Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Σκαλτσογιάννης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου

Η δασική υπηρεσία έχει κάνει έργο, απεγκλώβισε όλα τα ορεινά χωριά, έφτιαξε όλους τους δασικούς δρόμους

Πα 22/09/2017«Για όσα είπε ο κ. Τσίπηρας θα του υποβάλω μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Δεν εξυπηρετώ κανένα συμφέρον όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπηρας, εξυπηρετώ τον Νόμο, το Κράτος και το Περιβάλλον. Μιλάω με έγγραφα που έχω στην κατοχή μου, τα οποία αποδεικνύουν ποιος καθυστέρησε για τα έργα στο Λίβα και γιατί.

Ο κ. Τσίπηρας και η παρέα του, προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να εγκαταστήσουν την ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα, πήγαν νύχτα με τον εργολάβο του. Προβήκαμε σε μηνύσεις και αυτόφωρα.

Όταν κάναμε αυτή την ενέργεια ο κ. Τσίπηρας με πήρε τηλέφωνο από την Κίνα, όπου είχε πάει εκεί με τον Δήμαρχο και μου ζητούσε επί μισή ώρα να μην προβώ σε καμιά ενέργεια. Εγώ όμως είμαι υπεύθυνος  για να εφαρμόζεται ο νόμος και αυτό έκανα.
Όταν είδε ότι εγώ δεν κάνω πίσω, τότε με πήρε τηλέφωνο ο κ. Παναγιωτόπουλος και σε ανοιχτή ακρόαση μπροστά στον διευθυντή δασών και αγροτικών υποθέσεων κ . Καυτατζόπουλο και μου έλεγε να περιμένω τον δήμαρχο. Επειδή μου είχε στείλει έγγραφο ο εισαγγελέας που με καλούσε να πράξω να νόμιμα, τον ρώτησα αν θα μου έστελνε ένα έγγραφο ότι μου ζητούσε να καθυστερήσω και μου το αρνήθηκε. Έτσι προχώρησα, τους έκανα μήνυση και τους πήγα αυτόφωρο.

Μετά άρχισαν να έρχονται στην υπηρεσία και να μου λένε ότι δεν χρειάζονται μελέτες.
Στις 21/4/2016 εξέδωσα προς τον ΦΟΔΣΑ και τον Δήμο Ζακύνθου, πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα για τον Λίβα ως έκταση δημόσια και δασική, με συγκεκριμένους 19 όρους όπως επιβάλει ο νόμος, όπου αναφέρονται και οι μελέτες,  προκειμένου να εγκριθούν οι εργασίες που θα έκαναν εκεί.
Επί έναν χρόνο καθυστερούσαν τις μελέτες στον Δήμο, εγώ φταίω;

Βρισκόμουν στην Κεφαλονιά για υπόθεση της υπηρεσίας όταν επικοινώνησε μαζί μου ο επιθεωρητής κ. Μπακουλόπουλος μου είπε ότι ήρθε ο δήμαρχος στην υπηρεσία και δεν κατάλαβε τι του είπαμε. Με επισκέφθηκε ο δήμαρχος όταν επέστρεψα και του είπα ότι χρειάζονται μελέτες.
Επισκέφθηκα τον κ. Τσίπηρα στο γραφείο του για να ζητήσω ακρόασή, περίμενα στην ουρά. Τον ενημέρωσα ότι για τον Λίβα απαιτούνται μελέτες, μπροστά ήταν ο δημοτικός υπάλληλος και μηχανικός κ. Τουρκάκης και του είπε: «δεν σου τα έλεγα εγώ ότι χρειάζονται μελέτες».

