Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Υποψήφιος Βουλευτής Ζακύνθου

Έχουμε μπροστά μας μια νέα άδεια κάλπη – Ζητώ από τους συμπολίτες μου να επαναλάβουν την στήριξη τους στη ΝΔ – Νέα Δημοκρατία ή ακυβερνησία

Δε 12/06/2023«Οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές αξιολόγησαν τα τέσσερα χρόνια προσπάθειας για την επιλυση των προβλημάτων του νησιού, από έναν Βουλευτή που είχε πραγματικά την έδρα του στη Ζάκυνθο, που ήταν παρών στο νησί τέσσερεις ημέρες την εβδομάδα, που άκουγε τα προβλήματα των συμπολιτών του. Αξιολογήθηκαν μια σειρά έργων, αλλά και ο προγραμματισμός της επόμενης τετραετίας για τα μεγάλα έργα υποδομών που χρειάζεται το νησί. Οι πολίτες αναγνώρισαν τον αγώνα μου. Το αποτέλεσμα που προσωπικά έλαβα σημαίνει μια σαρωτική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ευθύνη για να λυθούν τα προβλήματα.

Θεωρώ ότι θα έχουμε αυτοδυναμία στις εκλογές που έρχονται. Από εκεί και πέρα, ο πολιτικός μας λόγος προσαρμόζεται και βάση των δηλώσεων που ακούμε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης λέει ότι ακόμα και 149 Βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν θα συνεργαστεί με τίποτα μαζί της; Όπως και να έχει δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έθετε βέτο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Όταν είσαι το τρίτο κόμμα και μάλιστα με μια διαφορά τριάντα μονάδων από το πρώτο κόμμα, δεν θέτεις όρους. Με ακροδεξιά μορφώματα δεν θα συνεργαστούμε.

Ζητάμε από τον λαό να ψηφίσει ΝΔ για να έχει μια σταθερότητα η χώρα, να έχει η ΝΔ μια ισχυρή αυτοδυναμία. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι ο δρόμος της ΝΔ και ο άλλος της ακυβερνησίας. Ο λαός επέλεξε τον ρόλο του καθενός. Ο λαός είπε τέρμα στη τοξικότητα, αξιολόγησε θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν πείθει η αντιπολίτευση, δεν πείθει κανέναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι στις επικείμενες εκλογές θα ανέβει και άλλο το ποσοστό της ΝΔ και θα υποχωρήσει περαιτέρω το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε μπροστά μας μια νέα άδεια κάλπη. Δεν έχει τελειώσει κάτι, όλα είναι από την αρχή. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να επαναλάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους προς τη ΝΔ.

Την επόμενη τετραετία, πρέπει να προχωρήσει το master plan του λιμανιού για να λύσουμε το πρόβλημα του λιμανιού. Πρέπει να  τοποθετήσουμε τέσσερις 60μετρες πλωτές προβλήτες εντός του λιμανιού για να δημιουργήσουμε τις υποδομές για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής. Αρχικά θα τοποθετηθεί η πρώτη πλωτή προβλήτα και αφού γίνει εκβάθυνση του λιμανιού θα τοποθετηθούν και οι άλλες τρεις. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει το θέμα της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στον μόλο του Αγίου Νικολάου. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας για να έχουμε ανάπτυξη.
Σχετικά με τη θέση της προβλήτας έχω να πω ότι όλοι οι επιστήμονες έλεγαν πως πρέπει να γίνει στον μόλο του Αγίου Νικολάου.
Ο αείμνηστος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Διονύσης Μυλωνάς, έκανε την προμελέτη για την χωροθέτηση της Μαρίνας ζητώντας από τον μελετητή να προσδιορίσει την καταλληλότερη θέση στην ακτογραμμή από το Κρυονέρι μέχρι και το Κερί. Ο Μόλος του Αγίου Νικολάου ήταν η θέση η οποία υποδείχτηκε ως η βέλτιστη. Στη συνέχεια το ίδιο πρότεινε και η μελετήτρια του Μάστερ Πλάν κα Φράγκου. Το ίδιο είχε προτείνει και ο αείμνηστος Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Άκης Ζήβας. Την ίδια απόφασή έλαβε και το  Περιφερειακό Συμβούλιο επί θητείας Θοδωρή Γαλιατσάτου. Κι όμως, ενώ κάποιοι πήγαν στην ΕΣΑΛ με αυτές τις εισηγήσεις άλλαξαν τη θέση της προβλήτας για να υλοποιηθεί στον μόλο του Αγίου Διονυσίου.

Την επόμενη τετραετία πρέπει να λυθεί το θέμα της ύδρευσης και να γίνουν μεγάλα έργα για την αποχέτευση. Ο νυν βιολογικός δεν φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τα λύματα 200 χιλιάδων κατοίκων, επαρκεί μόνο για την πόλη. Πρέπει να γίνει ένας τριτοβάθμιος βιολογικός ώστε να επεξεργάζεται τα λύματα μετά την επεξεργασία τους από τον σημερινό βιολογικό, αφού βέβαια αυτός αναβαθμιστεί. Το μάστερ πλάν της αποχέτευσης στη Ζάκυνθο είναι ένα τεράστιο έργο, του οποίου μόνο η μελέτη κοστίζει 4,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Δεν έχει νόημα να είμαι Βουλευτής Ζακύνθου αν δεν γίνει αυτό το έργο.
Πρέπει κάτι να κάνουμε και για την περιοχή του Τσιλιβή. Εκεί το πρόβλημα με τα λύματα είναι τεράστιο. Εγκαλούσε εμένα ο κ. Αρμένης για τα τέσσερα χρόνια θητείας μου ως Βουλευτής, αλλά ξέχασε ότι ο ίδιος επί σειρά ετών θήτευσε στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έκανε κανείς τίποτα.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ζάκυνθο όταν κυβέρνησε τη χώρα; Τοποθέτησαν τέσσερεις πυλώνες φωτισμού στο Εθνικό Στάδιο και μια γέφυρα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Τίποτα άλλο.

