Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Weekend Morning

08:00 10:00

Current show

Weekend Morning

08:00 10:00

Background

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά

Αν Βρετανοί δεν έρθουν στη Ζάκυνθο, η πληρότητα μας θα είναι 15 με 20% το πολύ

Δε 1/06/2020

<

«Έχουμε επιτέλους τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το καλό είναι πως είναι αρκετά ευέλικτα, ιδιαίτερα για τα μικρά ξενοδοχεία κάτω των 50 δωματίων. Nαι μεν καθορίζουν τον τρόπο που παρέχεται η υγειονομική ασφάλεια για πελάτες και εργαζόμενους, αλλά δίνουν και την δυνατότητα στον ξενοδόχο να αποφασίσει μέσα από κάποιες διαδικασίες τι θα εφαρμόσει. Για παράδειγμα, στο εστιατόριο μπορεί κάποιος να έχει και μπουφέ και σέρβις, αρκεί να διασφαλίζεται ότι ο πελάτης δεν θα έρχεται σε επαφή με τα φαγητά. Άρα το σέρβις θα πρέπει να γίνεται είτε από σερβιτόρο που θα γεμίζει το πιάτο του πελάτη, ή από τον μάγειρα που θα είναι πίσω από τον μπουφέ, ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα παρέχει ένα σήμα πιστοποίησης σε όλα τα ξενοδοχεία μέλη του, ενώ το αντίστοιχο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα δίνεται από το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτό το σήμα θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, θα το αναρτούν σε έναν χώρο, όπως αυτό της υποδοχής και έτσι θα αποδεικνύεται ότι εφαρμόζουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί, δεν κοστίζει τίποτα, θα μπαίνει ο κάθε επιχειρηματίας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με τον κωδικό που διαθέτει, θα δηλώνει τα τμήματα του ξενοδοχείου του, τα δωμάτιά του, θα δηλώνει ποιος είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας, ο συνεργαζόμενος γιατρός, ο συντονιστής και με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο θα εκδίδεται το σήμα.

Δεν είναι μεγάλο το κόστος της εφαρμογής των μέτρων, για παράδειγμα δεν θα αλλάζονται σε καθημερινή βάση τα σεντόνια, στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων δεν θα υπάρχει απογευματινή βάρδια καθαριότητας, δεν θα υπάρχει mini bar, άρα δεν θα απασχολείται περισσότερο προσωπικό έτσι ώστε να είναι απαγορευτική η επιβάρυνση. Ακόμα και το παραπέτασμα στη ρεσεψιόν, είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ίδια με άλλων κρατών και αυτό θέλαμε, να είναι συναφή με ότι πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, προβλέπεται και ξενοδοχείο καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού. Δεν θα είναι το δικό μου ξενοδοχείο, δεν το θέλω και δεν ξέρω γιατί ακούστηκε αυτό. Άλλωστε το ξενοδοχείο καραντίνας καλό θα ήταν να μην είναι μέσα στον αστικό ιστό. Δεν υπάρχει σαφής οδηγία για αυτό, αλλά θα το δούμε ανάλογα με την κάθε περιοχή. Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας γιατί εκεί θα φιλοξενούνται όσα κρούσματα δεν νοσηλεύονται και δεν θα επιτρέπεται να μένουν σε αυτό υγιής άνθρωποι. Το προσωπικό θα είναι συγκεκριμένο και με συγκεκριμένες οδηγίες και οι πελάτες θα μένουν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους μέχρι να μπορούν να ταξιδέψουν. Θα υπάρχει ένα αντίτιμο για τον ξενοδόχο, για όσο διαρκέσει αυτό και οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα διαρκέσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο. Εγώ θέλω να ανοίξω, όπως και όλοι θέλουμε να δουλέψουμε και να στηρίξουμε την εθνική οικονομία και τους εργαζομένους μας. Δυστυχώς όμως οι αγορές της Ζακύνθου δεν έχουν ανοίξει και είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξουν. Μέσα στις 29 αγορές που έχουν ανακοινωθεί είναι και η Γερμανία αλλά με λίγο τουρισμό για την Ζάκυνθο, όπως και η Αυστρία, ενώ η Μ. Βρετανία που καλύπτει πάνω από το 70% της αγοράς μας μάλλον θα αργήσει πολύ να ανοίξει, όπως και η Ιταλία, και η Πολωνία, και η Ρωσία.

Έχουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, που δεν φτάνει να μας καλύψει. Αν δούμε ότι οι Βρετανοί δεν θα έρθουν στην Ζάκυνθο και ότι με τον καιρό δεν αλλάζει αυτό, γιατί υπάρχουν ανακοινώσεις ότι μέχρι 31 Αυγούστου δεν θα γίνει κάτι, αυτό θα σημάνει ότι η Ζάκυνθος θα έχει μια πληρότητα της τάξεως του 15 με 20% το πολύ.

