Current track

Title

Artist

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Current show

Night Tracks

04:00 06:00

Background

Νίκη Μαλαφούρη
Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου Ζακύνθου

Είναι κατάπτυστο αυτό που συμβαίνει στη Ζάκυνθο με το Δήμο, πρέπει να προβληματιστούμε πάρα πολύ σοβαρά

Τε 27/01/2021

<

«Είναι κατάπτυστο αυτό που γίνεται από τον Δήμο. Έχουμε κάνει πολλές και δυναμικές παρεμβάσεις στον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Αρετάκη, με ανακοινώσεις μας, με δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και με προσωπικές επαφές μαζί του, για το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών λόγω της πανδημίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Βλέπουμε άλλους Δήμους της χώρας να στηρίζουν στη πράξη την κοινωνία και ντρεπόμαστε με αυτά που γίνονται εδώ. Είμαστε πραγματικά θυμωμένοι με αυτό που συμβαίνει.

Ο κάθε επαγγελματίας ειδικά αυτή την περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά δικά του προβλήματα και αγωνίες και δεν έχει το χρόνο να τρέχει στο Δήμο σε δικηγόρους και στα δικαστήρια για αυτό το θέμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συλλογικά και ακόμα πιο δυναμικά. Σύσσωμο το Επιμελητήριο, διοίκηση και αντιπολίτευση, σχεδιάζουμε μια πολύ αυστηρή παρέμβαση. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητήσουμε διεξοδικά ως Επιμελητήριο το θέμα αυτό, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, ίσως να κινηθούμε και νομικά. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μείωση των δημοτικών τελών και ο Δήμος Ζακύνθου είναι δυστυχώς ο μόνος Δήμος στη χώρα που δεν ακολουθεί τις αποφάσεις του σώματος. Εδώ μιλάμε για παράβαση καθήκοντος. Είναι δυνατόν να μην ξεσηκώνεται ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό;

Στη Ζάκυνθο είναι λες και ζούμε σε άλλο κόσμο, αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό, ο Δήμος έχει κλειστά τα αυτιά του και αγνοεί τους επαγγελματίες που ενώ πραγματικά αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης αναγκάζονται να πληρώνουν δημοτικά τέλη λες και δεν υπάρχει η πανδημία, λες και δεν υπάρχει κρίση, λες και τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Είναι δυνατόν αυτή την περίοδο να μην παίρνουμε μέτρα ανακούφισης για τους επιχειρηματίες;  Έχει πάει κανείς στο κέντρο της πόλης να δει πόσο καταθλιπτική και σκοτεινή είναι η εικόνα; Έχει δει κανείς τα κλειστά μαγαζιά και την δυστυχία που υπάρχει; Νομίζει ο Δήμαρχος ότι θα λήξει η πανδημία και θα ανοίξουν τα μαγαζιά και όλα θα είναι καλά; Έχει αναρωτηθεί τι έρχεται; Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν και εργαζόμενους; Για πόσο ακόμα θα ζούνε με τα 530 ευρώ του κράτους και τι θα πρωτοπληρώσουνε με αυτά τα χρήματα;

Είναι απίστευτο και κατάπτυστο αυτό που συμβαίνει στη Ζάκυνθο με το Δήμο, όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε πάρα πολύ σοβαρά και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να λειτουργεί έτσι. Δείτε τι κάνουν άλλοι Δήμοι και πως προσπαθούν να βοηθήσουν τους δημότες τους.

Στα πλαίσια της εκστρατείας που κάνουμε για την ενημέρωση της κοινωνίας σε σχέση με ζητήματα που ανακύπτουν λόγω των  επιπτώσεων της πανδημίας και επειδή η γνώση είναι δύναμη, σήμερα στις 3 το μεσημέρι, μέσα από την ιστοσελίδα μας zantecci.org, διοργανώνουμε μια ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρυθμίσεις οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας».
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών κ. Φώτης Κουρμούσης. Είναι η τρίτη φορά που ενημερώνει τα μέλη του επιμελητηρίου μας. Μας επισκέφθηκε την πρώτη φορά για να ενημερώσει σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την 2η φορά για το πρόγραμμα «γέφυρα», που αφορούσε τις επιδοτήσεις των δόσεων σε ποσοστό 90% από το δημόσιο.

Ο Ειδικός Γραμματέας και τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ, θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες και τις καινοτομίες του ν.4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών σε έως 240 δόσεις, για τη διαδικασία πτώχευσης – απαλλαγής οφειλών φυσικών & νομικών προσώπων και παροχής 2ης ευκαιρίας, για την πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της 1ης κατοικίας και για το ρόλο των επιστημονικών κλάδων.

Λόγω της πανδημίας έχει εκτιναχθεί το ιδιωτικό χρέος επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων, αυτό είναι κάτι που θα φανεί πολύ έντονα στο μέλλον. Το νησί μας έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα πλήγματα, με το λουκέτο της Thomas Cook, με τους σεισμούς, με τον κυκλώνα Ιανός και τώρα με την πανδημία, της οποίας δυστυχώς ακόμα δεν βλέπουμε το τέλος.

Από τις 27 Οκτωβρίου που ψηφίστηκε ο νέος πτωχευτικός νόμος, δόθηκε η 2η ευκαιρία για εξωδικαστικές ρυθμίσεις χρεών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Από τον Ιούνιο, με τον νέο πτωχευτικό νόμο και σε ότι αφορά τα χρέη προς όλους, δημόσιο και τράπεζες, προβλέπεται να γίνεται αποτίμηση των χρεών, αποτύπωση όλης της περιουσίας του οφειλέτη και εν συνεχεία η μεταβίβαση αυτής της περιουσίας στο Ελληνικό δημόσιο. Αυτό θα δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που έχει ένα μεγάλο χρέος, ακόμα και αν η περιουσία του έχει πολύ μικρότερη αξία από ότι το χρέος του, να καθαρίζει οριστικά το ΑΦΜ του και να μην χρωστά τίποτα ο ίδιος, ούτε και οι τυχόν κληρονόμοι του. Μέσα στην περιουσία που θα κατατίθεται προς το Ελληνικό δημόσιο είναι και η πρώτη κατοικία, στην οποία θα μπορεί να διαμένει ο οφειλέτης και πρώην ιδιοκτήτης της για δώδεκα χρόνια με ένα μίσθωμα. Μετά τα δώδεκα χρόνια θα μπορεί να την αγοράσει με ένα προκαθορισμένο αντίτιμο.

Όλα αυτά θα απασχολήσουν τη σημερινή μας ενημερωτική ημερίδα και ο κ. Κουρμούσης θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως και για τις κατασχέσεις που θα αρχίσουν με τη λήξη της πανδημίας. Δυστυχώς έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και στη Ζάκυνθο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 81 times, 24 visits today)