Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

Δημοτικό Συμβούλιο: Ξεκινήσαμε ελέγχο και διασταύρωση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών – Θα γίνει καταλογισμός αναδρομικά

Πε 11/07/2024«Επειδή Υπηρεσία που δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένη να το επαναλαβει, θα μιλήσω για την αποχέτευση της Ζακύνθου που είναι αρμόδια η ΔΕΥΑΖ της οποίας η καρδιά είναι ο βιολογικός που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994. Αποδέκτης του ορίστηκε ο χείμαρρος του Αγίου Χαραλάμπη.

Το 2010 είχαμε την τελευταία σημαντική αναβάθμιση του βιολογικού, έκτοτε και επί δεκατέσσερα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ δεν τηρούντο από το 2018.
Ο Πλάνος συνδέθηκε το 2002, το Τραγάκι το 2011 και η Κυψέλη το 2017, αλλά παρά την επιβάρυνση, κανείς δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του βιολογικού.  Το 2002 όλο το Τσιλιβί συνδέθηκε, ενώ συνδέθηκαν επιχειρήσεις εκτός περιβαλλοντικών όρων το 2011 σε Τραγάκι και Ακρωτήρι. Συνδέθηκε δε και επιχείρηση στη Λιθακιά. Όχι τώρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά εδώ και 8 χρόνια δεν υπάρχει μόνιμος διπλωματούχος χημικός μηχανικός στον βιολογικό.

Πράγματι είχαμε περιστατικό εκροής επεξεργασμένης αφρολάσπης επί τρεις ημέρες στον χείμαρρο Ξιφίτα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Έχουμε επί έναν μήνα μια προπαγάνδα χωρίς προηγούμενο, περί λυμάτων που έφυγαν από τον βιολογικό, ενώ πρόκειται για αφρολάσπη, δηλαδή επεξεργασμένη λυματολάσπη.
Έφτασε στο σημείο δικηγόρος, για δημιουργία εντυπώσεων, να ζητήσει από το δικαστήριο να μην πέφτουν ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι, κάτι που ούτως ή άλλως δεν γίνεται. Το δικαστήριο έπραξε το αυτονόητο, να δεχτεί το αίτημα. Ασφαλώς και δεν πρέπει να πέφτουν ανεπεξέργαστα λύματα από τον βιολογικό στο ποτάμι. Κάποια τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το δικαστήριο επέβαλε στη ΔΕΥΑΖ να αποζημιώσει τους έξι πολίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με 36 χιλιάδες ευρώ, κάτι το ψευδές. Αυτό λέγεται προπαγάνδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βιολογικός δέχεται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες λυμάτων. Όλο το καλοκαίρι του 2023 τέτοιες ποσότητες δεχόταν. Υπερφόρτωση του δικτύου δεν έχουμε για πρώτη φορά φέτος στην αρχή του καλοκαιριού, όπως κάποιοι λένε. Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΖ, καθημερινή υπερφόρτωση του δικτύου είχε καταγραφεί το 2023 και τότε είχε ενημερώσει επίσημα τον κ.Αρετάκη. Τι έκανε ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος; Δεν προσέλαβε επιστημονικό προσωπικό ποτέ αλλά έριχνε ο ίδιος με σωλήνα νερό στη δεξαμενή με τα λύματα.

Η Δημοτική Αρχή Αρετάκη δεν προχώρησε τις μελέτες αντικατάστασης των μηχανημάτων του βιολογικού που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Με ενέργειες του Βουλευτή Ζακύνθου, του Δημάρχου και δικές μου, καταφέραμε να μην χάσουμε τα χρήματα του έργου.

Ο κ. Αρετάκης βρήκε και μελέτη του 2018 για την αναβάθμιση των δικτύων του Πλάνου. Επίσης δεν έκανε τίποτα. Ταυτόχρονα άφησε χρέη ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στην εταιρία που μεταφέρει τη λυματολάσπη.

Ο κ. Τσουρουνάκης είχε προσλάβει ιδιώτη μηχανικό για να εκτιμήσει το δίκτυο του Πλάνου. Του παρέδωσε λίστα με τα συνδεδεμένα ξενοδοχεία, αλλά και με τα ξενοδοχεία που θα συνδέονταν. Τα γνωρίζει όλα αυτά και ο κ. Τσουρουνάκης.

Είκοσι οκτώ επιχειρήσεις τουλάχιστον συνδέθηκαν με αρνητικές όμως εισηγήσεις της υπηρεσίας.

Αυτοί που από το 2017 έως το 2019 συνδέθηκαν στο δίκτυο αποχέτευσης μηνύθηκαν από τον κ. Αρετάκη, ο οποίος όμως ούτε τη σύνδεση διέκοψε, ούτε πρόστιμο επέβαλε, ούτε και τέλη τους έβαλε να πληρώσουν.
Δεν έκανε καμία ενέργεια. Θυμίζω ότι ο κ. Αρετάκης, όπως έχει καταγραφεί σε απόφαση του Δ.Σ., προέτρεψε όσους είχαν συνδεθεί παράνομα στο δίκτυο, να έρθουν να συνεννοηθούν με την υπηρεσία ή με τον ίδιο προσωπικά.

Επιστημονικό προσωπικό δεν υπήρχε στον βιολογικό από το 2016. Το 2023 προσελήφθη ένας μηχανικός ο οποίος έναν μήνα πριν τις εκλογές, έκανε από μόνος του αυτοψία και ανέβασε στο σύστημα του Υπουργείου, δικά του μη πιστοποιημένα στοιχεία.