Πέρασε ένας χρόνος, έκανε επερώτηση στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννης και είπε ότι καθυστερεί ο κ. Σκαλτοσγιάννης το έργο στο Λίβα. Ο κ. Σκουρλέτης μου ζήτησε έγγραφα για να διαπιστώσει αν πράγματι καθυστερώ το έργο. Έστειλα τον φάκελο στο υπουργείο και κατάλαβε ο γ. γραμματέας του υπουργείου κ. Καπετάνιος ότι η καθυστέρηση δεν είναι από εμένα. Αυτό απάντησε και ο κ. Σκουρλέτης στη βουλή.
Δεν με πίεσε κανένας από το υπουργείο για να δώσω την έγκρισή μου, αντίθετα μου έδωσαν συγχαρητήρια και μου είπαν ότι έχω απόλυτο δίκιο.
Δεν καθυστέρησα εγώ τα έργα στον Λίβα, έκανα την δουλειά μου όπως έπρεπε και αυτό επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στη βουλή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καπετάνιου.

Στέλεχος της δεξιάς στη Ζάκυνθο που είναι και φίλος μου, μου είπε ότι όταν είχε έρθει ο κ. Κεφαλογιάννης στη Ζάκυνθο δύο άτομα μεταξύ αυτών και ο κ. Τσίπηρας του είπαν ότι εγώ καθυστερώ το έργο.

Κατόπιν ήρθε στη Ζάκυνθο ο κ. Παναγιωτόπουλος, με κάλεσε στο γραφείο του αντιπερειφερειάρχη, του είπα ότι χρειάζονται μελέτες και μελέτες δεν υπάρχουν. Μου υπέβαλε μελέτη ο Δήμος για τον Λίβα και την επέστρεψα γιατί δεν την υπέγραφε δασολόγος. Τότε ο κ. Παναγιωτόπουλος βρήκε τον δασολόγο κ. Κόκορη και μου έφερε νέα μελέτη την οποία και πάλι επέστρεψα γιατί ήταν ελλιπής και απαιτούσε διορθώσεις.
Τελικά εγκρίθηκε η μελέτη του δρόμου και η μελέτη αναδασώσεως. Πέρασε ένας χρόνος, δεν είχαν κάνει τίποτα.
Μετά τον Απρίλιο μου έφεραν τις μελέτες και υπογράψαμε το πρωτόκολλο εγκατάστασης 31 Μαΐου συνδιαχειριζόμενοι την έκταση ως δημόσια δασική. Ποιος φταίει για την καθυστέρηση;

Κατόπιν καταγγελίας για τα έργα στο Λίβα, στις 5 Ιουνίου του Αγίου πνεύματος το μεσημέρι, πήγα μαζί με δασοφύλακα στο Λίβα να κάνω αυτοψία. Είδα κάποια μηχανήματα να δουλεύουν εκεί, τους ρώτησα τίνος ιδιοκτησία ήταν, μου είπαν του εργολάβου κ. Ξένου. Επιστρέφοντας από το Λίβα, στον Σταυρό, συνάντησα τον εργολάβο κ. Ξένο και δίπλα του ήταν ο κ. Τσίπηρας, θα πήγαιναν στο Λίβα γιατί τους ειδοποίησαν φαίνεται οι χείριστες των μηχανημάτων, του είπα κ. Τσίπηρα θα τα πούμε στον εισαγγελέα και γύρισε την κεφαλή του. Έγραψα την αυτοψία μου, και τώρα βρίσκεται στο εισαγγελέα, είδα ότι τα μηχανήματα δεν έκαναν τίποτα απλώς έστρωναν.
Αφότου έγινε η προγραμματική σύμβαση με τον εργολάβο για τον Λίβα, ζητούσα από τον δήμο να μου πουν το όνομα του αρμόδιου μηχανικού, προκειμένου να συνεννοηθούμε γιατί ο δρόμος γίνεται μέσα σε δασική έκταση, δεν μου απάντησαν.

Μου έστειλαν μία μελέτη για «Συντήρηση του οδικού δικτύου πυρόσβεσης Δ.Ε. Αρτεμισίων» την οποία υπογράφει η κ. Μαρία Παντή. Είπα μπράβο θα συνετίστηκε ο δήμος. Διαβάζοντας την τεχνική έκθεση της μελέτης διαπίστωσα ότι πήγαιναν να κάνουν δρόμο στον ίδιο δρόμο που εγώ τους είχα κάνει μήνυση και για τον οποίο υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη από την υπηρεσία μας. Επέστρεψα τη μελέτη γιατί προσπαθούσαν με δόλιο τρόπο να μου φέρουν δρόμο δήθεν για το δήμο Αρτεμισίων και στην τελευταία σελίδα αναφέρουν τον ίδιο δρόμο στο Λίβα.

