Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Σπύρος Χαριάτης
Πρόεδρος Εργαζομένων Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου

Δεχόμαστε εκβιασμούς και απειλές – Καταθέσαμε αναφορά στην Εισαγγελέα και στις υπηρεσίες ελέγχου Περιβάλλοντος και Υγείας

Τρ 28/09/2021

«Πάντα υπήρχαν προβλήματα στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά τουλάχιστον κάποια από αυτά επιλύονταν. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια όμως, η εικόνα είναι ιδιαίτερα προβληματική. Μετά την εκλογή του κ. Αρετάκη, κάναμε υπομονή πιστεύοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε.

Σήμερα λειτουργούν πέντε με έξι απορριμματοφόρα. Κάποια εξ αυτών δεν έχουν περάσει ποτέ από ΚΤΕΟ και κάποια δεν διαθέτουν ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι εκτεθειμένοι. Τα οχήματα έχουν τεράστια προβλήματα, έχουν φθαρμένα λάστιχα και πολλές ζημιές. Ακόμα και οι νταλίκες που μεταφέρουν τα απορρίμματα από τον σταθμό μεταφόρτωσης των Αμπελοκήπων στον Λίβα κυκλοφορούν με φθαρμένα λάστιχα. Φανταστείτε σε αυτά τα βαρέος τύπου οχήματα που μεταφέρουν τόνους απορριμμάτων να σκάσει ένα λάστιχο καθ’ οδόν προς τον Λίβα, τι μπορεί να συμβεί.

Στην υπηρεσία καθαριότητας δεν έχουμε τεχνικό ασφαλείας αλλά ούτε και γιατρό εργασίας. Σκεφτείτε ότι είχαμε δύο κρούσματα κορωνοϊού και δεν μας ειδοποίησε κανείς για να λάβουμε τα όποια μέτρα προστασίας. To μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην καθαριότητα έχει εμβολιαστεί κατά του COVID, αλλά αυτό δεν αρκεί καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης του προσωπικού κατά του COVID, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για αυτό το σκοπό. Οι συνάδελφοι αλλάζουν συνεχώς βάρδιες στα ίδια οχήματα τα οποία ούτε πλένονται, ούτε απολυμαίνονται. Ποτέ δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Καταθέσαμε έγγραφο στην Εισαγγελέα στο οποίο τα αναφέρουμε όλα αυτά και στην τελευταία μας επίσκεψη στο γραφείο του πριν από δύο εβδομάδες μας είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί. Έγγραφες αναφορές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί έχουμε καταθέσει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου Περιβάλλοντος και Υγείας, όπως και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έχει κάνει επιτόπια αυτοψία στην οποία έχει καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους τη Υπηρεσίας μας πλησίον του αεροδρομίου.

Μας απασχολεί και το εργασιακό. Τυπικά ανήκουμε στον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, αλλά το θέμα αυτό ακόμα δεν έχει διευθετηθεί οριστικά με αποτέλεσμα να ζούμε σε μια αβεβαιότητα. Δεν θα γίνουμε έρμαιο κανενός.

Το καλοκαίρι, παρά τα προβλήματα, δεν μπήκαμε στη λογική της επίσχεσης εργασίας, ή της απεργίας. Εμείς οι άνθρωποι που δουλεύουμε στην καθαριότητα δεν ζητάμε χάρη, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε, ζητάμε τα αυτονόητα, αυτά που η νομοθεσία προβλέπει.

Τα έχω αναφέρει όλα αυτά στον Δήμαρχο αλλά και στον Διευθυντή της Υπηρεσίας καθαριότητας. Δεν φθάνει που δεν εισακουστήκαμε και που ζούμε σε έναν πρωτόγονο χώρο με χιλιάδες ποντίκια να χορεύουν στον χώρο του ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να τα βαράμε κλωτσιές για να μην έρχονται πάνω μας, δεχόμαστε εκβιασμούς και απειλές, από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας καθαριότητας, όσο και από άλλους Προϊσταμένους, του τύπου αν δεν συμμορφωθείτε με αυτά που σας λέμε θα έχετε συνέπειες. Χθες πληροφορήθηκα ότι σήμερα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας καθαριότητας θα καταθέσει έγγραφο στον Δήμαρχο, που θα αναφέρει ότι δεν θέλει στην καθαριότητα κανέναν από εμάς, κανέναν εργαζόμενο του πρώην τοπικού και νυν Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να μας κλείσουν το στόμα, να μην διαμαρτυρόμαστε για τίποτα. Αν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την αποκομιδή, με γειά τους με χαρά τους.

Στον Λίβα γινόταν για ένα χρονικό διάστημα διαχείριση των απορριμμάτων αλλά σήμερα η κατάσταση δεν είναι η πρέπουσα, είναι εκατομμύρια τα ποντίκια. Κοντεύει να γίνει ένας νέος Σκοπός.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς, ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε η Αντιπολίτευση, αλλά δεν θα μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Το σωματείο μας θα επισκεφθεί στην Αθήνα την ομοσπονδία μας, θα συζητήσουμε και μετά την συνάντηση αυτή θα καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: