Current track

Title

Artist

Current show

Dimension

02:00 04:00

Current show

Dimension

02:00 04:00

Background

Γιώργος Στασινόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Aρκετά σπίτια για 3η μέρα δεν έχουν ρεύμα και αυτό οφείλεται στον συντονισμό της ΔΕΔΔΗΕ

Δε 21/09/2020

<

«Ως Περιφέρεια λειτουργήσαμε συντονισμένα και άψογα. Λόγω των καθαρισμών που εμείς ως Περιφέρεια είχαμε προνοήσει να κάνουμε, δεν πλημμύρισε ποτάμι, δεν κατέρρευσε γέφυρα και δεν έκλεισαν για πολλές ώρες οι δρόμοι. Προσπαθούμε τώρα να καθαρίσουμε όλο το οδικό δίκτυο από τα κλαδιά που έχουν πέσει, για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες βροχοπτώσεις.

Κατανοούμε τους πολίτες και είμαστε δίπλα τους. Είναι λογικό και δικαιολογημένο να υπάρχουν συμπολίτες μας αγανακτισμένοι, αφού δεν έχουν ρεύμα για 3ο συνεχόμενο 24ωρο, αλλά και από την άλλη είχαμε πράγματι μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Εμείς ως Περιφέρεια και παρότι δεν είναι της αρμοδιότητας μας είχαμε ενημερώσει με επιστολή μας την ΔΕΔΔΗΕ, που είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία του δημοσίου, για να εξετάσει αν χρειάζονταν ενίσχυση το τεχνικό της προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε βλάβες που ενδεχομένως πρόκυπταν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ΔΕΔΔΗΕ ασφαλώς και προσκαλείται να συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις που κάνουμε στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, προσκλήθηκε και στο έκτακτο συντονιστικό που έγινε την Πέμπτη, όμως έτσι κι αλλιώς γνώριζαν σε κεντρικό επίπεδο ότι θα έρθει ο κυκλώνας.

Το πρωί της Πέμπτης, πριν χτυπήσει το νησί η κακοκαιρία, και παρότι ξέραμε ότι είχε ενημερώσει σχετικά την ΔΕΔΔΗΕ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας φροντίσαμε να την ενημερώσουμε ξανά. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε η διεύθυνση της ΔΕΔΔΗΕ στην Πάτρα, να ενίσχυε με προσωπικό το εδώ τοπικό κατάστημα. Οι ευθύνες για το ότι αρκετά σπίτια σε χωριά της Ζακύνθου δεν έχουν ακόμα και σήμερα ρεύμα οφείλονται στον συντονισμό της ΔΕΔΔΗΕ. Ίσως δεν περίμενε κανείς ότι θα πέσουν τόσα πολλά δέντρα στα δίκτυα, ή ότι μέσα σε ένα 24ωρο θα είχαμε 850 με 900 βλάβες.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι λίγοι τεχνικοί της τοπικής ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν υπό τρομερά δύσκολες και θα έλεγα απάνθρωπες συνθήκες, με μεγάλη κόπωση, και κυρίως ψυχική φόρτιση, λόγω και του θανατηφόρου ατυχήματος που είχε πριν από λίγες ημέρες, τεχνικός που εργαζόταν για εργολάβο της ΔΕΔΔΗΕ στο νησί μας. Από την σωματική και ψυχική κόπωση που είχε τεχνικός του τοπικού καταστήματος λιποθύμησε.

Δυστυχώς το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στην Ζάκυνθο έχει προβλήματα, τα οποία οφείλονται και στις δικές μας αμέλειες. Θα μπορούσε επί παραδείγματι, να μην υπήρχε δέντρο δίπλα σε καλώδια ρεύματος.

Ήδη συστήσαμε επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες μπορούν να έρθουν στη διεύθυνση ανάπτυξης, στον 2ο όροφο του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας, για να υποβάλουν αίτησή ώστε μετά από αυτοψία να αποζημιωθούν.»

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΖΗΜΙΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι έχει συγκροτηθεί από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ζακύνθου, η Επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις στην Π.Ε. Ζακύνθου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τις 17ής και 18ής Σεπτεμβρίου 2020, τα οποία έπληξαν το σύνολο της επικράτειας του νησιού μας. Η Επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών θα προβεί σε επιτόπιες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Παρακαλούνται, όσοι έχουν υποστεί ζημία σε επαγγελματικούς χώρους, να επικοινωνήσουν για την υποβολή σχετικής αίτησης με τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Ζακύνθου 26953.60355 και 26953.60358 email : stheodosi@pin.gov.gr και στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 26953.60300 email : antipin.zak@pin.gov.gr

Επιπλέον στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των υλικών, οι επιχειρηματίες παρακαλούνται πριν την απομάκρυνση τους να φωτογραφίσουν την τρέχουσα κατάσταση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες ως δικαιολογητικό τεκμηρίωσης των ζημιών ιδίως ως προς την κλίμακά τους.

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: