Current track

Title

Artist

Background

Παναγιώτης Χαϊκάλης
Πρώην συμβασιούχος υπηρεσίας καθαριότητας Δήμου

Είμαστε αυτοί που οδηγώντας σάπια απορριμματοφόρα βάλαμε πλάτη για να μαζεύονται τα σκουπίδια

Δε 5/12/2022


«Εμείς οι συμβασιούχοι είμαστε οι αδικημένοι της τελευταίας πενταετίας. Είμαστε αυτοί, που έβαλαν πλάτη για να μαζεύονται τα σκουπίδια οδηγώντας τα σάπια οχήματα του κ. Αρετάκη. Τώρα ο Δήμαρχος πρέπει και να κάνει κάτι για εμάς.

Από την εποχή του Ιανού εργαζόμουν ως οδηγός στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με σύμβαση ορισμένου χρόνου η οποία ανανεωνόταν την διάρκεια της πανδημίας. Οδηγούμε ακατάλληλα απορριμματοφόρα, με φθαρμένα λάστιχα, χωρίς φάρο, χωρίς πυροσβεστήρα. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου, ασφαλώς και γνωρίζαμε ότι οι συμβάσεις μας θα έληγαν όμως ελπίζαμε ότι θα ανανεωνόταν για μία ακόμα φορά, καθώς εξυπηρετούσαμε πάγιες ανάγκες. Την τελευταία φορά εργαστήκαμε με τετράμηνες συμβάσεις και όπως ενημερωθήκαμε δεν είχαμε δικαίωμα να μετέχουμε στη διαδικασία για να προσληφθούμε με τη νέα δίμηνη σύμβαση του Δήμου. Απευθυνθήκαμε στη δικαιοσύνη, αναφέραμε ότι έχουμε αποκτήσει εμπειρία σε μια πολύ δύσκολη δουλειά, στην αποκομιδή, και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουμε στον Δήμο, ζητώντας μια τρίμηνη έστω παράταση των συμβάσεων μας. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο. Έχουμε οικογένειες και αγωνιούμε για το πως θα τις θρέψουμε τώρα που μείναμε χωρίς δουλειά.

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Σπίνος είπε ότι οι 39 συμβασιούχοι των οποίων έληξαν οι συμβάσεις θα προσληφθούν από τον ιδιώτη στον οποίο θα ανατεθεί η αποκομιδή, και μάλιστα με καλύτερες αποδοχές από αυτές που είχαν στον Δήμο. Πως θα γίνει αυτό; Ποιος ιδιώτης θα δώσει το ανθυγιεινό επίδομα που δικαιούμαστε και παίρναμε ως εργαζόμενοι του Δήμου; Δεν έχουμε μιλήσει με κανέναν από τη Δημοτική Αρχή αλλά γνωρίζω ότι ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης ενδιαφέρθηκε για εμάς, κάνοντας παρέμβαση στη Βουλή.

Υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν ποιοι από εμάς τους συμβασιούχους θα δουλέψουν στον ιδιώτη. Οι πληροφορίες που έχω, λένε ότι τηλεφωνικά παρεμβαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Χαριάτης ο οποίος επιλέγει ποιος εργαζόμενος θα προσληφθεί από τον ιδιώτη και ποιος όχι. Λειτουργεί σαν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ Δημοτικής Αρχής και ιδιώτη. Ο κ. Χαριάτης δεν είναι διευθυντής προσωπικού, είναι Πρόεδρος εργαζομένων, συνδικαλιστής και θα έπρεπε να λειτουργεί προς το συμφέρον των εργαζομένων. Αφού δημοσίως ισχυρίζεται ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης, πως είναι δυνατόν να λειτουργεί έτσι; Πραγματικά δεν θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έχω την ενημέρωση ότι ο ιδιώτης εργολάβος που θα αναλάβει την αποκομιδή, δεν θα προσλάβει οδηγούς. Μαθαίνω επίσης ότι ο Δήμος καλεί τους μόνιμους που βρίσκονται σε άδεια, να επιστρέψουν στην δουλειά για να καλύψουν τις θέσεις.

Ο Δήμους χρωστά σε μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους έως και τριάντα μέρες ρεπό, καθώς το καλοκαίρι όλοι έβαλαν πλάτη για να μαζεύονται τα σκουπίδια, δουλεύοντας ασταμάτητα. Οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι ακόμα και τώρα το χειμώνα καθώς οι μόνιμοι παίρνουν τώρα τις άδειες τους.

Είχαμε εδώ και πολύ καιρό καταλάβει ότι πάμε προς ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, αφού ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Τουρκάκης, έβρισκε μονίμως πόρτες κλειστές.

Αν θέλει ο κ. Σπίνος να λέγεται κύριος Αντιδήμαρχος, θα πρέπει να φροντίσει ώστε ο ιδιώτης να προσλάβει και τους 39 συμβασιούχους που έχασαν τη δουλειά τους.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: