Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Λαγανά

Χωρίς ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα η παραλία του Λαγανά λόγω Παλαιού Αιγιαλού – Οι επισκέπτες διαμαρτύρονται

Δε 13/05/2024«Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα ενημερωτικού χαρακτήρα, από τους Συλλόγους Ξενοδόχων Ζακύνθου, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τον ΕΟΤ Πατρών. Μίλησαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Ζακύνθου κ. Γκρέκας και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Πατρών κα Αντωνάτου. Συζητήθηκαν θέματα εργασιακά, ζητήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων, των ναυαγοσωστών, με πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα.

Το Σάββατο 25 Μαΐου θα γίνει άλλη μια ενημερωτική ημερίδα, με θέματα ΟΕΔΥ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για το θέμα της Λεγεωνέλλας, ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής στα ξενοδοχεία. Θα μετέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Ερυθρός Σταυρός.

Είδαμε το Πάσχα μια αύξηση της κίνησης στη Ζάκυνθο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι ήρθαν στο νησί κατέληξαν σε ξενοδοχεία. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων φέτος έγινε με ένα υψηλό ποσοστό πληρότητας της τάξεως του 70%, αλλά αυτό συνέβη γιατί άνοιξε το 50-60% των ξενοδοχείων του νησιού. Μετά τις 15 Μαΐου θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία.

Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν πως δεν θα έχουμε έναν καλό Μάιο, παρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν. Θα είναι ένας μήνας με χαμηλότερες πληρότητες, σε σχέση με τον Μάιο πέρυσι. Οι λόγοι είναι αρκετοί, το κόστος της ζωής ανεβαίνει, όπως ανεβαίνει και το κόστος του τουριστικού πακέτου, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Φυσικά επηρεάζει και το ότι είναι κλειστό το Ναυάγιο.

Προσπαθούμε να μην απαντάμε στις ερωτήσεις των επισκεπτών για το Ναυάγιο. Πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε το θέμα ως Ζάκυνθος. Πρέπει όμως να αναπτύξουμε και άλλους λόγους επισκεψιμότητας, όπως για παράδειγμα με τον πολιτισμό και την γαστρονομία. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στο νησί δύο σημαντικά event, το Zante Flair με διάσημους bartenders από όλον τον κόσμο, στο Beach Club Infinity στον Λαγανά, καθώς και με το Zante Run στην πόλη, ενώ σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο της Γκιόστρας στην πόλη. Είναι σημαντικό τέτοιες διοργανώσεις να γίνονται θεσμός, γιατί προωθούν τον γαστρονομικό, αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Σχετικά με τον παλαιό αιγιαλό, στον Λαγανά έχουμε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα. Με τον νόμο 5092/2024, άρθρο 5, παράγραφος 12, τώρα μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από το καθεστώς του παλαιού αιγιαλού, όμως μιλάμε για διαδικασίες που θα καθυστερήσουν λόγω γραφειοκρατίας. Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν θεωρούνται όμορες με τον αιγιαλό, δεν μπορούν να μισθώσουν την έκταση του αιγιαλού και της παραλίας, με συνέπεια το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας του Λαγανά σήμερα, να είναι χωρίς ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα, ενώ παράλληλα, τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα με τους επισκέπτες οι οποίοι και διαμαρτύρονται.
Ο νόμος είναι αυστηρός και τα πρόστιμα τσουχτερά. Ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη και τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και καταθέσαμε αίτημα, να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από τον παλαιό αιγιαλό, να θεωρούνται εν δυνάμει όμοροι και να μπορούν να μισθώσουν μπροστά από τις επιχειρήσεις τους. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά μας.»


Current track

Title

Artist

Background