να αλλαχτούν δύο λάστιχα σε απορριμματοφόρα. Το αποχετευτικό είναι το κυριότερο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό την τελευταία εικοσαετία.

Ήταν σχετικά βελτιωμένες φέτος οι συνθήκες στο Ναυάγιο. Είναι θετικό πως έγινε μια αρχή, πως υπάρχει φορέας που είναι υπεύθυνος και διαχειρίζεται την περιοχή, η Επιτροπή Ναυαγίου. Παλαιότερα όταν έκλεινε για κάποιον λόγο το Ναυάγιο, δεν μας ενημέρωνε κανείς. Φέτος το έκανε αυτό η Επιτροπή Ναυαγίου, με αποτέλεσμα να ενημερώνουμε και εμείς τους πελάτες μας, για να μην γίνουμε ρεζίλι. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι απευθείας αναθέσεις, οι fast track διαδικασίες για έργα στο Ναυάγιο. Το θέμα είναι αν υπάρχουν μελέτες που θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Αυτό θα πρέπει να μας νοιάζει και τίποτα άλλο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background