Σπύρος Χαριάτης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Ζακύνθου

Εάν μέχρι 10 Μαΐου δεν έχουν βρεθεί λύσεις θα ξεκινήσουμε επίσχεση και στάση εργασίας

Πε 29/04/2021

«Πριν από δεκαπέντε μέρες καταγράψαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα πρωτοκολλήσαμε και τα στείλαμε στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Τουρκάκη, στον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, στην θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Μοθωναίου, στον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη και στην Εισαγγελέα Ζακύνθου. Κανείς εξ αυτών δεν έσκυψε να δει τα προβλήματα των εργαζομένων και ούτε με κάλεσαν από την Εισαγγελία για να καταθέσω.

Έχουμε συγκεκριμένα ζητήματα. Το πρώτο και το βασικότερο είναι το εργασιακό. Σήμερα λειτουργεί ένας νέος περιφερειακός ΦΟΣΔΑ και βάση της νομοθεσίας αυτοδικαίως μεταφέρονται οι εργαζόμενοι του πρώην τοπικού ΦΟΔΣΑ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Έχει γίνει μία μεταφορά του προσωπικού, υπάρχει μία κατάσταση τοποθέτησης των εργαζομένων στο επίσημο σύστημα «Εργάνη» που την έχω στα χέρια μου και διαπιστώνω ότι οι μισοί συνάδελφοι δεν υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση, δεν φαίνονται ότι εργάζονται πλέον στην καθαριότητα, υπάρχουν τεράστια λάθη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ εγώ έχω 18 χρόνια προϋπηρεσία, στην κατάσταση αυτή φαίνεται ότι εργάζομαι μόνο 4 χρόνια. Την επόμενη χρονιά που θα πρέπει να πάρω σύνταξη, τι θα γίνει. Τέτοια λάθη προϋπηρεσίας υπάρχουν πολλά και αν δεν διορθωθούν θα επηρεάσουν τα συντάξιμα χρόνια των συναδέλφων, επίσης υπάρχουν και προβλήματα μισθολογικά.

Μίλησα με τον Δήμαρχο και την κα Μοθωναίου, μίλησα πέντε-έξι φορές με τον κ. Ακτύπη και προχθές και με τον Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου κ. Γραφάκο, ο οποίος μου υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο έχει ετοιμάσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι του ΦΟΣΔΑ μεταφέρονται αυτοδικαίως στον οικείο Δήμο και ότι αυτή η ρύθμιση θα ψηφιστεί τον Ιούνιο. Αυτό και αναμένουμε γιατί κανείς από εδώ δεν έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Έχω κουραστεί 20 χρόνια να αγωνίζομαι για τα αυτονόητα.

Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο πανδημίας και ακόμα αγοράζουμε τις μάσκες μας. Δεν έχει περάσει κανείς από τον Δήμο να κάνει έναν ψεκασμό στις εγκαταστάσεις, μια απολύμανση, έναν καθαρισμό, μια μυοκτονία, μια απεντόμωση. Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε στο χώρο εργασίας μας μαζί με χιλιάδες ποντίκια, σε απαράδεκτες συνθήκες. Καλούμε όποιον Ζακυνθινό ενδιαφέρεται να έρθει στους Αμπελόκηπους για να διαπιστώσει ο ίδιος σε ποιες συνθήκες εργαζόμαστε. Τρία απορριμματοφόρα λειτουργούν σήμερα στα οποία εργάζονται διάφοροι συνάδελφοι με βάρδιες και δεν τα καθαρίζει κανείς, ούτε απολύμανση γίνεται.

Η γιατρός εργασίας του Δήμου κα Σπινθάκη και ο τεχνικός ασφαλείας, έχουν καταγράψει όλα αυτά τα προβλήματα, έχουν καταγράψει δεκάδες παρατηρήσεις βάση της νομοθεσίας που ισχύει, ενημερώνουν τον Δήμαρχο και μετά δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει νομοθεσία που επιβάλει ότι ο ειδικά ο εργαζόμενος που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας πρέπει να εμβολιάζεται και να του παρέχονται όλα τα είδη ατομικής προστασίας.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας κ. Τουρκάκη, του δώσαμε πίστωση χρόνου θεωρώντας ότι κάποια πράγματα θα βελτιωθούν, και πράγματι ο άνθρωπος προσπαθεί για το καλύτερο, όμως βρίσκει πάντα έναν τοίχο μπροστά του, τον Δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να χαλάσει ούτε ένα ευρώ. Έχει γίνει μια μελέτη για να γίνει τουλάχιστον απεντόμωση και μυοκτονία για να μην μας φάνε ζωντανούς τα ποντίκια τα οποία εκτός των άλλων έχουν προκαλέσει και τεράστιες ζημιές στα οχήματα. Αν κάποια οχήματα δεν είναι λειτουργικά σήμερα είναι γιατί τα τρωκτικά έχουν φάει τις ηλεκτρικές τους εγκαταστάσεις. Εξακολουθούμε και συγκεντρώνουμε σωρούς σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ, το οποίο δεν έχουν σκοπό να το επισκευάσουν για να το λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να δίνουμε τροφή στα τρωκτικά.

Στον Δήμο έχουν έρθει πάρα πολλά χρήματα για την πανδημία. Οφείλουν να πράξουν αυτά που η νομοθεσία προβλέπει. Ο Δήμος έχει παραλάβει χίλια rapid test και δεν έχει έρθει ούτε ένα σε εμάς. Ο υπεύθυνος COVID του Δήμου κ. Σπίνος, δεν ξέρει καν που είναι ο δρόμος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας μας.

Δεν τους ενδιαφέρει σε ποιες συνθήκες δουλέουμε, το μόνο που θέλουν είναι να μαζεύονται τα σκουπίδια για την δική τους προβολή, για να κάνουν καριέρα πολιτική και διοικητική. Δεν είμαστε ρομπότ, δεν ζητάμε χάρη και δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Επειδή κάποιοι λένε ότι πρόπερσι η αποκομιδή γινόταν κατ’ επιλογή και ότι κάποιοι συνάδελφοι τα παίρνανε, έχω πει και θα το ξαναπώ ακόμα μία φορά, όποιος έχει στοιχεία για τον οποιονδήποτε συνάδελφο που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, να πράξει αυτά που λέει η νομοθεσία.

Παρέδωσα σήμερα, για μία ακόμα φορά τα αιτήματα μας στον κ. Τουρκάκη, του μετέφερα την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, κάναμε μία συζήτηση και μου είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Δήμαρχο για κάποια πράγματα.

Είμαστε αποφασισμένοι ότι εάν μέχρι τις 10 Μαΐου δεν έχουν βρεθεί λύσεις, τουλάχιστον για τα θέματα υγιεινής και φροντίδας των εργαζομένων, θα ξεκινήσουμε τριήμερη επίσχεση εργασίας και αν μετά δούμε ότι δεν γίνεται τίποτα, θα πάμε σε καθημερινή τριήμερη στάση εργασίας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: