Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής Ζακύνθου

Είναι ντροπή, εκλεγμένοι αιρετοί του τόπου, να κρύβονται και να εκδίδουν ανακοινώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον

Τρ 22/09/2020

<

«Ο κυκλώνας «Ιανός» απέφερε τραγικές συνέπειες στο νησί και αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η γύμνια αυτού που η κυβέρνηση είχε διαφημίσει ως επιτελικό κράτος. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε κάποιες περιοχές.

Αν αυτά που γίνονται τώρα, γινόντουσαν με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε τι θα ακούγαμε, τι θα λεγόταν και τι κριτική θα δεχόμασταν; Εμείς είχαμε αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες καταστάσεις και δεν κρυφτήκαμε ποτέ, όπως η πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά, για το οποίο γράφουν πλέον τα επιστημονικά περιοδικά.

Και το χειρότερο όλων είναι, πως ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, οι αρμόδιοι κρύβονται και μεταθέτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες. Θυμηθείτε πως εμείς είχαμε αντιμετωπίσει τις πλημμύρες και τους σεισμούς στη Ζάκυνθο, με απόλυτη αλληλεγγύη, με απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με την φυσική παρουσία όλων μας, όλων των πολιτικών προσώπων, είμασταν παρόντες και δίπλα στου συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Σήμερα όχι μόνο κρύβονται αλλά εκδίδουν και ανακοινώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον. Είναι απαράδεκτοι. Είναι ντροπή, εκλεγμένοι αιρετοί του τόπου, να κρύβονται και να εκδίδουν ανακοινώσεις.

Φανταστείτε τι θα λέγανε κάποιοι σήμερα εναντίον μας, αν είμασταν κυβέρνηση και εν μέσω τουριστικής περιόδου έμεναν ξενοδοχεία χωρίς ρεύμα για τρεις ημέρες. Θα είχαμε ορυμαγδό ανακοινώσεων και δηλώσεων εις βάρος μας.

Επιτέλους κάποτε θα πρέπει να κάνουμε και συγκρίσεις. Δεν λέμε ότι επί των ημερών μας όλα έγιναν σωστά, ότι δεν έγιναν λάθη και ότι δεν υπήρξαν παραλήψεις. Αλλά αυτό το δράμα το οποίο ζει ο τόπος μας την τελευταία εβδομάδα είναι μοναδικό και ήρθε για να συμπληρώσει την εικόνα τον μη μέτρων τα οποία είχε πάρει η κυβέρνηση όσον αφορά την διαχείριση του ιού κατά την τουριστική περίοδο. Η Ζάκυνθος σήμερα είναι στη μαύρη λίστα του τουρισμού. Αυτό σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή του τόπου μας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα όπου για διαμορφωθεί μια ζοφερή εικόνα για τον τόπο μας.

Σε γενικές γραμμές τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές δεν μπορούμε ποτέ να τα θεωρήσουμε ικανοποιητικά, αλλά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την θεομηνία και συγκριτικά με την καταστροφή που έχει υποστεί η Ζάκυνθος, θα τα χαρακτήριζα μάλλον ασπιρίνες. Θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν όλα, να αξιολογήσουν της ζημιές και να πάρουν σοβαρά μέτρα γιατί το νησί έχει καταστραφεί.

Είναι ντροπιαστικές οι δικαιολογίες που ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για την ΔΕΔΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ζάκυνθο και θίγουν την νοημοσύνη των πολιτών. Εδώ και μία εβδομάδα γνωρίζαμε όλοι ότι ο κυκλώνας θα χτυπήσει τα Επτάνησα. Ήταν ενήμερη η Πολιτική Προστασία. Όταν γνωρίζεις κάτι, παίρνεις και μέτρα για να το αντιμετωπίσεις. Ήξεραν ότι ο κυκλώνας θα έπληττε κυρίως το σύστημα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος και την αγροτική παραγωγή. Γιατί λοιπόν δεν έκαναν κάτι; Ήταν εντελώς απροετοίμαστοι και αποδεικνύονται ακατάλληλοι για την διαχείριση τόσο σοβαρών προβλημάτων.

Παράλληλα ενώ στο Ιόνιο ξέραμε ότι θα είχαμε πρόβλημα η κα Περιφερειάρχης ήταν ταξίδι στην Αθήνα. Είναι αυτός σοβαρός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μιας ολόκληρης περιφέρειας; Έχει μεγάλη σημασία να δηλώνεις την φυσική σου παρουσία στον τόπο που υπηρετείς, όταν ξέρεις ότι έρχεται μια καταστροφή, για να έχεις και την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Εγώ κρυπτόμενος δεν ήμουν ποτέ. Ήμουν πάντα παρόν!

