Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Τσουρουνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Επιτροπής Ναυαγίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά

Είμαι ενεργός πολίτης, ενδιαφέρομαι για το Δήμο – Συλλογική απόφαση της παράταξης ο επικεφαλής

Δε 7/11/2022«Μου προκαλεί εκτύπωση ότι ο Δήμαρχος στην ανακοίνωσή του επιτίθεται στο πρόσωπό μου. Ως ενεργός πολίτης, νοιάζομαι για το τόπο μου και στο παρελθόν προσπάθησα σε πολλά πράγματα να συνεργαστώ μαζί του, όχι για να τον εξυπηρετήσω προσωπικά, αλλά για να κάνω καλό στη Ζάκυνθο. Τον είχα βοηθήσει τα μέγιστα για τους ναυαγοσώστες, όπως και βοήθησα προσωπικά για να στηθούν κάποιες γαλάζιες σημαίες στις παραλίες μας. Επίσης είχα δώσει στον κ. Αρετάκη όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργήσει οργανισμό τουρισμού, όπως υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όμως τίποτα δεν έγινε.

Δεν έχω προσωπική διαφορά με τον Δήμαρχο, σεβόμενος το ρόλο μου ως Δημοτικός Σύμβουλος και πάντα μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια έχω ασκήσει καλοπροαίρετη κριτική απέναντί του. Προτείνω στον κ. Αρετάκη να μην ασχολείται πλέον με το πρόσωπό μου.

Είμαι μέλος της Επιτροπής Ναυαγίου ως εκπρόσωπος των ξενοδόχων, έχω κάνει μεγάλες προσπάθειες για να γίνουν αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα σαράντα χρόνια και παραδέχομαι ότι έχουν γίνει και λάθη. Τα καταφέραμε όμως σε μεγάλο βαθμό. Από τα συνολικά 2,7 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν με σκοπό να διατεθούν για την αξιοποίηση του Ναυαγίου, μέχρι τώρα δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ, εκτός ίσως για κάποιες μελέτες. Ούτε η εταιρία φύλαξης έχει πληρωθεί, έχουν συναφθεί δύο συμβάσεις, η πρώτη ύψους 35 χιλιάδων ευρώ για τον πρώτο μήνα της φύλαξης που ξεκίνησε μέσα Ιουλίου και η δεύτερη για την κάλυψη μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. Το συνολικό κόστος της φύλαξης είναι περίπου εκατό χιλιάδες ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τρεισήμισι μήνες και με ωράριο εργασίας δώδεκα έως δεκατεσσάρων ωρών την ημέρα, απαιτήθηκαν περίπου είκοσι εργαζόμενοι για την κάλυψη 15 θέσεων, και συμπεριλάβει και ένα εύλογο εργολαβικό κέρδος, δεν μιλάμε και για κανένα τρελό ποσό.

Η Επιτροπή Ναυαγίου, πριν αποφασίσει για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τη φύλαξη, δια μέσω της τότε Προέδρου της κας Διονυσοπούλου, είχε ζητήσει από το κάθε μέλος, εμένα, τον κ. Μαρινάκη εκπρόσωπο του Δήμου, τον κ. Τσίπηρα εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου και την κα Κράτσα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, να προτείνει τρεις εταιρείες φύλαξης. Πρότεινα αν απευθυνθούμε κατά βάση σε Ζακυνθινές εταιρείες, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι. Επειδή τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής δεν πρότειναν κάποια εταιρεία, το Υπουργείο δέχτηκε τη δική μου πρόταση. Προσκομίστηκαν στο Υπουργείο οι προσφορές και από τις τρεις εταιρείες και μόνο η 3η κατά σειρά βρήκε τους είκοσι εργαζόμενους που χρειαζόμασταν και έτσι ανέλαβε τη φύλαξη. Αν δεν είχα καταθέσει πρότασή, δεν θα υπήρχε φύλαξη στο Ναυάγιο. Είναι επίσης γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις για το Ναυάγιο, τόσο εγώ, όσο και άλλοι, καλύψαμε τα κενά του Δήμου και του κ. Αρετάκη.

