Current track

Title

Artist

Background

Γεράσιμος Μπετίνης
Δικηγόρος

Η σύγκρουση συμφερόντων εμποδίζει την διάσωση του Ναυαγίου

Τε 28/04/2021

<

«Θα ήθελα να θέσω αρχικά ένα ερώτημα επειδή με απασχολεί το θέμα και απασχολεί και όλη τη Ζακυνθινή κοινωνία. Αν γνωρίζετε γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στο παραλιακό δρόμο, πότε θα συνεχιστούν και πότε θα περατωθούν. Δεν πιστεύετε ότι η αξιοπρέπειά μας καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωσή μας εγγράφως, από τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο και την Περιφέρεια για το θέμα αυτό; Αυτοί οι άνθρωποι οφείλουν εγγράφως να μας ενημερώσουν, να μην πιστεύουν ότι εξακολουθούμε να ζούμε στο νησί των κωφών και των τυφλών. Η Ζακυνθινή κοινωνία έχει δικαίωμα να μάθει, όπως έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα του Ναυαγίου στην τωρινή του διάσταση.

Το ζήτημα των φερόμενων ως ιδιοκτητών του πλοίου «Παναγιώτης» στο Ναυάγιο που κυριολεκτικά ρημάζει, είναι αμφισβητούμενο. Αν ο «Παναγιώτης» ήταν ζωντανός οργανισμός θα γέλαγε με αυτά που λέγονται. Το φυσικό κάλλος δεν υπάρχει στο κουφάρι του πλοίου αλλά στην ίδια την περιοχή. Αυτό το άγριο φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με το απομεινάρι του πλοίου ασκεί μια ανεξήγητη μαγική επίδραση.

Θεωρώ ότι το πρόβλημα της διάσωσης του Ναυαγίου επικεντρώνεται σε τέσσερις παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο αιγιαλός που ανήκει στο δημόσιο. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο περιβάλλων χώρος που αποτελεί πεδίο αντιδικίας μεταξύ Εκκλησίας, της γνωστής εταιρείας, ιδιωτών και άλλων ιδιοκτητών, και είναι κάτι για το οποίο δεν θέλω να επεκταθώ αφού η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο οργανισμός που εκπονείται για τη διαχείριση του αιγιαλού και κατά επέκταση και του Ναυαγίου. O τέταρτος παράγοντας είναι το ίδιο το πλοίο.

Εδώ έχει εκδηλωθεί ένα όψιμο ενδιαφέρον από τους φερόμενους ως πλοιοκτήτες του «Παναγιώτη». Το δικαστήριο στη Ζάκυνθο αποφάνθηκε ότι αυτό το σιδηρικό μόρφωμα δεν θεωρείται πλέον πλοίο, όπως το περιγράφει ο νόμος. Από τη στιγμή που το πλοίο έπαυσε να πλέει, έπαυσε να θεωρείται και πλοίο, είναι ναυάγιο και δεν σχετίζεται η κυριότητά του με την εγγραφή του σε Νηολόγιο. Ουσιαστικά και νομικά αποτελεί ένα απλό κινητό πράγμα που ρυθμίζεται από τις αντίστοιχες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Το Εφετείο Πατρών με την υπ. αριθμόν 159 απόφασή του 1991, αναγνωρίζει ότι όταν ένα πλοίο έχει χάσει την πλευστική του ικανότητα και είναι ναυάγιο, δεν είναι πλοίο κατά την έννοια του νόμου, ακόμα και αν δεν έχει διαγραφεί από το Νηολόγιο. Η κυριότητα του ναυαγίου ρυθμίζεται από τις διατάξεις που αναφέρονται στα απλά κινητά πράγματα.

Μπορεί να μην έγινε η διαγραφή του «Παναγιώτη» από το Νηολόγιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λόγω μιας τυπικής καταγραφής του πλοίου στο νηολόγιο του Πειραιά, ότι είναι πλοίο κατά την έννοια του νόμου. Δεν υφίσταται ζήτημα χωριστής ιδιοκτησίας επί του λειψάνου του πλοίου, όπως την διεκδικούν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του.
Από τη στιγμή που ο αιγιαλός ανήκει στο δημόσιο, η κυριότητά του αυτή εκτείνεται και στο ίδιο το ναυάγιο, σαν συστατικό του αιγιαλού. Θα σας θέσω ένα παράδειγμα, μία οικοδομή δεν αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής κυριότητας από εκείνης του οικοπέδου της. Στην περίπτωση του Ναυαγίου η ιδιότητα του σαν συστατικού προκύπτει όχι μόνον επειδή δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί χωρίς βλάβη του σκάφους που έχει απομείνει αλλά κυρίως επειδή το λείψανο του σκάφους αποτελεί τώρα μία ενιαία οικονομική και όχι μόνον λειτουργική ενότητα με τον αιγιαλό. Όμως το θέμα αυτό είναι νομικό και το Υπουργείο Οικονομικών που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στα δημόσια κτήματα πρέπει να αναλάβει επιτέλους την σχετική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος.

Το Ναυάγιο είναι θύμα αντιτιθέμενων συμφερόντων. Υπάρχει η γνωστή ατάκα από την παλιά Ελληνική ταινία Λόλα, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη…». Αυτό συμβαίνει και με το Ναυάγιο. Εμπλέκονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα σε όλες τις διαστάσεις του θέματος, οριζοντίως, διαγωνίως και καθέτως.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση, ότι έχει απομείνει από το πλοίο σύντομα θα μας αποχαιρετήσει λέγοντάς μας ότι είμαστε εντελώς ανάξιοι να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο δώρο που μας ήρθε από το πουθενά χωρίς να το ζητήσουμε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: