Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Ροδάνθη Σπινθάκη
Γιατρός Εργασίας Δήμου

Η ανικανότητα του Αντιδημάρχου κ. Σπίνου, μετουσιώνεται σε δική μου ανικανότητα

Πε 29/09/2022


«Το θέμα των μη εμβολιασμών των εργαζομένων στην καθαριότητα, είναι μόνο ένα κομμάτι των όλων προβλημάτων. Η ανικανότητα ενός Αντιδημάρχου, του κ. Σπίνου, μετουσιώνεται στην δική μου ανικανότητα. Στο σπίτι του κρεμασμένου κ. Σπίνο, δεν μιλάνε για σχοινί.

Επανειλημμένως έχω επισημάνει όλα τα ζητήματα στον κ. Σπίνο. Ήθελε ως πολιτικός προϊστάμενος να έχει άποψη για όλα, όμως αυτός που εισηγείται είναι ο γιατρός εργασίας. Αυτό ουδέποτε το κατάλαβε ο κ. Σπίνος. Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην καθαριότητα, εκπροσωπεί μια ομάδα υψηλής όπως λέμε επικινδυνότητας, βαθμού άλφα, λόγω της εργασίας που κάνουν. Στην ίδια ομάδα ανήκουν και οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Πρασίνου, στα Σφαγεία, στα Κοιμητήρια, οι σχολικές καθαρίστριες και όλοι οι οδηγοί οχημάτων. Αντίστοιχα οι διοικητικοί υπάλληλοι ανήκουν στην ομάδα επικινδυνότητας βαθμού γάμα. Ανάλογα με την ομάδα προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες σε επίπεδο υγειονομικής προστασίας.

Όλες μου οι υποδείξεις καταγράφονται σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο, και μάλιστα έχουν επιβεβαιωθεί από ελέγχους του ΣΕΠΕ. Ενημέρωσα έγκαιρα ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, αλλά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε η σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου. Δεν υπήρχε η σχετική πρόβλεψη στο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου για την κάλυψη των ιατρικών εξετάσεων, για τα εμβόλια και τον εφοδιασμό των φαρμακείων του Δήμου. Ο νόμος λέει πως αν μια επιχείρηση, όπως ο Δήμος, απασχολεί πάνω από εκατό εργαζόμενους, πρέπει να έχει πλήρες ιατρείο εργασίας, με γιατρό εργασίας και επισκέπτρια υγείας, δηλαδή με βοηθητικό προσωπικό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ιατρείο του Δήμου ήταν στις σκάλες. Κάποια στιγμή μου παραχωρήθηκε το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως εκδιώχθηκα από εκεί καθώς ήθελε να χρησιμοποιεί τον χώρο ο κ.Σπίνος για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Έτσι μου παραχώρησαν έναν μικρό ακατάλληλο χώρο για ιατρείο εργασίας στον ΕΟΤ, στον οποίο έχω τοποθετήσει δικά μου έπιπλα για να είναι στοιχειωδώς λειτουργικός, δεν έχω βέβαια εξεταστικό κρεββάτι και ίντερνετ. Αισθανόμουν ότι με αντιμετωπίζουν σαν γουρούνι, δεν είχα ούτε καν αντισηπτικό, εκλιπαρούσα για να μου δώσουν χαρτί και στυλό.

Πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φαρμακείο σε κάθε δημοτικό κτήριο και φορητό φαρμακείο σε κάθε όχημα του Δήμου. Ζητούσα τον κωδικό, το κονδύλι για τη συγκεκριμένη δαπάνη και δεν υπήρχε. Οι εργαζόμενοι υψηλής επικινδυνότητας, οφείλουν να εμβολιάζονται και να κάνουν εξετάσεις με δαπάνη του εργοδότη. Υπάρχει ο σχετικός κωδικός; Το έχει προβλέψει αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σπίνος, που είναι και γιατρός; Η απάντηση είναι πως όχι.

Φτάσαμε στον μήνα Μάρτιο όπου σε μια συνάντηση με παρόντες τους Αντιδημάρχους, και τον τότε διευθυντή της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Τουρκάκη, καθώς και εργαζόμενους, όλοι δεσμεύτηκαν πως θα υπάρξει μέριμνα ώστε από το «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνταγογραφηθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις των εργαζομένων για να προχωρήσουμε στους ανάλογους εμβολιασμούς. Ακόμα περιμένουμε.

Αναρωτιέμαι, δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε από την έκθεση ελέγχου του ΣΕΠΕ ο κ. Σπίνος; Πως μπορεί να ισχυρίζεται διάφορα, όταν το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο οποίο έχει καταγράψει τα πάντα;

Είμαι περήφανη γιατί εισπράττω σεβασμό από τους εργαζόμενους του Δήμου. Καλώ τον κ. Σπίνο να διαβάσει την τελευταία ανακοίνωση των εργαζομένων και να τον ρωτήσω αν αισθάνεται περήφανος ο ίδιος.

Σήμερα λήγει η σύμβασή μου στον Δήμο. Για χάρη των εργαζομένων, συμμετείχα στον διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης του γιατρού εργασίας με μια εξευτελιστική προσφορά, η οποία ήταν και η μοναδική που κατατέθηκε. Δεν γνωρίζω όμως τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή. Μαθαίνω ότι ο κ. Σπίνος μίλησε για αλλαγή σελίδας. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν θα είμαι γιατρός εργασίας του Δήμου, θα είμαι γιατρός του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος, παρουσία και άλλων προσώπων, μου ζήτησε να υπογράψω και να καταθέσω ένα έγγραφο για να παραμείνω στη θέση μου. Δεν το δέχτηκα γιατί δεν είναι ηθικό. Είμαι δίκαιος άνθρωπος, δεν θα έφτιαχνα ποτέ ένα έγγραφο που θα πήγαινε αντίθετα στην ηθική και τις αρχές μου. Όσοι άκουσαν την πρόταση του Δημάρχου, το εξέλαβαν ως εκβιασμό. Δεν μου αρέσουν οι διπρόσωποι άνθρωποι και οι δήθεν ήρεμοι, αυτοί που μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο, ανάλογα με το τι τους συμφέρει. Αυτοί που συμπεριφέρονται ως χαμαιλέοντες. Είμαι η Ροδούλα Σπινθάκη και δεν θα γίνω ποτέ Νικήτας Σπίνος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: