Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Άγγελος Σεβαστιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος

Έχει απολεσθεί το 70% των εκλογών, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το επικαλείται

Τρ 24/11/2020

<
 • Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την απραξία και την αδιαφορία.
 • Τέτοιος εμπαιγμός και κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχίζεται.
 • Ως πότε θα ακούω την δικαιολογία για τον κορωναϊό;
 • Η Δημοτική αρχή μέχρι μέχρι σήμερα έχει δείξει μηδέν έργο.
 • Ό,τι έργο υλοποιείται αυτή την περίοδο στο Δήμο μας είχε προγραμματιστεί από την θητεία Κολοκοτσά.
 • O Δήμος οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και να το δείχνει εμπράκτως.
 • Το κοινωνικό πρόσωπο φαίνεται με πράξεις όχι με λόγια.
 • Δημότες στο Δήμο με κλάματα παρακαλούσαν να μην τους κόψει η ΔΕΥΑΖ το νερό εν μέσω πανδημίας – Ο Δήμαρχος έπαιζε με τον πόνο τους, τους κορόιδευε.
 • Ως πότε οι κοινωνικές δομές του Δήμου θα στηρίζονται μόνο στις προσφορές των συμπολιτών μας;
 • Είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος ότι θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο Ναυάγιο αλλά δεν έκανε τίποτα. Είναι πίσω από τις εξελίξεις.
 • Δεν τηρείται καμιά διαδικασία διασφάλισης της νομιμότητας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Κάποιοι αποκτούν εχθρότητα με όσους δεν πάνε με τα νερά τους, έχουν την λογική ότι όποιος δεν συμμερίζεται την εξουσία, πρέπει να εξολοθρευτεί.
 • Αυτοί που επικαλούνται το αλάθητο του Πάπα όταν προκύπτουν τα προβλήματα, που συνήθως προκαλούν οι ίδιοι, βρίσκουν πάντα τους αποδιοπομπαίους τράγους.
 • Είμαι τυπικά μέλος της πλειοψηφίας και όχι ουσιαστικά.
 • Έχει απολεσθεί το 70% των εκλογών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το επικαλείται.

«Η Δημοτική αρχή δεν έχει κανένα κοινωνικό πρόσωπο. Δεν θέλω να είμαι απαξιωτικός, έχω μάθει στη ζωή μου να εκτιμώ τους ανθρώπους αλλά δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση για τους ανθρώπους του Δήμου μας που έχουν ανάγκη.

Πως σήμερα, εν μέσω πανδημίας, βοηθάμε ανήμπορους συμπολίτες μας; Κάποτε το κοινωνικό παντοπωλείο παρείχε υπηρεσίες, σήμερα όπως μαθαίνω επωφελούνται 40 οικογένειες, όταν οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Σήμερα πολλές οικογένειες έχουν πραγματική ανάγκη και μην ξεγελιέστε επειδή κάποιοι για λόγους αξιοπρέπειας δεν θέλουν να χτυπήσουν την πόρτα των κοινωνικών δομών.
Ο πολιτικός δεν πρέπει να είναι κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία. Υπάρχουν σήμερα εθελοντικές ομάδες που στηρίζουν στην πράξη συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. O εθελοντικός σύλλογος «ΣΤΗΡΙΖΩ» στηρίζει πραγματικά σήμερα 70 οικογένειες.

Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την απραξία και την αδιαφορία αυτής της κατάστασης. Ως πότε θα ακούω την δικαιολογία ότι ο κορωναϊός ισοπέδωσε τα πάντα. Δεν μπορεί να το λέει αυτό η Δημοτική αρχή που μέχρι σήμερα έχει μηδέν έργο υλοποιήσει. Ας μας δώσουν τα στοιχεία για να δούμε πόσοι πραγματικά δημότες στηρίζονται σήμερα από τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας.
Βλέπουμε άλλους Δήμους της χώρας μας να ενισχύουν οικονομικά τις κοινωνικές τους δομές, εμείς στηριζόμαστε μόνο στο ΕΣΠΑ, από αυτό πληρώνουμε τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές, και αυτοί οι εργαζόμενοι βγαίνουν δυστυχώς στην επαιτεία, είναι στο δρόμο και ζητάνε από τα μανάβικα και τα παντοπωλεία ότι τους περισσεύει για να μπορέσουν να δώσουν την καθημερινή μερίδα στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Ως πότε οι κοινωνικές δομές του Δήμου θα στηρίζονται μόνο στις προσφορές των συμπολιτών μας; Πρέπει ο Δήμος να επιχορηγεί σε μόνιμη βάση το κοινωνικό παντοπωλείο για να μην φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε λίγο κοτόπουλο για να συμπληρώσουμε στο ρύζι.

Υπάρχουν σήμερα οικογένειες με δύο και τρία παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν ένα τάμπλετ για κάθε παιδί, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν και καθόλου. Τα παιδιά στα σχολεία της Ζακύνθου χρειάζονται σήμερα περίπου 150 tablet για να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Μιλάμε για ένα κόστος περίπου στις 25 χιλιάδες ευρώ. Γιατί μέσα από τα χρήματα που έχουν σταλεί στον Δήμος μας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημία, δεν στηρίζουμε αυτές τις οικογένειες; Μακάρι να το κάνει ο Δήμος.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν πέρυσι το χειμώνα έρχονταν στον Δήμο και με κλάματα παρακαλούσαν να μην τους κόψει η ΔΕΥΑΖ το νερό εν μέσω πανδημίας. Τους έλεγα να πηγαίνουν στο γραφείο του Δημάρχου, πήγαιναν και ο Δήμαρχος δηλώνοντας ότι δεν είναι ο αρμόδιος και τους έστελνε στη ΔΕΥΑΖ. Δηλαδή ο Δήμαρχος που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έπαιζε με τον πόνο τους, τους κορόιδευε. Σκίζεται η καρδιά μου με αυτή τη συμπεριφορά. Θα μπορούσε ο Δήμαρχος να βοηθήσει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη τους χαμηλόμισθους ή τους χαμηλοσυνταξιούχους με μια ρύθμιση δόσεων ή ακόμα και να τα βάλει από την τσέπη του αφού έχει χρήματα, αν θέλει να λέγεται μεγαλοευεργέτης. Τέτοιος εμπαιγμός και κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το κοινωνικό πρόσωπο φαίνεται με πράξεις όχι με λόγια.

Ακούω συνεχώς την καραμέλα του δήμαρχου όταν διαρκώς επικαλείται ότι «εγώ έφτιαξα σχολεία και εκκλησίες». Αυτό δεν λέγεται ευεργεσία, είναι αλαζονεία και έπαρση. Δεν μπορείς μονίμως να τα αναφέρεις αυτά για να στοχεύσεις στο συναίσθημα.

Είναι δυνατόν αυτή την περίοδο, με τα χίλια δύο προβλήματα που έχουμε, με τον κόσμο να πεινάει, να συζητάμε για υπογειοποίηση των κάδων εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια που μας έστειλε η πολιτεία για να πάρουμε μέτρα για την πανδημία; Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το πρόβλημά μας; Η υπογειοποίηση των κάδων είναι κάτι σημαντικό, αλλά όχι για τώρα. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Υπάρχουν αναξιοποίητα Ευρωπαϊκά προγράμματα από τα οποία θα μπορούσαμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Ουδέποτε αξιοποίησε ο Δήμος τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου.

Ακούω φθηνές δικαιολογίες για την προσωπική απόφαση του Δημάρχου να κλείσει η δομή του ΚΑΠΗ. O Δήμος οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και να το δείχνει εμπράκτως. Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, έδειξα ευαισθησία και μερίμνησα πριν την πανδημία, κατέθεσα γραπτώς στον ίδιο το Δήμαρχο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την λειτουργία του ΚΑΠΗ. Υποστήριξα σθεναρά την πρότασή μου, αλλά ουδέποτε πήρα απάντηση, όπως βέβαια ποτέ δεν έλαβα απάντηση και για άλλες προτάσεις που του υπέβαλα για τον πολιτισμό. Προσπάθησα να υλοποιήσω προτάσεις που ήταν ώριμες αλλά δυστυχώς πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο χώρος που επελέγη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να  στεγαστεί το ΚΑΠΗ, ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για το αν πληροί τις προδιαγραφές και εγκρίθηκε, αν και για κάποιους δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος λόγω του σημείου που βρίσκεται. Είχα εξετάσει και εγώ αυτόν το χώρο, ήταν πράγματι έτοιμος για να υποδεχτεί τους ηλικιωμένους, και θεωρώ ότι δεν ήταν τόσο ακατάλληλος όσο υποστηρίζουν κάποιοι. Βρίσκεται σε μια περιοχή στον Άγιο στην οποία υπάρχουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι και με τις δράσεις που προγραμματίζαμε θα μπορούσε να λειτουργήσει εξαιρετικά ώστε οι ηλικιωμένοι να ένοιωθαν ότι δεν τους ξεχνάμε, ότι κάποιος νοιάζεται για αυτούς, ότι είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε. Λόγω της πανδημίας όντως δεν επιτρέπεται αυτή την περίοδο η λειτουργία του ΚΑΠΗ, αλλά αν θέλαμε να κάνουμε οικονομία, θα μπορούσε να γίνει μια μείωση του μισθώματος για αυτή την περίοδο, όπως ορίζει ο νόμος, και όχι να κλείσουμε τη δομή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους, ούτε να τους καθιστούμε ανενεργούς.

Τώρα μας έπιασε η πρεμούρα για οικονομία; Όταν μέχρι προχθές, παρότι είχε φύγει η φιλαρμονική από το ακίνητο που στεγαζόταν εμείς πληρώναμε το μίσθιο 1200€; Ας είναι καλά η εκκλησία που μας παραχώρησε το χώρο στο κέντρο νεότητας όπου εκεί μεταστεγάστηκε η φιλαρμονική χωρίς ενοίκιο. Βέβαια δεν έγινε καμία προσπάθεια παρέμβασης και συντήρησης αυτού του χώρου. Όποια προσπάθεια έγινε, έγινε από μένα το μαέστρο και τον παπά.

Κάποτε κάποιοι, αποκαλούσαν κλέφτες τους Προέδρους των χωριών και δεν τους έδιναν την παγία. Έτσι, δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά η Ζάκυνθος.

Ο κόσμος που παρακολουθεί τα Δημοτικά Συμβούλια δικαιολογημένα κατακρίνει το πολύ χαμηλό πολιτικό επίπεδο των συζητήσεων. Το λέω μετά λύπης γιατί και εγώ είμαι Δημοτικός Σύμβουλος. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα ήταν το Ναυάγιο και η συζήτηση πήγαινε από το ένα θέμα στο άλλο. Όφειλε η Δημοτική Αρχή, με την απόφαση 85 του Δημοτικού Συμβουλίου, να είχε συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου, κάτι το οποίο δεν έγινε. Είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος ότι θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να υπάρξει ασφάλεια για τους επισκέπτες αλλά τίποτα δεν έκανε. Ο δρόμος διαφυγής είναι καθοριστικός και αποτελεί την προϋπόθεση για να ανοίξει το Ναυάγιο. Ο Δήμαρχος, μας ξαναβάζει το δίλημμα που έβαζε και στην συζήτηση του Ιουνίου, ή συνιδιοκτησία με την Εκκλησία, ή αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο Ναυάγιο. Μετά επειδή ο Δήμος μας ακολουθεί τελευταίος τις εξελίξεις μας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων ένα νέο δίλημμα, ότι τώρα πρέπει να πάρουμε μια νέα απόφαση. Γιατί πρέπει να πάρουμε μια νέα απόφαση; Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον περασμένο Ιούνιο, την οποία η δημοτική αρχή δεν εκτελεί. Γιατί δεν την υλοποιεί;

Ο δήμαρχος που δέχεται τα πυρά των προέδρων των ορεινών κοινοτήτων, γνώριζε ότι προωθείται από το δασαρχείο μία μελέτη διάνοιξής δρόμου διαφυγής στο Ναυάγιο. Τι έκανε ο ίδιος για να αντιμετωπίσει έγκαιρά το ζήτημα; Αν η Δημοτική Αρχή είχε κινηθεί άμεσα θα μπορούσε να προλάβει τις εξελίξεις και να είχε αρχίσει την κατασκευή του δρόμου που ήθελε, και ας ερχόταν μετά το δασαρχείο με την δική του μελέτη. Στο κάτω-κάτω ας γίνουν δύο δρόμοι για να εξυπηρετούνται όλες οι πλευρές.

Δεν τηρείται καμιά διαδικασία διασφάλισης της νομιμότητας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο πρόεδρος κ. Κακολύρης έχει χάσει την μπάλα, είναι εύκολα ευερέθιστος και συμπεριφέρεται στους συμβούλους με έπαρση και αλαζονεία. Όλη η ομάδα της Δημοτικής Αρχής συμπεριφέρεται απαξιωτικά προς τους Δημοτικούς Συμβούλους απαξιώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το επίπεδο δεν τιμά κανέναν και ειδικά τους πολίτες που μας εξέλεξαν. Βέβαια ίσως κάποιοι να έχουν πολιτικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

Δεν είμαι μέλος της Δημοτικής Αρχής, είμαι τυπικά στην πλειοψηφία και όχι ουσιαστικά. Κάποιοι διακατέχονται από έπαρση, αλαζονεία και από το σύνδρομο του terminator. Αποκτούν εχθρότητα με όσους δεν πάνε με τα δικά τους νερά και έχουν την λογική ότι όποιος δεν συμμερίζεται την εξουσία, πρέπει να εξολοθρευτεί.
Αυτοί που επικαλούνται το αλάθητο του Πάπα όταν προκύπτουν τα προβλήματα που συνήθως προκαλούν οι ίδιοι, βρίσκουν πάντα τους αποδιοπομπαίους τράγους να τα φορτώσουν για να πουν ότι δεν φταίνε οι ίδιοι. Αυτοί οι άνθρωποι αποζητούν την αναγνώριση και για αυτό λειτουργούν χειριστικά και απαξιωτικά. Όταν μία Δημοτική Αρχή απαξιώνει τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Πυροσβέστη και θεωρεί ότι είναι παντογνώστης τότε είναι αποτυχημένη.
Την κριτική και τις ενστάσεις που διατυπώνω σήμερα δημόσια τις έλεγα και στον Δήμαρχο όσο ήμουν αντιδήμαρχος, άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους λόγους που διαταράχτηκαν οι σχέσεις μας.
Κάθε δήμαρχος στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων του, προσπαθεί να βάλει το λιθαράκι του. Ό,τι έργο υλοποιείται αυτή την περίοδο στο Δήμο μας είχε προγραμματιστεί από την θητεία Κολοκοτσά. Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος Δήμαρχος αλλά ακόμα και αυτός έκανε έργο το οποίο δεν μπορούμε να απαξιώνουμε. Ποιο είναι το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, όταν άλλοι δήμοι, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, δημιουργούν υποδομές στον τόπο τους;

Τίποτα δεν έχει γίνει από τον Δήμο για τον πολιτισμό. Όταν ήμουν αρμόδιος Αντιδήμαρχος, είχα καταθέσει στη Δημοτική Αρχή μια ολοκληρωμένη πρόταση 35 σελίδων, για δράσεις του Δήμου μας με σκοπό να ενταχτούν από στο πρόγραμμα της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021. Ουδεμία πρότασή μου αναγνωρίσθηκε, πετάχτηκαν στον κάλαθο των άχρηστων, ίσως γιατί κάποιοι ήξεραν ότι δεν θα παραμείνω στην θέση μου. Όταν κάποιοι άλλοι παρουσίαζαν ένα φτωχό δισέλιδο, εγώ κατέθετα ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία σκόπιμα απαξίωσαν. Πήραν εν συνεχεία τις δικές μου προτάσεις κάποιοι άλλοι και τις παρουσίασαν ως δικές τους.

Ως αντιδήμαρχος και ως αρμόδιος για τον Πολιτισμό σε συνεργασία με τους εθελοντές συνεργάτες μου που αγαπούν τον τόπο μας, τους οποίους τιμώ, όπως την κ. Τότα Ακτύπη και τις ομάδες των Χριστουγεννιάτικων και των Καρναβαλικών Δράσεων, δουλέψαμε πραγματικά και κάναμε σοβαρή δουλειά. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους χρησιμοποιούμε, τους στύβουμε σαν λεμονόκουπες και μετά τους πετάμε. Δυστυχώς έτσι δεν πάμε μπροστά.

Έχει απολεσθεί το 70% των εκλογών. Έχουν χαθεί 4 Αντιδήμαρχοι που είχαν φέρει 2,5 με 3 χιλιάδες ψήφους στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου από τις 5,5 χιλιάδες που είχαμε πάρει στον πρώτο γύρο των τελευταίων εκλογών και κάθονται τώρα κάποιοι και λένε για το ποσοστό του 70% που είχε πάρει ο Δήμαρχος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να επικαλείται το 70%.

Ας μην ξεχνάμε ότι μας εξέλεξε ο Ζακυνθινός λαός, και ο λαός δεν ξεχνά, θα ξαναψηφίσει. Ας σταματήσουν το παραμύθι κάποιοι για να πάμε να κάνουμε έργο. Η Ζάκυνθος δεν αντέχει άλλο αυτή την πολιτική.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

 


 

 (Visited 160 times, 1 visits today)