Την τετραετία που έρχεται πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάπτυξης. Σαφώς για την λύση των προβλημάτων, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι υποψήφιοι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους για τα σοβαρά προβλήματα των υποδομών του νησιού. Δεν είναι κομματική υπόθεση οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν δω ότι το πρόγραμμα κάποιου υποψηφίου δεν είναι σωστό σε κάτι, θα του το πω. Από εκεί και πέρα ο κάθε υποψήφιος θα κριθεί στις κάλπες.

Τώρα εφαρμόζεται για το Ναυάγιο η μελέτη του κ. Λέκκα που συντάχτηκε το 2018. Έχουμε τοποθετήσει πέντε λιμενικούς και έναν επικεφαλής στον λιμενικό σταθμό Βολιμών που θα διαθέτει και δικό του σκάφος. Η καθυστέρηση, οφείλεται στο ότι το κτήριο που θα στεγαστεί ο λιμενικός σταθμός ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, εκχώρησε για 99 χρόνια στο υπέρ ταμείο δημόσιες εκτάσεις. Επί ενάμιση χρόνο παλεύουμε με το ΤΑΙΠΕΔ να έρθουμε σε συμφωνία. Όταν λυθεί αυτό το θέμα τότε θα υπάρχει διαθέσιμη η δύναμη που απαιτείται για να γίνεται ο έλεγχος στο Ναυάγιο. Πέραν των λιμενικών που θα υπάρχουν στο Ναυάγιο, η Περιφέρεια αναμένεται να τοποθετήσει και εταιρία σεκιούριτι.

Ήμουν σαφέστατος για το θέμα της αγοραπωλησίας στα ορεινά, ήμουν ξεκάθαρος και εντός της Βουλής. Κάποιοι έπαθαν εμπλοκή με αυτό γιατί δεν το περίμεναν. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την αγοραπωλησία. Προσπάθησαν κάποιοι να εμπλέξουν τη ΝΔ σε αυτή την υπόθεση την οποία ως γνωστόν διαχειρίστηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σαγιάς και ο κ. Πιτσιόρλας. Ακόμα έχω τα e mail που μου έστελνε ο υποψήφιος Βουλευτής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Ξένος, με τα οποία έλεγε διάφορα για τους Σαγιά και Πιτσιόρλα. Βέβαια τώρα που μεταπήδησε σε άλλο κόμμα, έχει ξεχάσει τα όσα μου έστελνε. Η Εκκλησία, εν μέρει, πήγε να συνομολογήσει με αυτούς που επιχείρησαν να κλέψουν την περιουσία της.

Η Εκκλησία προσπάθησε να βγει στο μπαλκόνι στις εκλογές, αλλά την εμπόδισε ο καιρός, που δεν λέει να καλοκαιριάσει. Σε κάθε περίπτωση εμείς τιμούμε τον θεσμικό ρόλο της Εκκλησίας, δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε σε κόντρα με την Εκκλησία.

Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε τεράστια προβλήματα με το ΕΚΑΒ στη Ζάκυνθο, με το ζόρι έβγαινε μία βάρδια. Τώρα έχουμε μια οργανωμένη κατάσταση, με δύο και τρεις βάρδιες καθημερινά, καθώς και με μια σωστή συνεργασία με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα. Θα γίνουν τομές, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ. Πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί των γιατρών και αυτό είναι που θα βοηθήσει και το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Δεν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τις ΔΕΥΑ που να τον ξέρει ο Δήμαρχος και όχι εγώ. Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, ούτε προκύπτουν συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ ή δημιουργία Περιφερειακού φορέα ΔΕΥΑ. Δεν με βρίσκουν σύμφωνο τα όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος και του το είπα. Περισσότερο αναστάτωση δημιουργείς με τέτοια λεγόμενα, παρά λύνεις προβλήματα. Ακόμα και να πεις ότι θέλεις να καταργήσεις την ΔΕΥΑΖ, πρέπει να έχεις και ένα πλάνο. Άλλωστε αυτό θα πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω και δεν νομίζω, να υπάρχει και το νομικό πλαίσιο για να κάνεις κάτι τέτοιο. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι έκλεινε η ΔΕΥΑΖ και μεταφερόταν στον Δήμο, οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.

Επικοινώνησα με το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία για το θέμα της παραμονής κάποιων Ρομά στο χώρο της Μαρίνας δίπλα στο λιμάνι. Δεν έχουμε τίποτα με τους Ρομά αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές για να φιλοξενούνται σε αυτό το χώρο τόσοι άνθρωποι, εντός αστικού ιστού, στην ύπαιθρο, χωρίς τουαλέτες. Είναι θέμα υγιεινής και των ίδιων. Το Λιμενικό Ταμείο θα κάνει έγγραφο για το πρόβλημα που υπάρχει. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα, να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι, που θα πληροί τουλάχιστον τα στοιχειώδη για την υγιεινή. Προφανώς και δεν μπορείς να εφαρμόσεις βία για την απομάκρυνσή τους.»


Current track

Title

Artist

Background