Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Μπαξεβανάκης (Υφυπουργός Παιδείας, Βουλευτής Ηλείας, ΣΥΡΙΖΑ)

Τρ 21/02/2017


«Υποχωρήσαμε αλλά σε αντάλλαγμα φαίνεται ότι παίρνουμε ισοδύναμα μέτρα τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν γιατί για να μιλάμε πρέπει να έχουμε ρεαλιστικά στο τραπέζι όλα τα δεδομένα.

Χθες έγινε ένα βήμα που μένει να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται ούτε φυσικά να πανηγυρίζουμε αλλά ούτε και να είμαστε μεμψίμοιροι.
Έχει γίνει ένα βήμα, αλλά βεβαίως πρέπει να πούμε ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, καθώς όπως λέει και ο υπουργός οικονομικών, αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν ισχύει τίποτα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και ποιο θα είναι το ύψος των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια μετά το τέλος του μνημονίου. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι.

Είναι ενθαρρυντικές οι δηλώσεις του πρόεδρου του Euro group κ. Ντάισεμπλουμ, μίλησε για αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να μετατοπιστούμε από τις πολιτικές λιτότητας στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Αναγνωρίζουν δηλαδή έστω και με έμμεσο τρόπο ότι όλα αυτά τα χρόνια τα μέτρα της λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα εκτός του ότι έχουν περιθωριοποιήσει μεγάλα τμήματα του λαού μας δεν είχαν και αποτέλεσμα. Και αυτό είναι μία έμμεση παραδοχή από μέρους τους.

Ίσως είμαστε στο σημείο που αυτό το μείγμα πολιτικής αλλάζει και από μέτρα λιτότητας πάμε σε αλλαγές που θα είναι όπως λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιονομικά ουδέτερες. Αν δηλαδή έχουμε κάποια μέτρα επιβαρυντικά θα έχουμε και αντίστοιχα μέτρα ανακουφιστικά.

Είναι παράλογο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δημοκρατία το να δεσμεύει κανείς τις μελλοντικές γενιές με μέτρα που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί. Μα τα σημερινά δεδομένα λένε ότι δεν θα χρειαστεί, διότι και το 2015 και το 2016, πέραν πάσης προσδοκίας των ξένων, τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από τους στόχους. Ο μόνος που αμφισβητεί τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι το ΔΝΤ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχονται ότι η Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια υπερκάλυψε τους στόχους και προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, προβλέπουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Γίνεται ένας συμβιβασμός επειδή οι εταίροι μας θέλουν να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γίνεται μια συμφωνία παραλογισμού. Το ταμείο απαιτεί παράλογα πράγματα, οι ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτά δεν γίνονται αλλά επειδή θέλουν να είναι το ταμείο εντός του προγράμματος γίνεται μία συναλλαγή για να νομοθετήσουμε μέτρα που όλοι ξέρουν ότι δεν θα εφαρμοστούν γιατί η Ελλάδα πάει καλύτερα από τους στόχους. Πρόκειται για ένα θέατρο για να μείνει το ταμείο στο πρόγραμμα. Όλα αυτά έχουν ορίζοντα τις Γερμανικές εκλογές.

Όλοι ζούμε σε ένα θέατρο παραλόγου για να βρεθεί μία φόρμουλα να μείνει εντός του προγράμματος το ΔΝΤ. Και δυστυχώς ο πιο αδύνατος κρίκος η Ελλάδα αναγκάζεται να πάει σε συμβιβασμούς αυτού του τύπου που εάν έχουν όντος δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδενικό τότε πραγματικά θα πρόκειται για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα δεδομένα λένε ότι 2016 τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα και αποδείξαμε ότι την υπεραπόδοση των εσόδων, αυτή η κυβέρνηση την επέστρεψε στην κοινωνία, στα στρώματα που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εάν αυτό το πράγμα μπει στην τελική συμφωνία νομίζω ότι θα είναι ένα ακόμη στίγμα ότι από τις πολιτικές λιτότητας θα περάσουμε στις πολιτικές της αναδιανομής.

Έχουμε μια καταρχήν ουδέτερη συμφωνία που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν θα κλείνει προς τη μία η την άλλη πλευρά αισιοδοξώ ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από ότι σήμερα.

Οι σχέσεις του υπουργού παιδείας με την ηγεσία της εκκλησίας νομίζω είναι καλές, ίσως καλύτερες από κάθε άλλη φορά, αλλά βεβαίως υπάρχουν διαφορές δεν το κρύβουμε, αλλά το σχολικό πρόγραμμα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας, βεβαίως κάνουμε διάλογο με όλους αλλά το κράτος αποφασίζει και όχι η εκκλησία. Δεν ισχύει ότι υπάρχει κάποια όξυνση στις σχέσεις κράτους εκκλησίας αλλά βεβαίως υπάρχουν διαφορές και για αυτό συζητάμε.»