Έχουμε κάνει επισκευές σε αντλίες, έχουμε καθαρίσει τη δεξαμενή βοθρολυμάτων και όλα αυτά χωρίς προϋπολογισμό.
Εν μέσω της περιόδου με το πρόβλημα της εισροής πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης, προχωρήσαμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων του βιολογικού και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τη μελέτη της προμήθειας των νέων μηχανημάτων, ένα έργο ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή κάποιοι κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΖ, θα πω ότι ο ανάδοχος που θα προκύψει θα λειτουργεί για έξι χρόνια ο ίδιος τα νέα μηχανήματα που θα φέρει με κόστος επτά χιλιάδες ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνολικά 504 χιλιάδες ευρώ, ποσό για το οποίο ούτε ένα ευρώ δεν θα μετακυλήσει η υπηρεσία προς τον πολίτη.
Θεωρούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα έχουμε τον ανάδοχο αν δεν υπάρξουν ενστάσεις. Αν βρούμε και περαιτέρω χρήματα, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, μπορούμε να πάμε και σε τριτοβάθμια λειτουργία επεξεργασίας του βιολογικού.

Άμεσα θα κάνουμε τον καθαρισμό της γέφυρας Ξιφίτα. Δεν επικοινώνησα με κανέναν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Υγείας που έκαναν τους ελέγχους. Έχουμε συνεργασία με τη Περιφέρεια για εντομοκτονία στο σημείο της εκροής.

Κάνουμε συντήρηση μηχανημάτων, ενώ υπάρχει master plan αποχέτευσης από το Υπουργείο, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο και θα επανεξεταστoύμε περαιτέρω.
Θα προχωρήσουμε σε μελέτη επέκτασης του βιολογικού, ολοκλήρωση αποχέτευσης στην πόλη.

Το βασικό μας πρόβλημα είναι οι Αμπελόκηποι. Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή, οι λυματομεταφορείς που παίρνουν τα λύματα και τα πηγαίνουν στον βιολογικό δεν πληρώνουν ως ανταποδοτικά και μιλάμε για 300-400 λυματοφόρα τον χρόνο. Θα σχεδιάσουμε μελέτη δικτύου αποχέτευσης των Αμπελοκήπων.

Η ΔΕΥΑΖ έχει βρει 50 παράνομες παροχές συν πολλές άλλες που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, για τις 20 πρώτες ξεκίνησε η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων.
Στην διασταύρωση προς την Μπόχαλη στο σημείο «24 ώρες» βρήκαμε μια παράνομη σύνδεση, καλέσαμε την αστυνομία, καταγράφηκε το συμβάν, ενώ πήραμε και βίντεο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια από τη δικαιοσύνη.
Είχαμε καταγγελία από τον Πρόεδρο του Καλαμακίου για νερά από πισίνες που ρίχνονται σε χαντάκια με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσοσμία. Διαπιστώσαμε ότι δύο ξενοδοχεία το έκαναν αυτό.
Βρήκαμε παράνομες συνδέσεις στον Πλάνο, παράνομη σύνδεση επιχειρηματία σε παροχή άλλου επιχειρηματία που επίσης είχε παράνομα συνδεθεί.
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις παραβάσεις, υπάρχουν και δύο παραβάσεις ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά, στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Προς το παρόν δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους.

Ο κ. Τσουρουνάκης και η κα Μοθωναίου, λένε ότι ακόμα δεν έχουμε μάθει πως το πετρέλαιο εισχώρησε στο δίκτυο ύδρευσης. Έχουμε πει τι είχε γίνει, αλλά προκειμένου να το πιστέψουν όλοι, ζήτησα το πόρισμα του ΤΕΕ το οποίο όμως διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πατρών. Αναζητήσαμε και εκεί το πόρισμα και διαπιστώσαμε πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κ. Αρετάκη η οποία θα εκδικαστεί στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Σε ότι αφορά τα περιβόητα παράνομα ξενοδοχεία. Έχουμε στο νησί περίπου τριακόσια ξενοδοχεία. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων – ξενοδοχειακών κλινών που εμείς ως Υπηρεσία έχουμε καταγράψει ώστε να χρεώνουμε αναλογικά, με τις περιβαλλοντικές άδειες και τις τελικές οικοδομικές άδειες. Αυτός ο έλεγχος θα γίνει μετά από προτροπή του προέδρου του Σύλλογου Μηχανικών και της παράταξης “Δύναμη Ελπιδας”. Αν διαπιστώσουμε διαφοροποιήσεις θα γίνει ο σχετικός καταλογισμός αναδρομικά, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η ΔΕΥΑΖ δεν έχει το δικαίωμα από μόνη της να κάνει ελέγχους σε ξενοδοχεία. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι αρμόδια Υπηρεσία που μπορεί να κάνει έλεγχο για το αν το ξενοδοχείο έχει βιολογικό καθαρισμό, ή έχει σύνδεση με το αποχετευτικό, ή μεταφέρει λύματα στον βιολογικό.

Αποφάσισα να απαντώ γραπτώς στον καθένα για να αντιμετωπίσω την προπαγάνδα κατά της ΔΕΥΑΖ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο που μου εμπιστεύθηκε τη θέση του Προέδρου της επιχείρησης του δεκαέξι δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας για τη στήριξη και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΖ που παλεύουν για να σταθεί όρθια η επιχείρηση.»


Current track

Title

Artist

Background