Σε ότι αφορά την αναδάσωση των 83 στρεμμάτων που έχει υποχρέωση να πραγματοποιήσει ο ΦΟΔΣΑ, κατόπιν δικών μου παρεμβάσεων το κόστος περιορίστηκε στα 200.000€ από τα 400.000€ που είχαν προϋπολογίσει.

Αυτό που λέει ο κ. Τσίπηρας ότι δίνουν τα 120.000€, που παίρνουν για την πρόληψη, για την συντήρηση του δικτύου δασικών δρόμων είναι παρανομία αν συμβαίνει, αφού για να γίνει πρέπει να προηγηθεί απόφαση μου. Αν το έκαναν αυθαίρετα τότε έχουν παρανομήσει.

Σε όλες τις πυρκαγιές η υπηρεσία μου ήταν παρούσα, όλοι οι δασοφύλακες ήταν εκεί και όχι με τα χέρια στις τσέπες. Οι δασοφύλακες εργάστηκαν σκληρά και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, πρόλαβαν τα χειρότερα στις φωτιές. Ήρθαν οι δασοφύλακες στο γραφείο μου και μου είπαν «λυπούμαστε για την κατάντια του δήμου». Ο Ανδρέας και ο Χρήστος Τσουκαλάς έπεσαν μέσα στη φωτιά για να σώσουν το μοναστήρι. Τι έκανε ο κ. Τσίπηρας;

Τι υπονοεί ο κ. Τσίπηρας όταν μας λέει να του πούμε ποιοι βάζουν τις φωτιές; Γνωρίζει ο κ. Τσίπηρας τι σημαίνει ο όρος αποχαρακτηρισμός; Αποχαρακτηρισμός σημαίνει ότι ήταν μια έκταση δάσος και το αποχαρακτήρισα κάνοντας παρανομία. Είναι βαρύς αυτός ο όρος για το πρόσωπό μου. Τι υπονοεί ο κ. Τσίπηρας; Αν έχει στοιχεία εναντίον μου να τα προσκομίσει. Τι θέλει να πει; Ότι εγώ κάνω έτσι στον αέρα αποχαρακτηρισμούς; Ότι παρανόμησα;

Η δασική υπηρεσία έχει κάνει έργο, απεγκλώβισε όλα τα ορεινά χωριά, έφτιαξε όλους τους δασικούς δρόμους. Παρανόμως η τοπική αυτοδιοίκηση, παλιά, έβαλε άσφαλτο σε τρίτης κατηγορίας δασικούς δρόμους. Έτσι σκοτώνεται ο κοσμάκης. Για να γίνει ο δρόμος άσφαλτος πρέπει να αλλάξουν οι καμπυλότητες και οι κλίσεις.

Επιμένω ότι με υπαιτιότητα του Δήμου καθυστέρησε το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου. Στείλαμε τη μελέτη δύο φορές πίσω, κάναμε τροποποιήσεις, ο δήμος ευθύνεται για αυτό.
Το Δασαρχείο κάνει έργα, αυτό κάναμε και για το Κάστρο, το 2003 υλοποιήσαμε ολοκληρωμένη μελέτη καθαρισμού για το Κάστρο.

Ποτέ δεν έκαναν κάτι από το δήμο για το δάσος κάτω από την Χρυσοπηγή και το Κάστρο. Εδώ ο ίδιος ο δήμαρχος ομολογεί ότι μάζεψαν τρία φορτηγά σκουπίδια.

Προχειρότητα και δόλο καταλογίζω στον Δήμο, έτσι ενεργούν. Προσπαθούν να καταργήσουν την υπηρεσία μας και πάνε με πλάγιο τρόπο για να κάνουνε ότι θέλουνε.

Εγώ δεν καθυστέρησα κανένα έργο, επαναλαμβάνω ότι εφαρμόζω τον Νόμο όπως είμαι υποχρεωμένος να κάνω.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background