Current track

Title

Artist

Background

Χάρης Θεοχάρης
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ

H αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πραγματική καθημερινότητα και επιλέγει ένα πεδίο φανταστικών υποθέσεων

Τρ 9/08/2022«Ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα και ο Πρωθυπουργός χθες έδωσε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, λειτουργώντας με έναν υπεύθυνο ορθολογικό τρόπο και σωστή μεθοδολογία. Έκανε αλλαγές σε πρόσωπα όπου χρειάζεται, είδατε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ κυρίως εστιάζει στις θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Αυτές οι αλλαγές θα μας επιτρέψουν να μην ξανασυμβούν, ή εν πάση περιπτώσει, να μην συμβούν με την ίδια λογική και την ίδια ένταση τα προβλήματα τα οποία μας ενοχλούν. Είναι προφανές ότι υπήρξαν δυσλειτουργίες, για αυτό υπήρξε και η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού και οι αλλαγές αυτές θα ενισχύσουν το πλαίσιο εποπτείας προς το καλύτερο.

Η ΕΥΠ παίζει έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, έχει αποδείξει την αξία της και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια έχει παίξει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις πολλαπλές κρίσεις με την γείτονα χώρα.

Αν ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη θα στάθμιζε το κατά πόσον οι όποιες αιτιάσεις σε τεχνικό και δικαστικό επίπεδο κρίθηκαν επαρκείς για να ξεκινήσει η παρακολούθηση. Θα στάθμιζε τις πολιτικές προεκτάσεις και τον κίνδυνο που θα προκαλούσε, σε σχέση με την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και μάλιστα κάποιου ο οποίος κινείται για να γίνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος της χώρας.
Η σημερινή περίοδος είναι δύσκολη, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των κομμάτων και τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, ούτε μία εισαγγελέας, ούτε η ΕΥΠ μπορούσε να κρίνει. Άρα το θέμα είναι και βαθιά πολιτικό και για αυτό το λόγο θα επενέβαινε ο πρωθυπουργός με μια στάθμιση όλων των δεδομένων.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, είπε ότι το Predator δεν χρησιμοποιείται από καμία Αρχή. Να μην μπερδεύουμε δύο ζητήματα, την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, για την οποία θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί αρμοδίως ο πρωθυπουργός, με την υποτιθέμενη χρήση του Predator η οποία δεν υπάρχει.

Στην χώρα μας υπάρχουν αρμόδιες αρχές που ερευνούν, όπως η Αρχή Διαφάνειας η οποία κατέληξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να δείχνει χρήση του Predator σε καμία περίπτωση. Προφανώς προσωπικά εγώ δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορέσω να αντικρούσω τη μία η την άλλη θέση αλλά μπορώ να αναφερθώ στα αποτελέσματα των ερευνών και στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Όταν η ΕΥΠ κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι παρακολούθησης κάποιου προσώπου τότε ζητάει την έγκριση του εισαγγελέα ο οποίος αξιολογεί τα στοιχεία και κατά πόσο αυτά είναι σαφή και επαρκούν για να νομιμοποιείται η παρακολούθηση. Αλλά ακόμα και αν η ΕΥΠ κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι παρακολούθησης ενός πολιτικού αρχηγού και ο εισαγγελέας δώσει την έγκριση του, ο Πρωθυπουργός μπορεί να απαγορεύσει στην ΕΥΠ την παρακολούθηση, για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Ο εισαγγελέας μπορεί να εγκρίνει κάποια παρακολούθηση, γιατί θεωρεί ότι επιτρέπεται δεοντολογικά και δικαιολογείται για το δημόσιο συμφέρον, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον εισαγγελέα να σταθμίζει τις πολιτικές προεκτάσεις συγκεκριμένων παρακολουθήσεων. Αυτές τι πολιτικές προεκτάσεις τις λαμβάνει υπ’ όψη της η πολιτική ηγεσία και για αυτό δίνει την αντίστοιχη εντολή στην ΕΥΠ. Είναι πολύ διαφορετικό να δώσεις εντολή για να γίνει μια παρακολούθηση από το να την σταματήσεις και εδώ σήμερα, δεν μιλάμε για το πρώτο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά που συζητάμε, εμπίπτουν στο επίπεδο της Εθνικής Ασφάλειας και είναι απολύτως απόρρητα. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα και προσωπικά δεν έχω την διαβάθμιση που χρειάζεται για να έχω ενημέρωση αν και ποια πρόσωπα, πολιτικά ή μη, παρακολουθούνται. Η δουλεία του νέου αρχηγού κ.Δεμίρη είναι ακριβώς αυτή, να αναβαθμίσει την ΕΥΠ αφού εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ποιους παρακολουθεί και για ποιο λόγο.

Οι Εθνικές Εκλογές θα είχε νόημα να γίνουν σε μία περίοδο ομαλότητας και κατά την άποψή μου, ειδικά όχι τώρα, σε μια περίοδο τεχνητής όξυνσης των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Σε μια φάση που μετά από δεκαπέντε μήνες ο πληθωρισμός πέφτει, την στιγμή που τα πράγματα βελτιώνονται και η οικονομία προχωράει καλύτερα, εμείς αντί να συζητάμε όλα αυτά, συζητάμε για μία τεχνητή πόλωση, για υποτιθέμενες παρακολουθήσεις και κατασκόπους πράγμα που προέρχεται κυρίως από την έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης η οποία δεν μπορεί να χτυπήσει την κυβέρνηση στο πεδίο της πραγματικής ζωής, οπότε την χτυπάει σε ένα φανταστικό πεδίο παρακολουθήσεων.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background