Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Current show

Stigma Late Night

22:00 24:00

Background

Αντώνης Κασσιμάτης
Μέλος νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ, Δημοτικός Σύμβουλος

Για τα πανηγύρια ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει την τουριστική αγορά

Πα 11/09/2020

<

«Το σύνολο της κοινωνίας, με το που ξεκίνησε η πανδημία, έκανε μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και να τηρήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Αυτό έδωσε και έναν αέρα στην κυβέρνηση, για να μπορεί να λέει ότι ως χώρα είμαστε ένας ασφαλής υγειονομικός προορισμός και έτσι έδωσε και την ευκαιρία να ανοίξει η τουριστική σεζόν.
Όμως όλο αυτό το οικοδόμημα με ευθύνη της κυβέρνησης κατέρρευσε με τον πλέον παταγώδη τρόπο, γιατί ο τρόπος που επέλεξε να ανοίξει την τουριστική αγορά, ήταν για τα πανηγύρια.

Θα έπρεπε όλοι οι τουρίστες που είχαν σκοπό να επισκεφθούν την χώρα, να διέθεταν ένα υγειονομικό διαβατήριο, να είχαν όλοι υποχρεωτικά ελεγχθεί με τεστ κορωνοϊού, για να ξέραμε ότι δεν ήταν φορείς. Αυτό δεν το απαίτησε η κυβέρνηση, κάτι που για παράδειγμα έκανε η Κύπρος. Μόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο είχαμε πέντε χιλιάδες κρούσματα. Ποιος έχει λοιπόν την ευθύνη για την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος, που έλεγε ότι είμαστε ένας ασφαλής υγειονομικός προορισμός; Οι χώρες που μας έβαλαν σε καραντίνα, το έκαναν αφενός γιατί είδαν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφετέρου γιατί ανίχνευαν θετικά κρούσματα κατά την επιστροφή των τουριστών στις πατρίδες τους. Αυτό δημιούργησε την πεποίθηση σε αυτές τις χώρες, ότι στην Ελλάδα η όλη κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη.

Που είναι τα χιλιάδες τεστ που επικαλέστηκε για τα αεροδρόμια ο κ. Χαρδαλιάς; Ποιος είναι ο αριθμός των επισκεπτών και πόσα τεστ έγιναν; Στην πραγματικότητα, ελέγχονταν μόνο το 10% των επισκεπτών, που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% ερχόταν, χωρίς να ξέρουμε αν μεταφέρει τον ιό. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μπούμε σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, την ώρα που από τη μια ακούγαμε τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη να λέει ότι η Ζάκυνθος δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Στασινόπουλος, ενώ από την άλλη η Περιφερειάρχης κα Κράτσα μας έλεγε ότι από τον ΕΟΔΥ την ενημέρωναν πως στη Ζάκυνθο επιδημιολογικά είμαστε στο κόκκινο. Τελικά, τι από τα δύο ισχύει;

Η στοχοποίηση του Λαγανά ήταν κατάπτυστη. Από τη μια, δέχεσαι τον τουρίστα χωρίς να τον έχεις υποβάλλει σε τεστ, του λες κάτσε να φας και να πιείς μέχρι τις 12 και μετά φύγε από το κατάστημα για να μην μεταφέρεις τον κορωνοϊό. Μιλάμε για μια αστεία αντιμετώπιση. Αυτό το μέτρο, με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αντίθετο, δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα.

Πέραν όλων αυτών, αποπειράθηκε να γίνει και μια συσκότιση των στοιχείων των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο. Αυτό ήταν κάτι προαποφασισμένο, μια κουτοπονηριά της κυβέρνησης, που είχε την εντύπωση ότι έτσι θα κορόιδευε τις χώρες από τις οποίες περίμενε τουρίστες. Δεν μετρούσαν ως καταγεγραμμένα κρούσματα στο νησί, αυτά που ανιχνεύονταν σε άτομα που δήλωναν άλλον μόνιμο τόπο κατοικίας.

Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης είναι σήμερα να παλεύουμε με τη διασπορά της πανδημίας, χωρίς να έχουμε κερδίσει κάτι από τον τουρισμό, με τον τρόπο που αυτός άνοιξε.

Ακόμα δεν έχει παραλάβει ο Δήμος μάσκες και αντισηπτικά για τα σχολεία μας. Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό, με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος κάτι θα έπρεπε να κάνει. Ασφαλώς και είμαι υπέρ της χρήσης μάσκας από όλους, όχι μόνο από τους μαθητές. Το βασικό ζήτημα, πέραν της μάσκας, είναι οι αποστάσεις των μαθητών στις σχολικές αίθουσες και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι, ειδικά στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 17 times, 1 visits today)