Τη νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων στη καθαριότητα, την ανέλαβε χωρίς αμοιβή και αυτό είναι προς τιμήν του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιατράς. Προσωπικά κάλυψα το κόστος για τα παράβολα. Αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά και θεώρησα χρέος μου να σταθώ δίπλα τους. Για το ότι περίπου τριάντα άνθρωποι δειπνήσαμε στο ξενοδοχείο μου δεν θα απολογηθώ. Όπως και δεν θα ρωτήσω τον κ. Αρετάκη ποιον θα φιλοξενήσω σπίτι μου. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Σε ότι αφορά τα τέλη αποχέτευσης, ας κάνει έναν λογαριασμό ο Δήμαρχος, πόσα χρήματα εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΖ από το αποχετευτικό δίκτυο Πλάνου. Είναι περίπου 700 χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για ένα δίκτυο που κατασκευάστηκε πριν είκοσι χρόνια από επιχειρηματίες της περιοχής, και παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρισθεί από τη ΔΕΥΑΖ, παρότι δεν έχει επεκταθεί και αναβαθμιστεί για να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες, η ΔΕΥΑΖ εισπράττει από αυτό. Που πάνε αυτά τα χρήματα; Έχει ευθύνες για αυτό το δίκτυο ο κ. Αρετάκης, όπως και προηγούμενοι Δήμαρχοι.
Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, ο Δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη για να τα εισπράξει. Για όποιο ξενοδοχείο δεν πληρώνει Δημοτικά τέλη, ο κ. Αρετάκης οφείλει να ακολουθήσει τη προβλεπόμενη διαδικασία, να βεβαιώσει την οφειλή στην Εφορία και να απαιτήσει το οφειλόμενο ποσό. Να του θυμίσω βέβαια ότι αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά.

Επειδή ο Δήμαρχος λέει ότι έχει καθαρίσει όλα τα χωριά, ας έρθει στον Αλυκανά να δει ότι στο δρόμο υπάρχουν τρία με τέσσερα φορτηγά σκουπίδια.

Ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι το έργο των νέων σφαγείων είναι ένα έργο οδοντογλυφίδα, το οποίο θα ολοκλήρωνε σε ένα εξάμηνο. Από τότε έχουν περάσει πέντε εξάμηνα και ακόμα το περιμένουμε.

Πρέπει να μας πει ο κ. Αρετάκης πόσες μελέτες έχει ετοιμάσει, όχι τεχνικά δελτία αλλά μελέτες, για να μπορέσει ο Δήμος μας να αρπάξει την ευκαιρία και να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να κατασκευάσουμε τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη το νησί.

Έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα για το πρόσωπό μου, περί ενδιαφέροντος μου για τη θέση του Δημάρχου. Σαν ενεργός πολίτης αυτού του τόπου εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά και σαν Δημοτικός Σύμβουλος που αποσκοπεί στο καλό της Ζακύνθου, βεβαίως και ενδιαφέρομαι να θέσω υποψηφιότητα για τον Δήμο. Ανήκω όμως σε μια ενεργή παράταξη, στην οποία συζητάμε τα πάντα, έχουμε καταθέσει προτάσεις, έχουμε θέσεις και αρχές και η όποια απόφαση για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι συλλογική. Θεωρώ ότι μια λογική χρονική στιγμή για να ανακοινώσει κάποιος την υποψηφιότητά του θα είναι μετά τα Χριστούγεννα.

Οι Ζακυνθινοί δεν πρέπει να πάνε στην κάλπη για να καταψηφίσουν, αλλά με λογική και σύνεση, να ψηφίσουν αυτόν που θεωρούν ότι έχει τα προσόντα και μπορεί να προσφέρει, χωρίς να κοιτάξουν κομματική ταυτότητα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background