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων, για ιδιώτες, επιχειρηματίες και αγρότες. Η παραγωγή του ελαιόλαδου φέτος έχει μηδενιστεί.

Πρέπει επίσης να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για τον τουρισμό. Ήταν μοναδικό επίτευγμα της κυβέρνησης, με την πολιτική που ακολούθησε στο άνοιγμα του τουρισμού, να μπει η Ζάκυνθος στην μαύρη λίστα παγκοσμίως. Η τουριστική περίοδος λήγει με καταστροφικά αποτελέσματα για τη Ζάκυνθο. Τον Απρίλιο στην κυβέρνηση έκαναν τσάμπα μαγκιές και όταν ήρθαν τα δύσκολα αποδείχτηκε ότι δεν είχαν κάνει κανέναν σχεδιασμό. Δεν εισακουστήκαμε όταν λέγαμε ότι είναι λανθασμένες οι κινήσεις της κυβέρνησης που αφορούσαν τον τουρισμό. Ήταν λάθος απόφαση οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι τα αεροδρόμια. Νομίζω ότι η ζημιά που έχει γίνει, δεν αποκαθίσταται στο διάστημα των επόμενων 30 ημερών δηλαδή μέχρι να λήξει η τουριστική σεζόν, έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη προσδοκία για την επόμενη χρονιά.
Αναρωτιέμαι, τι έχει γίνει με όλους αυτούς τους συλλόγους με πρώτον από όλους τους ξενοδόχους, που φώναζαν επί κυβέρνησης αριστεράς; Που είναι σήμερα όλοι αυτοί και δεν μιλούν; Η κα Τετράδη, που τότε ήταν λαλίστατη, που είναι σήμερα; Δεν την ακούω.

Η εικόνες διάλυσης και παράβασης κάθε μέτρου στο Λαγανά έκαναν το γύρο το κόσμου μέσω του διαδικτύου και για αυτό η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Έχω διαχειριστεί πολύ σοβαρά θέματα και γνωρίζω πολύ καλά ότι το κράτος είναι πανίσχυρο και μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει αρκεί να θέλει να το κάνει, αρκεί να μην πέφτει στην παγίδα της μικροπολιτικής, να μην υποκύπτει στα συμφέροντα και στις παράνομες παρεμβάσεις. Ήρθα αντιμέτωπος με πολύ μεγάλα συμφέροντα αλλά τα καταφέραμε γιατί είχαμε αποφασιστικότητα στην τήρηση του νόμου. Αν το κράτος θέλει να τηρήσει τον νόμο μπορεί να το κάνει με κάθε μέσο και τρόπο.

Αυτό που ζήσαμε με τις παράνομες δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ανησυχητικό και δείχνει την σοβαρότητα του θέματος η παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων. Η Τουρκία όπως πάντα κινείται με τσαμπουκά, είναι ένα κράτος ταραξίας στην περιοχή μας. Εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Σε θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί, και ούτε μπορεί να θέτει ζητήματα σε διάλογο, όταν αυτά δεν υφίστανται. Το κυρίαρχο πρόβλημα που διαχρονικά έχουμε με την Τουρκία, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η κριτική που γίνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση και καλύπτει τις αγωνίες και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Εσωκομματικά υπάρχει ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι ομαδοποιήσεις που γίνονται. Εγώ ποτέ δεν συμμετείχα σε τάσεις και ομαδοποιήσεις. Εκλέγομαι μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος από το πρώτο συνέδριο συνεχώς και ποτέ το όνομά μου δεν ήταν σε χαρτάκια και σε καταστάσεις τις οποίες θεωρώ προσβλητικές. Δυστυχώς αυτή την περίοδο βλέπω να εντείνεται αυτό το φαινόμενο και για αυτό το λόγο δεν συμμετείχα στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Θεωρώ ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα είναι ένας φθοροποιός παράγοντας. Είναι ευθύνη των μελών του κόμματος να μη συμπράττουν σε αυτές τις ομαδοποιήσεις, σε αυτό τον φραξιονισμό που γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και με ευθύνη καθοδηγητικών οργάνων.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη που τιμάει την Ζάκυνθο, στον συμπατριώτη μας ζωγράφο Μπάμπη Πυλαρινό, του οποίου το έργο επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου του μαθήματος των θρησκευτικών της Γ τάξης Γυμνασίου. Ο Μπάμπης Πυλαρινός δέχεται ακραίες επιθέσεις από σκοταδιστικούς κύκλους και Χομεινίδες της υποτίθεται Ορθόδοξης Εκκλησίας, επειδή στο έργο του λείπει ο σταυρός από την Εκκλησία. Ελπίζω η Υπουργός κα Κεραμέως να μην υποκύψει στις ακραίες φωνές και πιέσεις αυτών των σκοταδιστών.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 8 times, 1 visits today)