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά με τον τουρισμό, βλέπουμε ότι στο κομμάτι των κεφαλαίων κίνησης, υπάρχει ένα ποσοστό μόνο 10% των συναδέλφων που έχουν καταφέρει να ενταχθούν. Έχουμε κάνει διαβήματα και πιέζουμε πάρα πολύ την κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα κεφάλαια κίνησης αυτή την στιγμή δεν επαρκούν και πως οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που έχουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της ενημερότητας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Στην Ζάκυνθο υπεστήκαμε ζημιά 48% από το λουκέτο της Thomas Cook, σχεδόν οι μισοί συνάδελφοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά, που τώρα μεγάλωσε με την πανδημία. Έχουμε λοιπόν ζητήσει να προβλεφθεί κάτι για το θέμα της Thomas Cook και να δοθούν τα κεφάλαια κίνησης ανεξαρτήτως ενημερότητας για να κινηθεί ο τουρισμός. Ζητήσαμε από την Περιφερειάρχη κα Κράτσα, και από τον Βουλευτή κ. Ακτύπη, με τους οποίους κάναμε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο για τα θέματα του τουρισμού, να κάνουν και αυτοί προς την κυβέρνηση διαβήματα. Οι Βουλευτές των Ιονίων Νήσων ήδη έκαναν κάποια υπομνήματα, τα οποία μου παρέδωσε ο Βουλευτής Ζακύνθου, υπομνήματα στο Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει ανταπόκριση.

Τώρα που ανοίγουν τα ξενοδοχεία, τώρα θα φανεί και το πρόβλημα. Η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας με τον κορωνοϊό, εισέπραξε συγχαρητήρια από όλες τις χώρες του κόσμου και με την διαχείριση που έκανε στο θέμα αυτό, άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη για την τουριστική Ελλάδα, είμαστε ένας σύγχρονος και ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Φέτος θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, σαν να βγαίνουμε από έναν πόλεμο, όμως προσβλέπουμε στις επόμενες χρονιές για να εκμεταλλευτούμε αυτή την παρακαταθήκη. Το 2021 θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά, μεταβατική θα έλεγα, όμως αυτό που έμεινε ως μια σωστή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, μας φέρνει μπροστά στις επιλογές των τουριστών.

Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας που είναι λίγοι οι τουρίστες, το να μην είναι ανοικτό το Ναυάγιο, με ασφάλεια, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ζακύνθου. Είναι ντροπή αυτό για την Ζάκυνθο, είναι η νούμερο ένα εικόνα παγκοσμίως για την Ελλάδα, έχουμε την τύχη αυτή η εικόνα να βρίσκεται στη Ζάκυνθο και εμείς δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε. Αυτό το θέμα πρέπει άμεσα να λήξει και όποιοι είναι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου είναι κάτι παράλληλο, δεν θα έλυνε το θέμα, ούτε το ιδιοκτησιακό, ούτε το κομμάτι που λέγεται Πολιτική Προστασία και μέτρα ασφάλειας. Ο Δήμος διαχειρίζεται ένα κομμάτι ευθύνης, η Περιφέρεια ενδεχομένως ένα άλλο, και πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση. Όλοι να αναλάβουν το κομμάτι της ευθύνης τους.

Τελευταία φιλοξενούσαμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ και STAR και η Ζάκυνθος έδειξε υπέροχες εικόνες, πολιτισμό, καντάδες και τις πανέμορφες παραλίες μας. Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών δεν θα αποτρέψει τον τουρίστα να έρθει στο νησί, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Το αντίθετο, αν λέγαμε ότι όλα καλά είναι, τότε θα σκεφτόταν κάποιος που ενδεχομένως θα ήθελε να ενισχύσει τοπικές κοινωνίες, να επέλεγε να πάει κάπου αλλού. Σημαντικό το ότι προβλήθηκε και η ασφάλεια της Ζακύνθου ως προορισμός, μέσω του ρεπορτάζ. Ο Βουλευτής Ζακύνθου δεν είπε πως είναι ειδήμων στο κομμάτι της διαφήμισης, όμως έκανε πάρα πολλά καλά που έθεσε τον προβληματισμό του για το αν πρέπει να προβληθεί το υγειονομικό κομμάτι του νησιού. Πληρούμε όλες τις προδιαγραφές για να είμαστε ένα μέρος χαμηλής επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό. Είναι σημαντικό, και οι Έλληνες και οι tour operators, να ξέρουν ότι είμαστε ένα ασφαλές νησί.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 732 times, 1 visits today)